cricket

SGS-voorzitter Duco Ohm en clubgenoot Walter Prescod.

“Kijk, zó lopen cricketers van het veld,” wijst Walter Prescod (69) naar de twee teams die na de wedstrijd van 35 ‘overs’ (35×6 keer geworpen ballen) gebroederlijk naar de kantine van cricketclub ACC in Amsterdam lopen.  “Dat zie je bij voetbal niet.”  Bovendien is het een sport die je nog op hoge leeftijd kan beoefenen. Daarom wil voorzitter Duco Ohm (80) van Still Going Strong samen met Walter graag het verhaal vertellen  van deze op en top Engelse sport in onze rubriek In Beweging. “Voor cricket kun je me wakker maken,” lacht Walter, geboren op Barbados maar door de liefde al 43 jaar woonachtig in Nijmegen.

Bewegen is goed voor ons. Helemaal voor vijftigplussers. En écht, we kunnen veel meer dan dat we denken. Dat bewijst onze rubriek In Beweging telkens weer. Deze keer het verhaal van Duco Ohm en Walter Prescod over hun niet aflatende passie voor cricket.

Cricket van jongs af aan

“Ik was net over de grens gelegerd, toen ik werd benaderd door een collega militair die bezig was in Nijmegen een team te vormen. Op Barbados had ik al van jongs af aan leren cricket spelen, dus het leek me wel wat”, vertelt Walter, die heel wat wedstrijden in het buitenland speelde in legerverband.

Nieuwe regels maken cricket sneller en feller

Duco Ohm: “Het gevolg van het Engelse koloniale verleden. Daardoor is in landen als Pakistan en India cricket veel populairder. Cricket heeft de wind tegen omdat het een spel is dat lang duurt, zo’n 6 tot 8 uur. Soms zelfs langer. Daarom heeft men nu Twenty20 (maximaal 20 overs) geïntroduceerd. Daardoor is het spel sneller en feller geworden. De batsman loopt tegenwoordig met dezelfde helm op die hockeykeepers dragen. Bij deze wedstrijd gaat het er inderdaad wat rustiger aan toe maar dat is de leeftijd, hè!”

Senioren grootste cricketclub in Nederland

Still Going Strong, waarvan Duco voorzitter is, omschrijft hij als een echte vriendenclub van 35 jaar en ouder zonder eigen veld, clubhuis of clubblad. “Als wij spelen zijn wij of gast of huurders van de accommodatie voor de middag. 40 wedstrijden door de week in de zomer, we spelen van eind april tot eind september. En iedere dinsdag ‘ergens in Nederland’ nog een twintigtal wedstrijden van onze Senioren Onderlinge, waarvan de jongste 60 is en de oudste bijna 80. Het is de grootste cricketclub in Nederland.”

Een ‘6’ die net niet door de ruiten ging…

cricket

Met zon flinke mep als deze sloeg Walter de bal buiten het veld: een 6! Foto: Duco Ohm

Batsman Walter veegt het zweet van zijn voorhoofd als zijn beurt als batsman in de vriendschappelijke wedstrijd erop zit. “Het spel concentreert zich op de bowler, de man die de bal gooit en de batsman.” Ter illustratie beweegt hij de vingers van zijn hand lenig in de lucht. “Zo geef je net dát effect aan de stuiter van de bal, waardoor de batsman met zijn slaghout de bal moeilijk kan raken. Een kwestie van concentratie en snelle reactie. Goed wegslaan, betekent dat de ‘fielders’ meer tijd nodig hebben om de bal terug te brengen. In die tijd kan de batsman heen en weer rennen tussen de wickets en punten scoren, maximaal 6 per geslagen bal. Mijn hoogtepunt? Een maand geleden sloeg ik een ‘6’ (6 punten), de bal raakte zonder te stuiteren buiten het veld. Hij raakte nog net niet de ruiten van het clubgebouw van VCC in Voorburg!”

Cricket, een gentleman’s sport ook voor vrouwen

Een goede conditie is de enige voorwaarde om als vijftigplusser nog cricket te kunnen spelen, legt Walter uit.  “Ik fitness 2, 3 keer in de week. En als training speel ik als gastspeler mee bij een team op dinsdag. Vandaag is het vrijdag, zondag speel ik weer en volgende week dinsdag en woensdag opnieuw. Ik leef, ik adem cricket, ja. Een heerlijk spel, waar iedereen zich aan de regels houdt en waarover weinig discussies zijn. In het veld ben je elkaars vijanden, daarbuiten vrienden. Cricket is een gentleman’s sport.” Duco Ohm vult aan: “Die overigens al jaren ook door vrouwen wordt beoefend.”

Geïnteresseerd geraakt? Meer info bij kncb.nl