Hij is midden veertig en knap, zonder dat daar de nadruk op ligt. Zijn blonde haar goed geknipt, het slanke lichaam huist in een goed gesneden pak. Een man met smaak en daarvan zijn er niet zoveel in Nederland. En ik heb een afspraak met hem. In mijn kantoor samen met nog twee andere vrouwelijke collega’s, dat wel. Als begin-vijftiger beken ik lachend aan hen na zijn vertrek. “Mijn laatste hormoon sprong  op van hem!”

Na vijftigste heeft vrouw geen seksleven meer

Want laten we eerlijk zijn, de algemene verwachting is dat je na je vijftigste niet of nauwelijks meer een seksleven hebt als vrouw. Daarom tekende zich een instemmende glimlach op mijn gezicht bij het lezen van de column van Catherine Keijl afgelopen week op de pagina Vrouw in De Telegraaf. Ze wijdt haar wekelijkse column deze keer aan het vooroordeel over oude vrouwen. Naar aanleiding van het verhaal over een vrouw van 87 die na een lang huwelijk gaat scheiden van haar man. Omdat ze een jongere minnaar heeft van 68.

Na overgang hebben vrouwen ogen niet in hun zak

Inmiddels ben ik zelf ook de overgang ruim voorbij en de ontmoeting met de blonde hunk is ook al weer wat jaren geleden. Maar ik heb mijn ogen als vrouw nog steeds niet in mijn zak. Wekt dat verbazing? Vrouwen kijken ook om zich heen; die blik is niet voorbehouden aan de heren der schepping. Niets leuker dan mannen in verlegenheid te brengen door in hun gezelschap met vrouwen onderling de uiterlijke kwaliteiten van andere mannen te bespreken. Want zo normaal als ze het vinden om het vrouwelijke geslacht te becommentariëren, zo kwetsbaar voelen ze zich plotseling als het hen zelf betreft.

Meningen over seksleven verdeeld

We gaan niet alleen later met pensioen maar ook ons liefdesleven gaat langer mee. Alleen vinden mannen en vrouwen het nog ouderwets lastig om daarover te praten. Laatst kwamen de tongen los in het gezelschap vrouwen waarin ik verkeerde. En de meningen bleken diep verdeeld. Waar de ene vrouw blij was dat ze ‘niet meer hoefde’, vond de ander het hoog tijd dat er meer aandacht aan de seksuele verlangens van oudere vrouwen werd besteed. Ik ken een alleenstaande vrouw, dikke vijftiger, die me vertelde dat ze het prima in haar eentje had. Alleen de seks, die miste ze. Dat laatste fluisterde ze. Want seks is al een moeilijk onderwerp maar onder ouderen is het zelfs taboe.

Taboe over seksleven ouderen doorbreken

Gelukkig is het een goede Nederlandse gewoonte om elk taboe te doorbreken. Dus laten we voor een keer duidelijk stellen: seks is niet voorbehouden aan jonge, mooie mensen. Ook oude, lelijke mensen hebben er behoefte aan. Laat staan gewóne doorsnee meerdanvijftigers!

Meer lezen over seks

Praten over seks is ook heel belangrijk. Zoek de film van Emma Thompson nog maar eens op: Good luck to you, Leo Grande. Brigitte Leferink kreeg als eerste vraag na haar scheiding: mis je de seks niet? En Dr. Ruth probeerde ons (tevergeefs) al eerder opener te laten zijn over ons seksleven. Stella Ruisch schreef daar onlangs het verhaal over: Seks, laten we erover praten!