Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch werd er in 2019 nog 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Stella Ruisch neemt even het stokje van haar over en spaart de schillen en eindjes van de asperges voor een heerlijke aspergesoep!

Het kan nog net: asperges kopen. Officieel is komende donderdag 24 juni, St.Jansdag, de laatste dag van het seizoen. Daarna krijgen de bedden rust, zodat de asperges volgend jaar opnieuw lekker zijn. Het seizoen thuis rekken kan wel, ontdekte Stella Ruisch door een tip van haar dochter. Vries de asperges schoongemaakt in. En dat kan natuurlijk ook met de aspergesoep die ze van schillen en eindjes maakte. Als dat geen sjiek kliekje is…!

De laatste asperges van het land….

Invriezen

Vandaag is de zomer begonnen en dat betekent dat veel heerlijke voorjaarsgroenten over hun top heen zijn. Tuinbonen worden te groot, het oxaalzuur in rabarber wordt sterker en asperges verdwijnen zo goed als uit de schappen bij de groenteman. Om nog snel even te genieten had ik een kilootje van het witte goud gehaald, toen de vriend van mijn dochter uit Limburg kwam met een zak vol. Wat te doen?

In de koelkast kun je asperges in een vochtige theedoek nog 4 à 5 dagen goed houden. Heb ik geleerd van een buurvrouw uit Limburg. Maar de eerstvolgende keer dat ik de asperges zou kunnen eten, was over ruim een week. “Mam, je kan ze invriezen!”, zei mijn dochter en warempel adviezen op internet onderbouwden haar tip.

Vooruitzicht van wit goud

De asperges moeten dan wel worden geschild en schoon ingevroren. Daarna direct uit de vriezer in het kookwater. Of nog lekkerder de bouillon die ik van de schillen en de eindjes heb gemaakt en die ik ook heb ingevroren. Ik kan nu al genieten van het vooruitzicht nog een laatste keer te genieten van het witte goud!

Natuurlijk kan het simpel met een lekkere ham (pata negra, beenham of een stukje procureur) en een gekookt eitje en lekkere aardappeltjes. De Limburgse chefkok Margot Reuten bood in de Volkskrant ook de mogelijkheid om van de aspergesoep of bouillon een roux te maken en die bij de asperges op te dienen. Ga ik ook eens proberen.

Trakteer jezelf op de laatste asperges

Nee, origineel ben ik niet als ik zeg dat ik asperges met Hollandse saus het lekkerste vind. In combinatie met een stukje zalm. En ja, natuurlijk met lekkere aardappeltjes. Bijvoorbeeld Opperdoezer rondjes in de schil; heerlijk! Trakteer je zelf op een sjiek kliekje en koop de laatste asperges. Overigens betekent superdik niet per se super lekker. Dunne asperges mits vers (check  op voldoende vochtigheid door aan het uiteinde te voelen) kunnen net zo lekker zijn.

Nodig voor 2 personen:

8 à 10 asperges afhankelijk van de dikte.

Kook de geschilde asperges in een pan waarin ze onder water kunnen liggen en voeg desgewenst een klont boter toe. De asperges zijn in ongeveer 5 minuten gaar.

Asperges met Hollandse saus. Foto: Stux/Pixabay

Hollandse saus

Voor de Hollandse saus houd ik het beproefde recept aan uit het basiskookboek, Kookook en maak dan niet de fout die ik laatst maakte, door de eierdooier op het vuur te kloppen: arggggh, geschift! Het recept staat in het boek voor 2 à 3 personen

Nodig:

  • 100 gr. boter
  • 2 eierdooiers
  • 1,5 eetlepel citroensap
  • Zout, witte peper naar smaak

Gebruik bij voorkeur een aubainmariepan. Smelt de boter maar laat ‘m niet bruin worden. Laat de boter afkoelen tot lauwwarm. Hij moet vloeibaar blijven. Klop de eierdooiers  in een aubainmarie-pan  of in een kom met een staafmixer tot een bleke crème (ca. 2 minuten). Klop 1 eetlepel citroensap door de dooiers.

Zorg dat je tijd en rust hebt om de saus te maken. Hollandse saus is niet moeilijk maar vraagt wel even aandacht.

Zet de kom in een pan met heet water of plaats de aubainmariepan op een laag vuur. Voeg al kloppende de gesmolten boter er in een straaltje bij totdat de saus op de bolle kant van een lepel stijf blijft liggen. Wordt de saus te dik, dan is-ie met 1 à 2 eetlepels te verdunnen. Breng op smaak met nog wat citroensap, zout en peper. 

Wij vinden 100 gram boter voor twee personen wat veel en halveren in de praktijk daarom dit recept.

Sjiek kliekje: aspergesoep

Totdat ik het relaas van Margot Reuten in de Volkskrant las, bracht ik het water met afsnijdsels en eindjes in water aan de kook. Daarna afsnijdsels verwijderen (doe ze in een dunne doek in de pan en je haalt ze er zo uit). Daarna kookte ik de asperges erin gaar. Na de maaltijd kookte ik kookvocht tot ongeveer een liter in en de afsnijdsels pureerde ik. Het mengsel drukte ik daarna door een zeef in het kookvocht dat ik met een blokje kippenbouillon op smaak bracht. Oók heerlijk met een beetje room en wat achtergehouden asperges in stukjes. Klik voor de tips van Margot Reutens asperges en aspergesoep hier.

Meer sjieke kliekjes

In Sjieke kliekjes tegen voedselverspilling legt Karin de Lange uit hoe ze tot haar eigen recepten komt, mét een recept voor moussaka. Het tweede is omelet met bosui en nori. Of maak deze couscous van wat u in de koelkast vindt. Een komkommersalade is ook een dankbaar rest-gerecht. Stella Ruisch weet van het restant bietjes ook iets lekkers te maken. Eerder gaf ze ook een recept voor kleurrijk vegetarisch. Geïnteresseerd in vegetarische recepten? Wiette van Klingeren maakte vorig jaar een heerlijke vegan wortelcake als troost voor weer een corona-persconferentie.