Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Kies voor een avondje uit weer eens de bioscoop. En koop dan kaartjes voor Belfast. Die 6 Oscarnominaties zijn volkomen terecht, vindt Karin de Lange.

Hoe bescherm je je kinderen tegen geweld? Als er met het oog op de oorlog in Oekraïne één prangende vraag is, dan wel deze. Op het nieuws zie je dagelijks ouders op de vlucht met jonge kinderen. Precies deze vraag speelde voor de ouders van Kenneth Branagh. De regisseur (en acteur) van wie nu ook Death on the Nile is te zien, verfilmde zijn jongensherinneringen aan het Noord-Ierse conflict. En dat deed hij met verve.

Familie in tijden van geweld

In de jaren zestig werd Belfast verscheurd door wat ‘The Troubles’ is gaan heten, de strijd tussen katholieke en protestantse bevolking van de Noord-Ierse stad. Als je geen partij wilde kiezen had je een groot probleem. Zoals de protestantse ouders van het negenjarige jongetje Buddy in de film Belfast. Zijn vader werkt in Engeland en moet voor lange perioden zijn vrouw en jonge kinderen achter laten in een gewelddadige stad. Straatgevechten tussen protestanten en katholieken zijn aan de orde van de dag. Je mening telt niet, alleen je geloof. Maar het conflict is niet simpel terug te brengen tussen katholieke en protestantse tegenstanders, laat de film zien. De Vader en moeder van Buddy proberen te overleven, geplaagd door schulden en armoede. Ze kunnen in hun straat goed opschieten met katholieke buren en keuren het geweld tegen hen af. Op vader wordt echter druk uitgeoefend om de kant van de protestanten te kiezen.

Ierse grapjes

Intussen gaat Buddy naar school en houdt hem vooral de verliefdheid op het buurmeisje bezig. Zijn moeder probeert hem te behoeden voor het geweld op straat en hem te leren wat goed en fout is. Zijn tijd verdeelt hij tussen het kijken naar films en bezoeken aan zijn opa en oma. Opa helpt hem met school en blinkt uit in Ierse grapjes en levenswijsheden. Daarmee zorgt hij voor de vrolijke noot in de film.

Spanning tussen de ouders

Belfast draait om het conflict tussen de vader en moeder van Buddy. Ook al proberen ze een normaal leven te leiden met feestjes en uitjes, de spanning in het gezin is voelbaar. Blijven ze in Belfast of vluchten ze naar Engeland? Vader wil zijn gezin bij zich hebben, want hij maakt zich zorgen als hij voor enkele weken weg moet. Moeder wil in Belfast blijven, want daar hebben ze hun wortels. Hun touwtrekken speelt zich af onder de neus van de kinderen. Hoewel vader en moeder de kinderen er niet mee willen belasten.

Het verdriet van opa en oma

Gaan opa en oma op hun oude dag afscheid moeten nemen van hun zoon, van de kleinkinderen? Ook zij worstelen met het dilemma dat ze aan de ene kant willen dat hun kinderen in veiligheid leven en de natuurlijke wens om ze in de omgeving te houden. De zorg voor elkaars veiligheid en het gevaar van geweld dat dagelijks op de loer ligt spelen een belangrijke rol in de film. .

Liefdevolle film met muziek en Droste-effect

Toch is Belfast ondanks het geweld een wel afgewogen mix van spanning, humor en ontroering. Liefdevol in beeld gebracht en met muziek onderstreept. Zowel in door de spelers gezongen liedjes als op de achtergrond. Dat het een autobiografie betreft van een filmmaker zie je terug in de films die voorbijkomen. Zo gaat het gezin onder meer naar de film Chitty Chitty Bang Bang, over een auto die door de lucht kan vliegen. De oma van Buddy haalt herinneringen op aan een film die haar hielp om zich even in een andere wereld te wanen. Zo is de film ook nog een uithangbord voor het ontsnappen aan de harde werkelijkheid door naar films te kijken. Het Droste-effect van naar een film kijken die het over naar een film kijken heeft….

Voor de uitreiking van de Oscars op 27 maart is Belfast in 6 categorieën genomineerd: beste film, beste regisseur (Kenneth Branagh), beste bijrol als acteur en actrice Ciarán Hinds en Judi Dench als opa en oma van Buddy, beste scenario en beste muziek. Genoeg reden om je zelf te overtuigen of die nominaties terecht zijn!

Belfast wordt in Nederland uitgebracht door Universal Pictures.

Meer Kijk Eens

De Oscaruitreiking wordt de afgelopen jaren beïnvloed door de discussies over racisme, discriminatie en #metoo. Maar nog steeds is het onbetwist een van de hoogtepunten in de filmwereld. Leuk om nog eens terug te zien, welke films er afgelopen jaren een rol hebben gespeeld? Lees dan ‘Oscar, feestje in eigen huis’ , ‘Noemen is al winnen’, ‘Hoogtepunt van het jaar’, ‘The Favourite is mijn favoriet‘ en Prijzenswaardige Oscarfilms’. en ‘Prijs voor de beste kijker’.

Openingsfoto: © Focus Features 2021