“Van kinds af aan heb ik veel gesport. Ik heb gezwommen, getennist, gevoetbald en beoefende atletiek en judo. Teamsporten hebben mijn voorkeur en ik heb dan ook tot mijn 62e in de zaal gevoetbald. Helaas begon toen mijn rechterknie weer op te spelen waaraan ik zeven jaar daarvoor was geopereerd aan de kruisbanden. Om toch in beweging te blijven, startte ik met fitness in de zaal: twee keer in de week ging ik spinnen en een keer zat ik op allerlei apparaten.”
De komende weken laat Meerdanvijftig.nl vijftigers vertellen hoe ze in beweging blijven. Vandaag sportschoolbezoeker Gerrit Vooren (66).

Sporten aanpassen aan je leeftijd

“Helaas begon al snel mijn knie weer pijn te doen en bleek dat ik toch weer te fanatiek was geweest en mijn knie te veel belastte… Dat heeft me geleerd dat je het sporten moet aanpassen aan je leeftijd. Ofschoon fitness beslist niet mijn voorkeur heeft ga ik tegenwoordig maandag, woensdag en vrijdag naar de sportschool. Ik volg dan een eigen trainingsprogramma: ik begin met 10 minuten infietsen waarbij ik het aantal slagen per minuut laat oplopen van 60 naar 110, dat doe ik twee keer. Vervolgens train ik aan tien apparaten om rug-, buik-, dijbeen- en armspieren te versterken. Daarna ‘loop’ ik 20 minuten op de crosstrainer waarbij ik steeds rond de 6 kilometer afleg. Ik eindig weer fietsend en doe ook nog wat stretchoefeningen als cooling down.”

Meer contact op tennisbaan dan in sportschool

“Naast het fitness, tennis ik één keer in de week met een vriend en soms op vrijdag met mijn zoon. Dat vind ik leuker dan fitnessen. Vooral omdat die sport meer een sociaal aspect heeft: bij fitness zie ik vaak dezelfde mensen, maar contact maken doe je niet. Ik merk wel dat het goed voor me is, ik voel me fitter en ben het laatste half jaar 7 kilo afgevallen. Als ik niet ga voel ik me een beetje schuldig. En laatst zei ik tegen mijn vrouw: ‘ik geloof warempel dat ik het leuk ga vinden!’”