In de strijd tegen overgewicht komen aardappels, rijst en pasta al snel in het verdomhoekje terecht. Met diabetes in de familie, gold dat voor Stella Ruisch helemaal. Totdat ze onlangs las hoeveel proteïne (eiwit) er in rijst zit. En dat hebben 50plussers juist nodig. Tijd voor een genuanceerder verhaal.

Niet langer alleen Hollandse pot

Soms denk ik nog wel eens terug aan de maaltijden uit mijn jeugd in de jaren zestig. Inderdaad; geprakte aardappels met een kuiltje jus naast de groente en het beetje vlees of vis. Wat een (eet)wereld is er sindsdien voor me open gegaan! Niet alleen Italiaanse maar ook Aziatische en Zuid-Amerikaanse recepten staan nu naast de Hollandse pot bij ons op het menu.

Pasta koken was nooit zo’n probleem. Maar om lekkere rijst op tafel te toveren, bleek een grotere opgave. Er zijn heel wat papperige korrels doorheen gegaan, voordat ik het een beetje doorhad. Rijst hoeft helemaal niet zo lang te koken. Belangrijk is dat je een goed afgemeten hoeveelheid water neemt. Of je moet de rijst willen stomen, dan duurt het zo’n 45 minuten. Een rijstkoker is ook een oplossing maar is er in ons huis nooit  gekomen. En dat hoeft ook niet want inmiddels kan ik zelfs mijn toevlucht nemen tot ‘snel klaar’ rijst.

Pandan, arborio, basmati of zilvervlies rijst

En dan is het nog zo dat sommige rijstsoorten juist ‘nat’ horen te zijn, zoals arboriorijst. Tot die vakantie in Italië wist ik niet eens dat Arborio een streek was en dat het een van de weinige plekken in Europa is waar rijst wordt verbouwd. Maar één hap van een heerlijke risotto en ik was verkocht. Zo ontdekte ik meteen dat er meer dan één soort rijst bestaat.  

Pandanrijst, basmatirijst, zilvervliesrijst…In mijn streven naar gezond koken koos ik tot ongenoegen van mijn echtgenoot voor de laatste. Vezels zijn immers goed voor ons! “Die eet je voortaan maar als je een keer alleen moet eten,” kreeg ik toegevoegd.  Basmatirijst werd wel goedgekeurd en staat nu standaard bij ons in de ladekast.

Eiwitrijk

Binnenkort ga ik echter weer een poging tot verandering wagen. Aanleiding is een krantenartikel over nut en noodzaak van meer eiwitrijk voedsel. En wat blijkt: in rijst zitten behalve die niet zo gewenste koolhydraten naast een trits vitaminen B, fosfor en kalium  een behoorlijke hoeveelheid eiwit. En dat is mooi meegenomen als ik aan de voorgeschreven hoeveelheid van 0,83 gram per kilo lichaamsgewicht wil komen.

Bovendien heb ik voor het schrijven van dit artikel ontdekt dat er inmiddels ook met vezels verrijkte rijst bestaat. Naast talloze lekkere rijstgerechten. Rijst is dus niet zozeer een dikmaker als wel een energie-gever!

geroosterde groenten
Geroosterde groenten met pandanrijst en vegaballetjes.
Foto: © Karin de Lange

Recepten met rijst

Karin de Lange maakte een heerlijk recept met pandanrijst, vegaballetjes en geroosterde groenten à la Ottolengi. Brigitte Leferink serveert chili sin of con carne ook wel met gekookte rijst. Stella Ruisch dient ‘haar ‘campinggerecht’ van tahoe, taugé en champignons natuurlijk op met basmatirijst.