In de boekwinkel liggen ze op een prominente plek: Het zoutpad en De wilde stilte. Het eerste boek van de Britse Raynor Winn, verscheen in 2019, het vervolg erop in 2020. Recensenten lijken een wedstrijd superlatieven te houden bij hun beschrijvingen van deze boeken. Imponeerde de eerste pennenvrucht, het tweede is ‘Nog mooier dan haar debuut’ , schrijft Trouw.

Niet bij de pakken neerzitten

Een vrouw, een man. Zonder huis, zonder werk, en een van hen ernstig ziek. Alle ingrediënten voor een drama. Maar dan ken je Raynor en haar man Moth nog niet. In plaats van bij de pakken neer te zitten als ze binnen een paar dagen alles kwijt raken, nemen ze hun rugzak op en beginnen aan het eeuwenoude South West Coast Path, een wandeltocht van duizend kilometer langs de zuidkust van Engeland.

John Poulter liep vorig jaar in het voetspoor van Raynor Winn en haar man. Een gefilmde indruk van de route.

Je leeft met echtpaar mee

In Het zoutpad doet Raynor verslag van deze tocht. Het is geen gewoon reisverslag. Het is een verhaal over wanhoop, verdriet en tegenslag. Maar ook over moed, kracht en doorgaan. Raynor neemt je mee onderweg. Je ziet de prachtige natuur, de smalle paden, de tegenvallende steile hellingen. Je hoort de vogels en ruikt de natuur. Als ze dagen leven op een zak caramels en couscous, leef je met Raynor mee. Ook als de zon hen verbrandt of de regen hen teistert. Je kunt een lach niet onderdrukken als mensen Moth voor een beroemde dichter aanzien en hij daarin meegaat. Raynor heeft oog voor details. Deelt haar gedachten, zorgen en blijdschap. Je leeft met haar mee en wilt weten hoe het afloopt. Of en hoe ze hun leven weer op orde krijgen.

Raynor Winn en haar man zijn doorzetters

Hoe het afloopt, lees je in De wilde stilte. Het is nog steeds afzien, ook al hebben ze weer een dak boven hun hoofd. De ervaringen die ze hebben opgedaan tijdens de wandeltocht hebben Raynor schuw gemaakt en Moth is nog steeds ziek. Het lijkt zelfs weer slechter met hem te gaan. Een aanbod van een onbekende die hun verhaal heeft gelezen, brengt een ommekeer in hun leven. Ze kunnen een nieuw bestaan opbouwen in Cornwall en daar vindt Raynor de rust om Het zoutpad te schrijven. Dit tweede boek is een boek vol hoop. Over de helende kracht van natuur. Over blijven doorgaan. Raynor is een doorzetter. Haar man ook.

Raynor en Moth in de boektrailer voor De Wilde Stilte

Zoutpad en De wilde stilte nog steeds in de bestsellerlijst

Beide boeken staan in de bestsellerlijst van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. In week 21, als ik dit artikel schrijf, hebben ze beide een hogere plek verworven dan de week ervoor. Het verhaal van dit sterke koppel blijft aanspreken. Ik hoop dat Raynor Winn als getalenteerde schrijfster hun belevenissen met ons blijft delen.

Nu al jaren op de bestsellerlijst van de Stichting
Collectieve Propaganda van het Nederlandse boek….

Meer lezen

Brigitte Leferink heeft een grote leeshonger en schrijft er regelmatig over. Vorige week besprak ze Hartritme van Bart Chabot. In 2020 deed ze, net als dit jaar, mee aan de uitdaging om elke week een boek te lezen. Ze deelt met Meerdanvijftig haar top 5.  De mooiste plekjes van Nederland vond ze in Verliefd op Nederland. Wendy Voois schreef over de serie de Zeven Zussen en Stella Ruisch las Oorlogsvader, het onlangs verschenen boek van Catherine Keyl. Marlies Mielekamp schrijft haar tweede boek en houdt ons op de hoogte van het schrijfproces.