In Hemd van het Lijf deze keer kijkje in de kast van imagodeskundige

Yvonne Stoevelaar, eigenaar van Het Imagobureau, vertelde ons onlangs hoe we onze kleding, nu thuiswerken de trend wordt, het best kunnen dragen. Het maakt nieuwsgierig naar waarom ze dit werk is gaan doen en wat ze zelf draagt.

Waar komt de fascinatie voor uiterlijk, uitstraling en kleding vandaan? Hoe ben je in dit vak verzeild geraakt?

Toen de kinderen klein waren en ik in verwachting was van de vierde vroeg ik me af hoe leuk ik mijn werk nog vond. Ik besloot een tijdje te stoppen met betaald werk en pas op de plaats te maken. Ik stortte me op vrijwilligerswerk en werd actief op de school van de kinderen. Na een paar jaar begon er toch weer iets te kriebelen. Ik hoorde van iemand die het werk deed wat ik nu doe en het sprak me aan.

“Zonder bluf is het leven suf”

Vanaf mijn vijftiende heb ik als bijbaantje in een mooie modezaak gestaan en mijn schoonvader zat ook in de mode. Daarnaast vind ik het leuk met mensen om te gaan en ik heb ervaring in het geven van trainingen. Ik besloot de opleiding kleuradvies te doen en later ook stijladvies, schreef me in bij de Kamer van Koophandel en startte vanuit huis. Omdat ik grondig en gedegen te werk wil gaan, heb ik veel opleidingen gevolgd. Ik wil goed zijn, als professional gezien worden. In mijn vak gaat het er niet om wat ik mooi vind. Het gaat niet om smaak. Het is anders dan bij een stylist, die gaat voor een mooi plaatje. Mijn doel als imagocoach is om iemand professioneel zichtbaar te maken.

Voorbeeld hoe je met schoeisel ander accent aan kleding kan geven. Alle foto’s: ©Het Imagobureau.

De naam van mijn bedrijf ‘Het imagobureau’ past bij me. Ik pak graag nieuwe dingen aan en zeg meestal eerst ja en daarna bedenk ik hoe dan… “Zonder bluf is het leven suf” is een uitspraak die me past.

Ze zeggen wel dat het bij de loodgieter thuis altijd lekt. Hoe is dat bij jou? Ben je je altijd bewust van je vak en kies je daarom je kleding 24/7 zorgvuldig of vlieg je ook weleens uit de bocht?

Yvonne Stoevelaar: “Natuurlijk heb ik ook wel eens een miskoop. Ik ken die onbedwingbare drang om iets te kopen maar het gaat me even gemakkelijk af om het juiste te kopen en er goed uit te zien. Een mooie vrouw die er altijd goed uitziet is het voormalige fotomodel Inez de la Fressange. Haar figuur is echter zo anders, dat ik het naar mijn eigen stijl moet vertalen.”

“Dat is een tip voor iedereen: Je kunt best de stijl van een ander als voorbeeld hebben, maar het belangrijkste is het voor jouw figuur, kleuring en persoonlijkheid te laten werken.”

Nooit in een jumpsuit

Welk kledingstuk draag je het liefst?

Yvonne Stoevelaar: “Ik voel me heel prettig in een goede spijkerbroek, een slank gesneden broek en een jasje. Ik ben een echt jasjesmens. Geen formele blazer, maar gebreide, tricot jasjes. Ik draag professioneel geen T-shirts meer, in plaats daarvan heb ik zijdeachtige tops/blouses. Aan mijn voeten draag ik graag mooie platte schoenen, zoals ballerina’s en sneakers.”

“Ik draag graag platte schoenen onder mijn kleding.”

Wat zou je nooit dragen en waarom niet?

“Een jumpsuit. Het legt het accent op de verkeerde plekken flatteert heel zelden. Een korte rok, ver boven de knie trek ik ook niet meer aan en je ziet me ook niet met een laag decolleté.”

Dat is mooie van ouder worden: grotere sieraden

Zonder welk kledingstuk of accessoire kun je niet?

Yvonne Stoevelaar: “Oorbellen. Gewone, basic gouden ringen of mooie byoux. Wat grotere exemplaren dan ik droeg toen ik jonger was. Als je ouder wordt, kun je grotere sieraden dragen! Een grotere parel, een grotere ketting, een grotere sjaal. Dat is het mooie van ouder worden.”

thuis werken kledingtip
Yvonne Stoevelaar van Het Imagobureau

Wat adviseer je als basis voor een garderobe en hoe ziet die basis van jou eruit?

“Veel mensen denken gelijk aan de ”little black dress” die je als vrouw in de kast zou moeten hebben hangen. Ik niet. Zwart is niet mijn kleur. Wel is een goede basis een effen jurk in een neutrale tint die jou mooi staat en die je met een schoen met hak of sneaker kunt dragen en kunt ‘aankleden’ met een ketting of sjaal.

Hoe breng je je vakanties door en welke kleding hoort daarbij?

Yvonne Stoevelaar: “Ik vind diverse soorten vakantie leuk. Een verre reis maken, kamperen in Frankrijk of een paar dagen een stedentrip naar een mooie stad. Kleding kun je nooit los zien van de context. Daarom draag je slippers naar het strand en niet naar je werk. We hebben vorig jaar een aantal trails gelopen in Peru. Dan draag ik wandelkleding. Praktisch, maar wel goede kwaliteit en ik wil dat het leuk staat. Met kamperen ben ik casual gekleed. Maar op de een of andere manier zien mensen me nooit als een echt casual type. Je stijltype wordt namelijk niet alleen bepaald door je kleding maar ook je kapsel, accessoires, make-up enz. dragen daaraan bij.”

Wandelkleding, praktisch maar van goede kwaliteit.
“Op de een of andere manier wordt ik nooit als ‘casual’ gezien.”

In goede ‘verpakking’ komt je boodschap beter over

Wie zou je het liefst een imagoadvies geven en waarom?

Yvonne Stoevelaar: “Bij politici is nog veel winst te behalen. Als je mensen bewust maakt van alle mogelijkheden die er zijn, dat je kunt kiezen voor de verpakking, kunnen ze hun boodschap beter over het voetlicht brengen.”

Meer afleveringen van Hemd van het Lijf teruglezen? Klik dan hier.

Dezelfde basisjurk, elke keer een andere schoen. Foto: Het Imagobureau

Vakantie. Foto: Het Imagobureau

“Ik voel me prettig in een goede spijkerbroek”. Foto: Het Imagobureau

“Platte schoenen aan mijn voeten”. Foto: Het Imagobureau

Werkkleding. Foto: Het Imagobureau Onontbeerlijk accessoire: gewone, basic gouden ringen