Voor ons is het een traditie in het voorjaar: op de fiets langs de bloesem en de bloembollen. Maar tot onze verbazing is dat eind april voor een flink aantal toeristen rond Lisse en Noordwijkerhout de cámper. Langs de Leidse Vaart zien we een onafzienbare file staan. Het blijken -met name buitenlandse- bezoekers te zijn van het Bloemencorso en de Keukenhof. Ze worden hier op oer-Nederlandse wijze al jaren gedoogd. Maar zij zijn niet de enige die de bloembollen aantrekken.

De tulpen bloeien volop

Nog steeds kan ik het niet laten om die prachtige bollenvelden op de gevoelige plaat te leggen, ook al klinkt deze opmerking wel erg ouderwets analoog. Een aantal keren word ik daardoor aangeschoten om een foto van een stelletje of een gezin met op de achtergrond de kleurenpracht te fotograferen. De narcissen mogen dan uitgebloeid zijn, de tulpen bloeien nog volop. Terwijl we weer richting De Zilk en Noordwijkerhout fietsen komen we op de plek waar ik een aantal jaren geleden een prachtige Amerikaanse cabriolet fotografeerde.

 Ford Mustang bij zelfde bloembollen

Frappant dat daar, op dezelfde weg nu óók weer een Amerikaanse auto geparkeerd staat. Deze keer een prachtige Ford Mustang. Natuurlijk mag ik een foto maken, zegt de apetrotse eigenaar van de puntgave wagen. Terwijl ik afdruk, duikt zijn gezin achter de stoelen weg. De Mustang-liefhebber neemt echter de tijd om te vertellen hoeveel werk erin steekt de auto in deze conditie te krijgen, met name heel veel schuurwerk. Thuis wordt de Mustang vertroeteld en afgedekt tegen onder andere stof.

Tijd van oldtimers voorbij?

Bloembollen en bloesem trekken oldtimers aan, want na de bollen treffen we de volgende dag in de Betuwe een oude Opel Coupé. Terwijl ik scherpstel, nadert een minstens zo mooie Bugatti. Ik kan nog snel een foto van de kenmerkende achterkant maken. Hoe lang zullen we nog van deze romantische auto- en bloemenliefhebbers kunnen genieten? In de rafelrand van de stad waar wij wonen, duiken inmiddels al de gemeentelijke bordjes op die auto’s van voor 2010 verbieden….