Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Brigitte Leferink deelt graag haar enthousiasme voor Onze man bij de Taliban, uitgezonden door de VPRO op zondagavond. “Indrukwekkende televisie,” constateert ze.

Zijn ze gek geworden?

Iemand tipte me: ik moest beslist de nieuwe serie Onze man bij de Taliban bekijken. Na een blik op de aankondiging vroeg ik me af of journalist Thomas Erdbrink en regisseur Roel van Broekhoven gek waren geworden: zij besluiten een paar maanden in Kabul te gaan zitten als de Amerikanen, hun westerse bondgenoten en bijna alle buitenlandse journalisten Iran verlaten. Het levert indrukwekkende televisie op.

Thomas Erdbrink werkte tot 2019 in Iran als correspondent voor het NOS-journaal. Daar maakte hij samen met Roel van Broekhoven de al even verrassende serie ‘Onze man in Teheran.’

Vrouwen worden uitgegumd

In de eerste aflevering, die zondag 22 januari werd uitgezonden, zien we hoe Kabul langzaam maar zeker verandert in de eerste maanden na augustus 2021. Lijkt het eerst nog mee te vallen (zoals de nieuwe machthebbers beloofden), in vrij korte tijd worden de maatregelen aangescherpt. Met name voor vrouwen zijn de gevolgen verschrikkelijk. Ze worden als het ware ‘uitgegumd’. Ze verdwijnen uit het openbare leven.

Dochter wordt een jongen

Bijzonder is het verhaal van de man die een baby vond op het vliegveld. Achtergelaten door zijn vluchtende ouders. Het jongetje krijgt de naam Mohammed en wordt liefdevol verzorgd. Als het jongetje weer naar zijn familie moet, is de ‘eerlijke vinder’ ontroostbaar. Hij mist een zoon en kiest dan voor een bijzondere oplossing: één van zijn dochters wordt een jongen. Haar haren worden geknipt, ze krijgt jongenskleren aan en iedereen moet haar Mohammed noemen. Een verhaal dat lijkt op dat van de vrouwen uit het boek De verborgen meisjes van Kabul waarover ik eerder schreef..

Onze man bij de Taliban brengt me naar puntje van stoel

Komende zondag gaat Thomas Erdbrink onder andere op bezoek bij een man die zich voorbereidt om zelfmoordmartelaar te worden. Bij de eerste aflevering zat ik op het puntje van mijn stoel. Dat zou zondag zo maar weer kunnen gebeuren.

Onze man bij de Taliban is een vierdelige serie die uitgezonden wordt op NPO 2 op zondag om 20.20 uur. De serie is ook te kijken via NPO Start, ook gemiste uitzendingen zijn daar te zien.

Meer Kijk Eens over mooie documentaires

Documentaires hebben op televisie en in de bioscoop bestaansrecht veroverd. En terecht. Want wat zijn er mooie gemaakt. Karin de Lange vestigde al eerder de aandacht op de documentaireserie ‘De wereld van de Chinezen.’ Zo schreef Marlies Mielekamp over de serie ‘Molukkers in Nederland‘. Karin de Lange was onder de indruk van de documentaire 100Up van Hedy Honigmann. Stella Ruisch schreef over Le regard de Charles (Aznavour), Tina Turner en het ontroerende Lourdes.

Openingsfoto: Roel van Broekhoven en Thomas Erdbrink in Afghanistan. Foto: ©Dennis Kersten/VPRO.