Isoleren, een hybride warmtepomp, de was buiten drogen, deze en meer tips deelde Stella Ruisch op 14 juli al met de lezers van meerdanvijftig.nl. De energielasten blijven stijgen. Daarom deelt Brigitte Leferink nog eens 7 tips voor energiebesparing.

1. Voorkom sluipverbruik

Een telefoon te lang aan de oplader, de stekker van de waterkoker of het koffiezetapparaat permanent in het stopcontact, de televisie op standby… het overkomt me regelmatig. Het zijn voorbeelden van zogenaamd sluipgebruik van energie. Wen je aan om stekkers na gebruik van het apparaat uit het contact te halen, check wanneer je telefoon of tablet opgeladen is en laat ze niet de hele nacht aan de oplader. Een gemiddeld huishouden kan hiermee op jaarbasis een energiebesparing van 450 kWh bereiken.

2. Slim was drogen

De was aan de buitenlucht drogen is natuurlijk het goedkoopst maar nu de temperaturen zakken, de dagen korter worden en het vaker regent, vind ik een droger wel handig. Zeker omdat die er toch al staat. Om kosten van het drogen te beperken, zorg je voor een goed gecentrifugeerde was, doe je de droogtrommel zo vol mogelijk, houd je het stoffilter goed schoon en haal je de was er gelijk uit als de droger klaar is. Dat scheelt bovendien een heleboel kreukels (en strijkwerk).

Ouderwets was aan het rek goed voor energiebesparing.

Als je geen droger hebt, hang je de was binnen op een rek als het buiten niet kan. Mijn ouders hebben waslijntjes gespannen in het hok waar de cv ketel staat. In de winter een perfecte plek om de was te drogen. En toen mijn droger stuk was, hing ik dekbedovertrekken ’s nachts over een paar stoelen te drogen. ’s Ochtends gelijk opvouwen en je hoeft je niet te storen aan was in de kamer.

3. Leve de ledlamp

Er zullen nog weinig huizen zijn waar een gloeilamp hangt. De meeste zullen vervangen zijn door spaarlampen maar de ledlamp is kampioen in zuinigheid en levensduur. Let op led is het devies. En als je er dan nog een tijdschakelaar bij gebruikt is het helemaal zuinig.

Geen lamp of minder lampen aandoen is ook een makkelijke keuze. In kamers en gang waar je niet verblijft hoeft het licht niet aan, maar ook in een grotere kamer kun je je afvragen of de hoeveelheid licht past bij de activiteit. In de bioscoop kijk je een film in het donker. Waarom zou je tijdens het tv kijken alle lampen in de kamer voluit aan hebben? Ik houd het tegenwoordig bij een schemerlamp.

4. Verstandig koken

Van tv-kok Pierre Wind leerde ik hoe je het best een (hard) ei kookt. Doe het ei in een pannetje, vul aan met water tot het ei onder staat. Zet het gas of de kookplaat aan tot het water kookt en schakel dan alles uit. Laat het ei nog 8 minuten in het hete water staan. En klaar.

In de keuken valt ook nog genoeg aan energiebesparing te doen: zoals de stekker uit het stopcontact halen na gebruik.

Gebruik sowieso zo min mogelijk water bij het koken, houd de deksel op de pan en als een ovengerecht klaar is laat je de oven tijdens het afkoelen op staan om het huis te verwarmen. Dat werkt echt, zo merkte ik jaren geleden tijdens een koude zomervakantie in Frankrijk in een huisje zonder verwarming. De oven was echt een uitkomst.

5. Wat zien ik? Stof!

Soms valt het zonlicht zo naar binnen dat ik opeens stof zie liggen boven op een lamp of op de verwarming. Nou kan ik daar normaal gesproken best goed tegen maar sinds ik weet dat stof de verspreiding van licht en warmte belemmert, haal ik toch vaker de stofdoek tevoorschijn.

6. Cocoonen blijft hip

Een paar jaar geleden las je het overal: cocoonen was de trend. En het is nog steeds in. Het huis gezellig maken. Onder een dekentje op de bank, pantoffels aan, een warme trui. Ik hou ervan. Als je je lekker inpakt hoeft de verwarming pas later aan en kan de thermostaat gerust 1 of 2 graden lager. En dat levert een aanzienlijke energiebesparing op.

7. Minder CO2 goed voor de portemonnee

Wil je een grotere bijdrage leveren aan het oplossen van het mondiale probleem van CO2 uitstoot, pak dan vaker de fiets of trein in plaats van de auto of het vliegtuig. Eet (vaker) vegetarisch, koop tweedehandskleding en verspil geen eten. Ook goed voor je portemonnee.

Meer lezen

Brigitte Leferink schreef naast haar 7 tips voor energiebesparing ook over het tegengaan van voedselverspilling en ook alle recepten voor sjieke kliekjes van onder andere Karin de Lange helpen mee kosten en energie te besparen. Je spullen goed onderhouden zodat je minder hoeft te kopen helpt natuurlijk ook voor je portemonnee en het milieu. Stella Ruisch geeft tips hoe snijbloemen langer mooi blijven, Marlies Mielekamp geeft tips voor duurzaam schoonmaken en vertelt hoe je je gietijzeren pannen mooi houdt.

Foto’s: Pixabay