Als je ouder wordt neemt de kracht van de spieren en banden in je voeten af. Bovendien verdwijnt er bind- en vetweefsel waardoor druk op de bal van de voet toeneemt. Je kan dan het gevoel hebben alsof je op je voetbotjes loopt. Daardoor nemen voetklachten bij 50-plussers toe. Toch kan je veel doen om deze klachten te voorkomen.

1. Voeten veranderen als je ouder wordt

Draag goede schoenen. Omdat je voeten langer en breder worden als je ouder wordt, moet je misschien kiezen voor een grotere maat en/of een bredere leest. Laat je voeten een keer opmeten en vraag bij de schoenwinkel naar merken die een goede pasvorm hebben.

2. Goede nagelschaar

Knip teennagels niet te kort en recht af. In plaats van een nagelknipper, kan een goede nagelschaar of nageltangetje voorkomen dat je haaltjes in je nagel krijgt.

Goede hulpmiddelen voor de voetverzorging. Foto: Emilian Robert Vicol.

3. Föhn je tenen

Droog je voeten goed af. Vooral tussen je tenen. Dit om te voorkomen dat je voetschimmel krijgt. Een handdoek is vaak te dik gebruik dan tissues of föhn de ruimte tussen je tenen droog.Smeer je voeten na het afdrogen een paar keer per week in met een vette (voeten)crème. Dat kan je ook doen voor je naar bed gaat, als je erna sokken aantrekt kan de crème de hele nacht inwerken. Draag overdag sokken van wol of katoen, als je veel wandelt liefst naadloos.

4. Slippers dragen

Zolang je geen voetklachten hebt, is op blote voeten lopen prima. Zelf houd ik er van om zomers op slippers te lopen. Maar pas op: je spieren moeten dan erg hard werken om de slipper op zijn plek te houden wat tot overbelastingklachten kan leiden. Zorg daarom voor goed passende  slippers.

5. Kalknagels

Soms krijg je toch last van een schimmel die de zogenaamde kalknagel veroorzaakt. Die kan je op meerdere manieren bestrijden: met een poeder, een soort nagellak of met tabletten. Persoonlijk vind ik het laatste middel te heftig, de pillen hebben namelijk nogal wat bijwerkingen. En zelfs dan duurt het maanden voordat je van je kalknagel af bent…Meerdanvijftig-collega Stella Ruisch kwam er uiteindelijk vanaf door het geduldig aanbrengen van theeboomolie.

6. Gun je voeten een pedicure

Ga bij voetklachten zoals eelt, likdoorns en kalknagels naar een goede pedicure. Die kan je van deze klachten afhelpen. Heb je serieuze klachten tijdens het lopen, maak dan een afspraak bij een podotherapeut. Die kan je adviseren wat betreft schoeisel maar ook een  zooltje aanmeten waardoor je klachten minder worden of verdwijnen.

Lukt het niet om van klachten af te komen? Dan kunnen pedicure of podotherapeut uitkomst bieden. Foto: Katja Fissel/Pixabay.

Meer tips

Levenservaring zorgt ervoor dat 50plussers elkaar de beste tips kunnen geven. Marlies Mielekamp verzamelt er een aantal. Zo gaf ze al eerder tips voor gezond haar. Maar ook hoe we ons huis een kleine make-over kunnen geven. Stella Ruisch houdt er ook van haar eigen amateur reisagent te zijn. Handige tips voor als we straks weer op reis kunnen en willen.

Openingsfoto: Rune Enstad/Unsplash