5 jaar deed Stella Ruisch erover om toe te geven dat ze niet meer goed hoorde. En zoals dat gaat: nu ze inmiddels gehoorapparaten heeft, wil ze het wel aan iedereen die niet goed hoort, vragen: waarom wacht je nog langer? Je weet niet wat je mist! Dit is het laatste deel van drie artikelen over slechthorendheid.

Er zijn ergere kwalen

De gehoortest die ik bij Nadine Jacobs van het Hoorhuis heb gedaan, bevestigt wat ik diep in mijn hart al wist maar heel lang heb geprobeerd te ontkennen. Mijn oren zijn geen 20 meer. Vrolijk word ik er niet van. Want mijn zicht is ook al niet meer scherp, daarvoor heb ik contactlenzen. “Het duurt steeds langer voordat ik klaar ben om de deur uit te gaan,” klaag ik zonder overtuiging tegen mijn echtgenoot. Er zijn immers ergere ouderdomskwalen waarmee je boven de vijftig te kampen kan krijgen.

Gehoorapparaten zijn tegenwoordig klein en licht

En de opsteker is dat gehoorapparaten de afgelopen jaren een ontwikkeling hebben doorgemaakt. Niet alleen op de zuiverheid waarmee ze het geluid in mijn oren versterken maar ook esthetisch. Van de toeter die professor Zonnebloem in Kuifje aan zijn oor moest houden, via de levensgrote roze/beige apparaten achter het oor, tot de kleine, lichte accessoires die ik heb aangemeten gekregen.

Gehoorapparaten heb je in soorten en maten, met een variërend kostenplaatje. Nog net niet zoveel als je brillen en brillenglazen hebt maar genoeg om het moeilijk te vinden om te kiezen. Hoe duurder hoe mooier en natuurgetrouwer het geluid, hoe fijner het draagcomfort, dat wel

Op het randje van de coronabeperkingen kreeg Stella Ruisch haar eerste gehoorapparaten.
En dit zijn ze dan…klein maar fijn.

Liever speciaalzaak

Dat is ook het argument van de KNO-arts, naar wie ik ben verwezen en die mij op haar beurt weer een verwijsbrief voor gehoorapparaten geeft. Die heb ik nodig om in ieder geval een deel van de kosten door de zorgverzekeraar vergoed te krijgen. “Bij wie kan ik nu het beste een stel gehoorapparaten uitzoeken?”, vraag ik haar.

Een moeilijke vraag om te beantwoorden, zie ik aan haar gezicht. “Ik zou in ieder geval altijd naar een speciaalzaak gaan. Er wordt veel gestunt met gehoorapparaten bij winkelketens die ook brillen verkopen. Het verschil in prijs met duurdere apparaten is dat deze dan het grote gemiddelde, dus vlak geluid leveren. Hoge en lage tonen worden dan gemist. Het is natuurlijk wat je je kunt permitteren maar als je het budget hebt…”

Elke dag plezier van gehoorapparaten

Uiteindelijk koos ik voor een Deens gehoorapparaat, dat zo licht draagt dat ik inmiddels bijna vergeet dat ik het in heb. Zoals ik merkte toen ik met gehoorapparaten in de Middellandse Zee in sprong. Ze zijn voorzien van oplaadbare batterijen, die ongeveer 2 jaar meegaan. Daar hing wel een prijskaartje aan maar ik heb er elke dag plezier van.

De eerste weken vond ik alle geluiden keihard binnenkomen. Maar nu vind ik alles juist irritant zacht, als ik ze niet in heb. Alsof ik een verkouden wattenhoofd heb. Inmiddels weet ik dat ik mijn gehoorapparaten vergeten ben in te doen, als ik op straat de geluiden gedempt of ver af vind klinken. En ik twijfel niet langer maar ga gewoon terug naar huis om ze in te doen.

Waarom gun je jezelf geen gehoorapparaten?

En ja, ik ben inmiddels roomser dan de paus geworden. Want nu pluk ik ook de 50plussers om me heen eruit die ook niet meer zo denderend horen. En dan zeg ik tegen ze: “Waarom gun je jezelf geen gehoorapparaten? Je weet niet wat je mist!”

Meer lezen?

Dit is het derde en laatste deel over slechthorendheid. Eerder schreef Stella Ruisch ‘Praat jij zo onduidelijk of hoor ik niet meer goed?’ en ‘Gehoorverlies; waar krijg je betrouwbaar advies‘. Meer lezen over onderwerpen als staar, borstkanker of bevolkingsonderzoek darmkanker klik dan hier.

Openingsfoto: Laat je haar wat zakken en je ziet niets meer van het gehoorapparaat. Foto: Mark Paton/Unsplash