Het nieuws dat de kappers vanaf 2 maart weer open mogen werd een beetje besmuikt gebracht. “Omdat het goed is voor onze mentale gezondheid.” Er werd nog net niet gesmoord bij gelachen. Toch is allesbehalve onzin. Dat blijkt wel uit het bericht van RTL Nieuws waarin Sjoerd de Vries aan het woord komt. Als ‘straatbarbier’ knipt hij daklozen, waardoor ze duidelijk meer onder de mensen durven te komen. ‘Als je haar maar goed zit,’ is dus geen fabeltje. Marlies Mielekamp geeft vooruitlopend op het langverwachte bezoek aan de kapper alvast 7 tips voor mooi en gezond haar.

Eiwitten ook belangrijk voor haar

  1. Een inkopper, maar wel waar: zorg dat je gezond, gevarieerd en zo puur mogelijk eet. Gezonde voeding zorgt voor gezonder haar. Bovendien is ons haar opgebouwd uit proteïnen, dus eiwitten zijn belangrijk. En we weten allemaal dat als je bepaalde tekorten aan mineralen hebt, je haar uitvalt. Ook stress kan haaruitval veroorzaken, leef dus zo gezond en stressloos mogelijk.

Niet elke dag wassen

2. Je hoeft je haar niet elke dag te wassen. Eens in de twee, drie dagen is echt genoeg. elke dag wassen is niet schadelijk maar je haar wordt er wel eerder vet van. Als je het de dagen dat je het haar niet wast, toch graag wil stylen: maak het vochtig en doe er een beetje schuim in voor je het (koud!) föhnt.

Schuimen niet goed voor je haar

3. Gebruik het liefst een natuurlijke shampoo, in ieder geval; zonder siliconen en parabenen. Liever ook zonder  SLS (sodium lauryl sulfate);dit goedkope ingrediënt wordt niet alleen in shampoos toegepast maar ook in schoonmaakmiddelen om die meer te laten schuimen. Dat kan nooit goed zijn voor mooi en gezond haar zijn, toch?

Leuk gezicht maar schuim is niet goed voor je haar.
Foto: J. Mark Dodds/Flickr.com

Koud water

4. Spoel je haar niet uit met heet water, lauw is goed. Maar het liefst nog met koud water. Het klinkt vreselijk en echt leuk is het niet maar je wordt beloond met super mooi glanzend haar. Echt eens proberen!

Conditioner

5. Dit was echt een eye opener voor mij: gebruik NOOIT crèmespoeling maar altijd conditioner. Ik pakte bij de drogist gewoon wat mee voor na het wassen, maar crèmespoeling doet niets voor je haar, terwijl conditioner de haarschubben na het wassen weer sluit, zie ook dit filmpje.

Conditioner doet wat voor je haar.
Foto: Mathilde Langevin/Unsplash

Zilvershampoo

6. Heb je besloten je haar niet meer te verven, maar het mooi grijs te laten worden gebruik dan af en toe een zilvershampoo. Pas wel op: zilvershampoo droogt je haar erg uit, dus hooguit eens per week gebruiken, Tussendoor gebruik je dan een verzorgende, normale shampoo, liefst natuurlijk.

Koud föhnen

7. Wil je gespleten haarpunten voorkomen of behandelen, probeer dan ze weinig mogelijk hitte te gebruiken bij het stylen. Dus föhn op de koudste stand. En gebruik wekelijks een haarmasker, het maakt je haar sterker, maar vult ook eventuele gespleten haarpunten op. Wordt het te erg: dan is dat na 7 tips nog een extra tip voor mooi en gezond haar: naar de kapper om het gespleten deel van je haar af te laten knippen.

Neem deze 7 tips voor gezond en mooi haar ter harte. Niet alleen je haar, ook je spiegelbeeld zal je dankbaar zijn!

Meer lezen over haar

Marlies Mielekamp schreef al eerder over haar besluit haar haar grijs te laten worden. Stella Ruisch worstelde ook met het dilemma van veel leeftijdgenoten. Hoe lang ga je door met coupe soleil? En dan is het nog een klusje voor de kapper, constateerde ze in wel of geen grijs haar. Ook Karin de Lange zal wel snel een afspraak maken, nadat ze haar leed over coupe corona met ons heeft gedeeld.

Openingsfoto: Natasha Brazil/Unsplash