Voor Brigitte Leferink gaat er geen dag voorbij zonder dat ze een paar bladzijden in een boek leest. Veel mensen gunnen zich pas echt tijd voor een boek als de vakantie is aangebroken; zomertijd is boekentijd. Voor die mensen geeft Brigitte met de zomervakantie in zicht 5 tips uit de boeken die ze de eerste helft van dit jaar las.

Vrouw als object

In Galatea van Madeline Miller schept een beeldhouwer in het oude Griekenland zijn ideale vrouw uit marmer. Als hij niet in de buurt is, blijkt zij helemaal niet zo ideaal te zijn. Galatea heeft een eigen wil en zet alles op alles om met haar dochter een leven in vrijheid te kunnen leiden. Een dun boekje met veel inhoud. Over de vrouw als object.

Madeline Miller laat zich inspireren door de Griekse oudheid.

Heerlijk voor onder de parasol

Tansy Calhoun is een zogenaamde bibliothecaresse te paard. Een eeuw geleden ging zo’n vrouw in de Amerikaanse Appalachen een paar keer per week op pad om mensen die erg afgelegen wonen boeken te brengen en gelezen boeken op te halen, schrijft Ann. H. Gabhart in De bibliotheek in de bergen. Zo maakt Tansy Calhoun onderweg van alles mee, onder andere met mannen die naar haar hand dingen. Een vrij luchtig leesboek, heerlijk voor onder de parasol.

Luchtig leesboek.

Literair hoogstandje

Vorig jaar ontving Anjet Daanje na de Libris- en de Boekenbon-prijs ook nog de Constantijn Huijgensprijs. Dat al die prijzen terecht zijn, blijkt ook in haar laatste boek: De herinnerde soldaat. Een literair hoogstandje. Prachtige zinnen, die je soms wel drie keer wilt lezen. Niet omdat je het anders niet begrijpt maar om alle lagen tot je te laten doordringen. Anjet laat het verhaal vertellen door een soldaat uit de Eerste Wereldoorlog die geen enkele herinnering heeft aan het leven dat hij leidde tot hij bijkwam in een ziekenhuis. Als hij door zijn vrouw wordt opgehaald, begint hij aan een voor hem compleet vreemd nieuw leven met vrouw, kinderen en een eigen fotozaak.

Zinnen die je wel 3 keer wil lezen….

Bijzondere vrouwen

‘Dichter’ is een boekenserie die 4x per jaar verschijn met elke keer een ander thema. In DICHTER. op de schouders van reuzinnen. staan gedichten voor mensen ‘van 6 tot 106’ over 27 bijzondere vrouwen van toen en nu, uit binnen- en buitenland. Denk aan Annie M.G. Schmidt, Rebecca Gomperts, Malala Yousafzai, Greta Thunberg en Astrid Lindgren. Voor elke vrouw is er (minimaal) één speciaal gedicht en informatie over haar leven en werk. De fraaie portretten zijn geschilderd door Wycher Noord.

Vrouwen in gedichten: dan mag Annie M.G. Schmidt niet ontbreken.

Jaren vooruit met ‘De vragen van Frisch’

Dit is het ideale boek als je wilt nadenken over levensvragen of tijdens een lange zomeravond met vrienden een goed gesprek wilt voeren: De vragen van Frisch. Ideaal dus voor zomertijd, boekentijd. Toneelschrijver en romancier Max Frisch laat alle grote thema’s aan bod komen waaronder liefde, vriendschap, dood en zingeving. Vragen als ‘Zou je met jezelf getrouwd willen zijn?’ of ‘Weet je zeker dat als jij en alle mensen die je kent er niet meer zijn, het behoud van de mensheid je echt interesseert?’ en ‘Wie adviseer je zich te bedrinken?’. In totaal zijn er 14 hoofdstukken met 25 vragen elk. Je kunt met dit boek jaren vooruit.

‘Zou je met jezelf getrouwd willen zijn?’ is een van de vragen van Frisch.

Meer lezen

Niet alleen zomertijd is boekentijd. Op de Facebookpagina van Meerdanvijftig geeft Brigitte elke week een nieuwe tip. Maak de keuze nog groter door ook de voorgaande tips van Brigitte te lezen. Zoals 5 boeken voor onder de parasol en Brigittes boeken top 5 2023. Soms raakt ze zo onder de indruk dat ze apart aandacht besteed aan boeken en schrijvers. Zo ontdekte ze Etta Palm, de biografie van Nederlands eerste feministe. En Brigitte ging op zoek naar meer boeken van schrijver Jaap Robben na het lezen van zijn ‘Schemerleven’. Uit nieuwsgierigheid na het lezen over het leven van de Noorse schilderes Betzy Akersloot-Berg trok ze zelfs naar Vlieland.

Openingsfoto: Katya Ross/ Unsplash