Misschien is de gróte schoonmaak achter de rug, de kleine schoonmaak dient zich onvermijdelijk weer aan. Zelf was Marlies Mielekamp altijd dol op chloor. Dat rook lekker fris en alles werd kraakhelder. Sinds kort heeft ze eens in de twee weken een hulp. “Zij leerde me dat je met azijn alles net zo goed schoon krijgt. Veel milieuvriendelijker!”. Marlies verzamelde zo 7 tips voor duurzaam schoonmaken en wassen.

Veel milieuvriendelijker!

1. Let op de dosering

Vaak gebruiken we te veel schoonmaakmiddel, probeer het eens met de helft. Ik leng sinds kort bijvoorbeeld mijn afwasmiddel aan met de helft water. Zo doe ik twee keer zo lang met  het product en het wordt echt allemaal goed schoon!

2. Leeg emmer niet buiten

Ook voor dweilen let ik op de hoeveelheid. Ik voeg een dopje vloeibare zeep toe aan het water, dus niet ervoor. Met een scheut schoonmaakazijn erbij krijg ik brandschone tegels op mijn benedenverdieping. Spoel altijd alles weg via de afvoer of wc en niet in de tuin of op de tegels, zo blijft het lang in ons milieu.

3. Azijn als wasverzachter

Een tip voor de was: gebruik 2/3 van je vloeibaar- of poederwasmiddel en voeg daar een flinke scheut gewone azijn aan toe. Je was wordt net zo schoon. Azijn is trouwens ook een prima wasverzachter. Wil je dat het lekker ruikt: voeg er twee of drie druppels etherische olie (lavendel!) aan toe.

4. Geen luchtvervuiling in huis

Vermijd producten met spiritus (glasreiniger!) of drijfgassen (spuitbussen) vanwege de vluchtige organische stoffen die voor luchtvervuiling in je huis zorgen.

5. Grootmoeders konden al duurzaam schoonmaken

Met de drie producten azijn, soda en groene zeep krijg je net als onze grootmoeders alles goed schoon. Milieuvriendelijker dan allerlei lekker geurende andere merken. Je kan ook kiezen voor milieuvriendelijke merken zoals Ecover en Klok waspoeder in de wasmachtine.

Ook goed voor je maag….

6. Gebruik zuiveringszout

Een supercombinatie is dubbelkoolzure soda (ook wel: baking soda of zuiveringszout genoemd) met azijn. Strooi dat in je afvoer als die verstopt is, een pannetje kokend water erover en alle vuil lost bruisend op. Met enkel dubbelkoolzure soda op een natte doen verwijder je ook prima theeaanslag op je thermosfles en theepot. Goed naspoelen, maar als je iets binnenkrijgt: ook niet erg, mijn oma gebruikte zuiveringszout bij maagklachten.

7. Duurzaam is ook regelmatig schoonmaken

Last but not least: duurzaam schoonmaken is geregeld schoonmaken. Steeds een doekje over bijvoorbeeld je gas of elektrische plaat voorkomt dat je moet gaan boenen met agressieve middelen. Hetzelfde effect: even je badkamer droog- en schoonmaken na het douchen en je hoeft het minder vaak met groot materieel te doen.

Meer tips

Levenservaring zorgt ervoor dat 50plussers elkaar de beste tips kunnen geven. Marlies Mielekamp verzamelt er een aantal. Zo gaf ze al eerder tips om voetklachten te voorkomen en voor gezond haar. Maar ook hoe we ons huis een kleine make-over kunnen geven. Stella Ruisch houdt er ook van haar eigen amateur reisagent te zijn. Handige tips voor als we straks weer op reis kunnen en willen.

Openingsfoto: Clay Banks/Unsplash