‘Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest’ is het gezegde dat zeker opgaat voor wie bang is aan staar te moeten worden behandeld. Maar wie te lang wacht, loopt het risico op blijvende slechtziendheid of zelfs blindheid. De man van Marlies Mielekamp was er op tijd bij en kwam via een oplettende opticien bij de oogarts terecht. “Achteraf gezien was de ingreep een fluitje van een cent,” zegt hij als een van de bijna 100.000 Nederlanders die jaarlijks een staaroperatie ondergaat.

Zo’n anderhalf jaar geleden besloot mijn man (69) naar de opticien te gaan. Er was namelijk iets veranderd in zijn zicht. Ook reed hij niet meer graag auto in het donker, omdat hij sneller verblind leek door tegenliggers. Nu is hij bijziend en heeft min-glazen die nu hij ouder wordt steeds minder sterk hoeven te zijn. Bij de meting bleek dat inderdaad. Maar de opticien constateerde ook iets anders waarvoor ze graag even met een spleetlamp naar zijn ogen wilde kijken. Ze kon troebelingen in de ooglens zien. “Mijnheer u heeft aan beide ogen staar,” merkte ze daarna op. “O, beginnende staar,” antwoordde mijn man. “Nou mijnheer, dit is iets verder dan beginnend. Ik raad u aan u zo snel mogelijk naar de oogarts te gaan.”

Spleetlamp. Foto: Pixabay/drstephaniewoo

Wachttijd korter bij particuliere kliniek

Ouderdomsstaar, zoals mijn man had, is een normaal verouderingsverschijnsel net als het krijgen van rimpels. Naarmate we ouder worden, wordt onze ooglens minder helder. De veroudering begint al rond ons veertigste maar we merken het pas als we wat ouder zijn. Het snelst merk je het als de troebeling in het midden van de lens zit, waardoor je onder andere waziger ziet en last krijgt van het licht, zoals mijn man. De opticien vertelde mijn man dat hij bij de twee grote ziekenhuizen in onze stad aanmerkelijk langer zou moeten wachten dan in een particuliere kliniek. Zij raadde hem, gezien de gevorderde staar aan naar de Bergman Kliniek bij ons in de buurt te gaan. De huisarts hoefde hem na het briefje van de opticien te hebben gelezen niet eens te zien maar verwees hem direct. En inderdaad kon hij bij de pariticuliere kliniek al binnen vier weken terecht voor een eerste consult.

Staar zichtbaar in oog. Foto: Flickr.com/John DC Anderson

Voorbereiding in één consult

Op internet wordt de behandeling van staar in de kliniek goed uitgelegd: de oude lens wordt eruit gehaald en in plaats daarvan wordt een kunststof lens geplaatst. Ook werd telefonisch meegedeeld dat mijn man niet terug naar huis kon rijden omdat zijn ogen gedruppeld moesten worden. Ik ging dus mee en al vrij snel werd hij binnen geroepen. “Daar werden mijn ogen uitgebreid onderzocht, eerst door een optometrist en daarna door de oogarts,” aldus mijn man. ‘Ook werd er een scan gemaakt waarop naast staar ook een kleine netvliesloslating in het midden van het netvlies werd gezien. Daarvoor moet ik na de operatie nog geregeld op controle komen, vertelde de oogarts.” Van een kennis die in een ziekenhuis was geopereerd hoorden we, dat hij voor de operatie meerdere keren voor onderzoeken moest terugkomen.

Binnen 40 minuten klaar

Mijn man werd bovendien al binnen twee weken geopereerd. Die dag ging ik weer mee om hem terug te rijden. Dit keer iets verder weg, omdat de operatiekamers in een andere stad waren. Ik kreeg niet veel gelegenheid om mijn tijdschrift uit te lezen, want binnen 40 minuten was hij al terug. Met oogkapje. “Toen ik binnenkwam werden mijn ogen eerst gedruppeld in een ruimte waar ook andere patiënten zaten,”, legde hij me in de auto uit. “Na even wachten werd ik naar een andere ruimte gebracht waar de anesthesist voor de zekerheid een infuus aanlegde. Daarna kwam ik in de operatiezaal waar de oogarts met assistentie klaar stond. Omdat ik mijn ogen goed kon stilhouden, kreeg ik geen verdovende prik. Van de staaroperatie zelf merkte ik weinig: je kijkt in een sterke lamp en krijgt er verder niets van mee. Het enige was dat de oogarts soms vroeg: “Nu even naar boven kijken, nu even naar beneden kijken”. Daarna kreeg ik een oogkapje op en mocht naar huis.”

Bekend gezicht na staaroperatie. Foto: Flickr.com/Noise Grunt

Dag na staaroperatie al helder zicht

Voordat hij wegging kreeg mijn man een gebruiksaanwijzing en oogdruppels mee. De eerste vier weken moest hij volgens een bepaald schema druppelen. “Bijzonder was, dat ik de dag na de staaroperatie alweer helder zag met het geopereerde oog,”, vertelde mijn man. “Meestal duurt dat wat langer.” Bij de nacontrole kreeg hij een afspraak voor de operatie aan het andere oog. Ook dat verliep allemaal goed. Het enige gevolg van zijn bezoek is, dat hij eens per jaar ter controle moet voor de kleine loslating midden in zijn netvlies.

Marlies Mielekamp schrijft regelmatig over gezondheidsonderwerpen zoals de baat die ze had bij een chiropractor, wel of geen vitamine B12-injecties en waarschuwde ze tegen rode gist rijst als natuurlijke statine. Meer lezen over gezondheid? Klik dan hier.

Openingsfoto: Pixabay/Jayzinism