Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch werd er in 2019 nog 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Stella Ruisch en Brigitte Leferink nemen het stokje regelmatig van haar over. Brigitte maakte van een bruine banaan al eens heerlijk vegan bananenbrood, vandaag trakteert ze op appelplaatkoek, gemaakt van gerimpelde appeltjes!

Gerimpeld appeltje beetje melig

De appels op mijn fruitschaal zagen er wat gerimpeld uit. Normaal gesproken gaat er elke week een zak appels doorheen, maar afgelopen week was ik weinig thuis en ik vergat telkens om een appel voor onderweg mee te nemen. Ik pakte er een maar hij bleek inmiddels een beetje melig geworden. Niet meer de lekkere frisse appel die het moest zijn.

Zelfgemaakte appelmoes

Appelmoes maken van de gerimpelde appeltjes is een voor de hand liggende oplossing, als je van appelmoes houdt. En daar hou ik dus niet van. Het doet me altijd aan Van der Valk restaurants denken. Zo’n schaaltje moes met de befaamde rode kers (uit een potje) er bovenop. Alleen de zelfgemaakte appelmoes van mijn moeder gaat er bij mij in. Maar zelf maken, dat zal ik niet snel doen.

Zo gerimpeld..en toch nog lekker. Foto: Ulrike Leone/Pixabay

Bosvruchtenplaatkoek geschikt voor gerimpelde appeltjes

Een paar weken geleden maakte ik een heerlijke vegan bosvruchtenplaatkoek. Een recept uit het boek Dosia Bakt Vegan. Ik had van alle ingrediënten nog voldoende in huis, behalve de bosvruchten. En die kon ik natuurlijk makkelijk vervangen door de gerimpelde appeltjes, zodat het een heerlijke appelplaatkoek werd.

Appelplaatkoek

Ingrediënten (voor een koek van circa 20 x 30 cm):

  • 450 gram patentbloem
  • 200 gram kristalsuiker
  • 5 gram bakpoeder
  • Snuf zout
  • Rasp van een ½ citroen of sinaasappel
  • 300 gram boter (plantaardige boter voor een vegan variant)
  • ¼ theelepel sesamolie
  • 400 gram appel in stukjes
  • Kaneel
  • 25 gram lichtbruine basterdsuiker

Bereiding

Verwarm de oven voor op 185 graden. Meng de bloem, kristalsuiker, bakpoeder, zout en citroenrasp in een grote mengkom. Voeg de boter en sesamolie toe en meng tot een los kruimelig deeg. Laat het minstens 1 uur opstijven in de koelkast. Vet een bakblik van circa 20 x 30 cm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Druk iets minder dan helft van het deeg gelijkmatig uit op de bodem van het bakblik. Meng in een kom de appelstukjes met kaneel en 10 gram basterdsuiker. Verdeel het fruit over de bodem.Meng de rest van de basterdsuiker door de rest van het deeg en verbrokkel het tot grove kruimels over het fruit.

Bak in circa 40 minuten gaar. De bovenkant van het deeg wordt niet zo heel bruin.

Neem de koek uit de oven en laat zeker 30 minuten staan voordat je er repen of vierkanten van snijdt.

Meer sjieke kliekjes

In Sjieke kliekjes tegen voedselverspilling legt Karin de Lange uit hoe ze tot haar eigen recepten komt, mét een recept voor moussaka. Van een restje pastinaak kan ze ook een lekkere linzensoep maken. Stella Ruisch weet van het restant bietjes en asperges ook iets lekkers te maken. Een half bakje champignons deed het nog goed in een ‘campinggerecht‘ .Ook een zak paprika’s ging schoon op. Lezers tipten ook nog paprikachutney. Geïnteresseerd in vegetarische recepten? Lees hoe je van kliekjes een heerlijke aardappelsoep extra maakt van Brigitte Leferink. Of maakt van een kliekje Brussels lof een gerecht waarmee je zelfs gasten kunt verrassen. Probeer ook eens een vergeten groente uit als koolraap of kiest pastinaak voor geroosterde groenten à la Ottolenghi. Nog meer lezen over sjieke kliekjes? Klik dan hier.