Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er jaarlijks nog steeds 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Stella Ruisch en Brigitte Leferink nemen af en toe het stokje van haar over. Deze keer een sjiek toetje: chocolademousse!

Veel te veel slagroom

Voor de zekerheid had ik een liter slagroom ingeslagen voor de feestdagen in december. Veel te veel bleek. Gelukkig een soort die lang goed blijft. Dat komt goed uit als deze week zoonlief met zijn vriendin een hapje komt eten. Tijd voor chocolademousse als sjiek kliekje!

Kinderen gek op deze chocolademousse

Alle kinderen zijn fan van dit recept van Ileen Montijn dat ik lang geleden uit de krant heb geknipt en nu op een van mijn meest nageslagen pagina’s in mijn knipselkookboek is geplakt.

Gecombineerd met frambozencoulis (een chique woord voor gepureerde frambozen), met hele frambozen en/of aardbeien heb je zo in een handomdraai een feestelijk dessert, waarbij je je vingers aflikt. En jij niet alleen!

Chocolademousse

Nodig:

  • 250 gram ongezoete chocolade (couverture)
  • 2 dl warme, gezoete, sterke mokkakoffie
  • ¼ lr slagroom
  • 1 dessertlepel vanillesuiker

Eigen variatie

Dit zijn de ingrediënten zoals ik ze een op een heb overgenomen uit Ileen Montijns recept. In de loop der tijd heb ik daar mijn eigen variaties op gemaakt. Hoe meer vloeistof je gebruikt hoe losser de mousse wordt. Wij vinden de mousse op zijn lekkerst als je maar 1 dl toevoegt. Ik kreeg na de eerste keren commentaar op de overheersende koffiesmaak. Daarom heb ik de 1 dl koffie nu verdunt tot 2/3 sterke koffie en 1/3de water. Dat doe ik op gevoel.

Belangrijk is het gehalte van de cacao in de chocola, die je gebruikt. Dat moet minimaal 35 procent zijn.
Foto: Kaffee Meister/Unsplash

Even aandacht erbij

Chocolademousse is niet moeilijk te maken (Ik kan het als ongeoefende keukenprinses) maar je moet toch wel even je aandacht erbij houden. Eerst rustig de chocolade laten smelten in een au bain marie pan (of een pan in een grotere pan met water). Daarna als de chocolade goed gesmolten is de vloeistof er niet in één keer bijgooien. Dat heb ik ooit gedaan en dat levert een korrelige massa op die je niet meer goed krijgt.

Voorkom klonten

Langzaam dus er doorheen roeren, zodat de massa glad blijft. En dan laten afkoelen in de koelkast en even -meestal half uurtje- geduld oefenen. Tussentijds checken, want wacht je te lang, dan is de chocolade gestold. En kun je hem niet meer mooi mengen met de slagroom. Juist ja, opnieuw klonten in je chocolademousse!

Als de chocolade precies genoeg afgekoeld is dat hij dik maar nog vloeibaar is, kun je de slagroom stijfkloppen. De dessertlepel van Ileen Montijn heb ik vertaald naar één zakje vanillesuiker. Daarna het chocolademengsel en de slagroom door elkaar roeren en een uur of twee minimaal laten opstijven. Zelden was het schoonmaken van de schalen, de lepels en de klutser zo’n lekker karweitje! Wel uitkijken dat je je niet laat betrappen met chocolade vegen in je gezicht….

Niet dik van chocolademousse

Gevaar om dik te worden van dit toetje bestaat niet voor mij. Als het bekend is dat ik chocolade mousse heb gemaakt, wil iedereen in de buurt een bakje met chocolademousse voor thuis.

Meer zoete sjieke kliekjes

Er valt van restanten in je koelkast of elders nog zoveel lekkers te maken! Niet alleen deze chocolademousse…Deze tips hebben we voor zoetekauwen: die gerimpelde appeltjes op de schaal, tovert Brigitte Leferink om in plaatkoek. Komen er mensen op bezoek dan maakt ze van haar oude eieren deze sharlotka. En ook overrijpe bananen krijgen een zalig einde: in bananenbrood. In de zomer eiwitten over? Daar maak je met aalbessen een heerlijke Haagse Bluf van. Tot slot: oud brood gooi je niet weg, die zijn als wentelteefjes heerlijk bij het ontbijt.

Openingsfoto: ©Stella Ruisch