Na een ferme duik in de Middellandse Zee hoort Stella Ruisch onmiddellijk een verontrustend gepiep in haar oren: ‘Mijn gehoorapparaten!!’, constateert ze geschrokken. Vergeten dat ze die in haar oren heeft! Ze weet niet hoe snel ze boven moet komen om tot haar opluchting te ontdekken dat ze het nog doen. De audicien had het haar al voorspeld: ‘Het duurt ongeveer een jaar, voordat je aan gehoorapparaten gewend bent.’ En nu is het kennelijk zover, denkt Stella Ruisch deinend op de golven. Een verhaal voor lotgenoten die vinden dat de anderen wel erg binnensmonds praten, of: ‘hoor ik niet meer goed?’

Wat zeg je?

Het heeft meer dan 5 jaar geduurd voordat ik heb willen erkennen dat ik misschien niet meer zo goed kan horen. Het begon met vergaderingen, waar ik de mensen aan de andere kant van de tafel niet meer goed verstond. Heel irritant. Maar ach, ik las de notulen er wel op na. En ik kon het nog oplossen met vragen: ‘Wat zeg je?’

Dat deed ik in de privé omgeving ook. Totdat ik merkte dat ik het zelfs bij herhaling niet meer goed hoorde. Man en kinderen begonnen ook lichtelijk geïrriteerd te reageren bij de zoveelste ‘Wat zeg je?’. Maar die heb ik lang met een kluitje in het riet kunnen sturen. Want die gehoortest, die ik van een commerciële aanbieder online had gedaan, had ik immers met vlag en wimpel doorstaan!

Slechthorendheid vergroot kans op dementie

En nee, ik nam hun opmerkingen echt serieus, verzekerde ik mijn geliefden. Op een beurs had ik immers de befaamde neuropsycholoog prof.dr. Erik Scherder horen zeggen dat slechthorendheid de kans op dementie vergroot. En dat wilde ik koste wat kost voorkomen. Maar uit de gehoortest (“voor de gein, hoor”) bij zo’n brillenbedrijf bleek ik echt nog een randgevalletje. Een koptelefoon voor de tv? “Zie je mij al met zo’n ding op mijn hoofd naar het journaal kijken?”

Journaal met ondertiteling

Intussen moest ik de volumeknop van de televisie steeds een puntje hoger zetten. De presentator kon ik nog goed verstaan maar die reportages….”Wat praten veel mensen toch binnensmonds!”, klaagde ik bij mijn man, die geduldig de uitzending voor me terugspoelde. Bovendien had hij óók problemen met de dialoog in  Nederlandse televisieseries. Samen ginnegapten we bij de ondertiteling die we via Teletekst aanzetten over teksten als ‘er blaft een hond’ of ‘dreigende muziek’.

Nederlandse televisieseries met ondertiteling.

Eindelijk geef ik het toe: Ik hoor niet meer goed.

Uit eten met vrienden of alleen met mijn man, was geen probleem. Maar riep hij wat vanuit de keuken….”Jij praat gewoon niet zo duidelijk!” verweet ik hem. Mijn kinderen en hij werden steeds stelliger: ‘Mam, je begint doof te worden. Doe er wat aan!” Dat ik ze ook niet meer hoorde binnenkomen, deed de deur dicht. Ik moest het toegeven: ik hoor niet meer goed. Maar bij wie ging ik nu een afspraak voor advies maken?

Volgende keer: Hoe krijg ik betrouwbaar advies?

Meer lezen over gezondheid

Vervelende kwaaltjes en kwalen, dat hoort nu eenmaal bij het ouder worden. Zoals staar, diabetes 2 en overgewicht en darmklachten. We besteden er op Meerdanvijftig.nl regelmatig aandacht aan. Meer lezen over gezondheid? Klik dan hier.

Openingsfoto: Sharon Waldron/Unsplash