In Boedapest zijn op dit moment de Wereldkampioenschappen waterpolo aan de gang. Vandaag spelen de Nederlandse waterpolodames de kwartfinale. Gert Nonnekes volgt de wedstrijden via NOS.nl. Niet alleen omdat Gert tot 2010 een onderscheiden nationaal en internationaal waterpolo-scheidsrechter was. Maar ook omdat hij graag aandacht vraagt voor deze bij veel mensen onbekende tak van sport. Want ‘waterpolo is misschien wel de zwaarste teamsport die er is,’ aldus Gert.

Op het puntje van mijn stoel

Tijdens de Olympische Spelen van 2008 stonden ‘onze’ waterpolodames plotseling in de belangstelling. En zat niet alleen ik, maar heel waterpolo minnend Nederland en zelfs nog meer vaderlanders op het puntje van de stoeln toen de dames de gewonnen finale speelden in Beijing.
Tijdens de OS gaat het Nederlandse (sport)hart over het algemeen wel spreken. Eigenlijk bij elke sport waar Nederland dan presteert. Zoals de volleyballers in 1996 in Atlanta . Maar ook Daphne Schippers, wereldkampioene op de 200 meter, spreekt  tot de verbeelding. Of om niet te vergeten uit het verdere verleden: judoka Anton Geesink! Fenomenaal.

Op Youtube herinnert deze video nog aan een hoogtepunt in het bestaan van de waterpolo-dames.

Waterpolo wel zwaar maar niet gemeen

Waterpolo is bij veel mensen toch nog een onbekende sport. Of het moet zijn dat ze ooit hebben gelezen of gehoord dat het een gemene, harde en vooral ook zware sport is. Maar ooit verkozen tot beste scheidsrechter van Nederland en na alle internationale toptoernooien en -wedstrijden die ik heb gefloten kan ik zeggen: gemeen is het over het algemeen niet! Alles valt en staat met onderling respect en de inbreng van de scheidsrechter. Hard is het vaak wel. Zeker als bepaalde landen tegen elkaar spelen. Zwaar is het absoluut! Misschien wel de zwaarste teamsport die er is.

De waterpolodames zijn er weer bij

De Nederlandse waterpolo-dames zijn er niet altijd bij op een WK of OS. De verschillen in de top zijn klein en een doelpunt meer of minder tijdens een kwalificatietoernooi bepaalt het al dan niet deelnemen. En dat geldt ook voor de strijd om de medailles.

Het verjongde team met een nieuwe coach is er nu gelukkig bij. Gedragen door een paar toppers die in het buitenland spelen, moet een plekje in de halve finale toch weer tot de mogelijkheden behoren. De voorbereiding was goed met o.a. winnen van Spanje in de Europese Finale van de World League en Canada in de uitzwaaiwedstrijd.

Het verleden

In 1920 werd de eerste kampioen van Nederland bij de dames gekroond. Ruim 50 jaar voordat waterpolodames ook internationaal in beeld kwamen. Nederland was in de jaren 80 voorloper, ambassadeur van het waterpolo. En tot 2001 voerden onze teams de boventoon. Europees acht keer achtereen in de prijzen. Op de eerste vier WK’s drie keer kampioen. Vanaf 2001 kwamen ook de VS, Australië, Canada en later China nadrukkelijk in beeld. Europees werden de landen steeds beter en Nederland greep vaker naast de medailles. Inmiddels is de VS al geruime tijd de sterkste van de wereld.

Uit eigen ervaring

Als talentvolle scheidsrechter mocht ik begin jaren ‘80 regelmatig een oefenwedstrijd van de Oranjedames fluiten. Later in Nederland ook officiële interlands. Was een mooie leerschool die mij mede naar de top heeft gebracht! Ik heb nog steeds contact met meiden die toen speelden! Genoten heb ik van de vele kwalificatietoernooien voor EK’s, WK’s en OS. In 1994 was ik in Rome bij de WK. Ik floot daar de halve finale bij de heren en heb ook belangrijke dameswedstrijden gefloten Toen verloren de dames de finale tegen Hongarije.

Scheidsrechter Gert Nonnekes is klaar voor het WK waterpolo in Calgary
Scheidsrechter Gert Nonnekes klaar voor het WK waterpolo in Calgary.

Maar nu spelen waterpolodames de kwartfinale op het WK 2022

Zullen de dames in Boedapest nu het podium wel halen? Het zal niet gemakkelijk zijn. Het is sinds 2001 alleen gelukt in 2015. De dames verloren toen de finale van de VS, die inmiddels al jaren de beste zijn.

De kop is eraf na de eerste drie poulewedstrijden. Gewonnen werd van Argentinië met 29-6 en van Zuid-Afrika met 22-1. Dit zijn dan ook net als in het voetbal de ‘dwerglanden’. Hebben eigenlijk op zo’n toernooi niets te zoeken. Er werd ook één wedstrijd verloren. Van wie? Juist! De VS met 11-7. Daardoor geen directe plaatsing voor de kwartfinale. Dat moest worden afgedwongen tegen Canada. En  het lukte! Door de winst met 10-7 spelen de dames vandaag de  kwartfinale tegen Griekenland. Saillant detail: de huidige coach van Nederland is een Griek…!

Wedstrijden van waterpolodames zijn te volgen via NOS.nl

Vanavond kunnen de dames om 19.00 een grote stap richting een medaille zetten. De verrichtingen van ‘onze’ dames zijn te volgen via NOS.nl Ze verdienen onze support. De halve finales zijn op 30 juni en de wedstrijden om de medailles op 1 juli. Hopelijk is Nederland er bij!

Meer lezen

Eerder schreef Gert Nonnekes over 010 en 020 die voor één keer verenigd waren tijdens de finale van de Conference league. Daarnaast geeft hij wandeltips: zoals wandelen in het donker, rondom het dorpje Sloten en bij kamp Westerbork. Of lees over nog een sport die meer aandacht verdient: cricket.

Openingsfoto: Overleg van de waterpolodames met coach Evangelos Doudesis tijdens de wedstrijd tegen Canada. Foto: Eric Noordegraaf