cadeaus voor onder de kerstboom

Al een paar jaar gaat Brigitte Leferink de uitdaging aan om 52 boeken per jaar te lezen. Regelmatig schrijft ze over nieuw uitgekomen boeken maar van die 52 zijn er ook een paar die al jaren ongelezen in haar boekenkast stonden of vondsten uit de bibliotheek. Boeken die al wat ouder zijn, maar beslist een plekje verdienen in Brigitte’s boeken top 5 2023. Voor wie op zoek is naar een mooi cadeau onder de kerstboom.

Bestseller

Laetitia Colombani schreef met haar debuutroman De vlecht.een internationale bestseller waarin ze drie verhalen letterlijk en figuurlijk met elkaar vervlecht. Het verhaal van de Indiase Smita, die een beter leven wil voor haar dochter. En dat van Giulia, die op Sicilië haar best doet het pruikenatelier van haar vader in bedrijf te houden. Het derde verhaal draait om de Canadese Sarah, een ernstig zieke carrièrevrouw. De levens van de drie afzonderlijke vrouwen zijn boeiend, hetgeen dat hen met elkaar verbindt heel bijzonder.

Waargebeurd

Matthieu Aikins is journalist en oorlogsverslaggever. Tijdens zijn werk in Afghanistan leerde hij de tolk Omar kennen. Als Omar aangeeft de oorlog de rug te willen toekeren en te willen vluchten, besluit Matthieu vermomd als Afghaan met hem mee te gaan. Wat volgt in De tolk van Kabul is het schrijnende verhaal van een gevaarlijke en soms hopeloze tocht naar vrijheid. Aikins heeft het geluk soms als zichzelf een stuk van de reis te kunnen afleggen. Omar heeft die mazzel niet.

Een indrukwekkend verhaal over een tocht die zovelen met gevaar voor hun leven wagen.

Filosofie

Dankzij een tip ontdekte ik Het raadsel Spinoza van Irvin D. Yalom over het leven en de filosofie van een van de grootste denkers: Spinoza. Zijn boeken en ideeën zijn bewaard gebleven, over zijn leven is maar heel weinig bekend. Yalom vond een verrassende manier om het verhaal te vertellen en Spinoza’s filosofie op een toegankelijke manier onder de aandacht te brengen. Er zijn critici die het als ‘vergezocht’ en  ‘te bedacht’ beoordeelden. Ik vond het boeiend om te lezen.

Voorleesboek

Nu ik weet dat ik volgend jaar Jaap Robben ga interviewen lees ik zoveel mogelijk boeken van hem. Ook de kinderboeken die hij schreef. Suzie Ruzie en de stinkvinger is een heerlijk voorleesboek met grappige tekeningen van Benjamin Leroy. Suzie speelt een spelletje met Hond: ‘Raad eens wat je ruikt’. Een ‘lekker vies’ verhaal op rijm.

Postuum verschenen

De in 2021 overleden Lucinda Riley schreef de detective De geheimen van de kostschool jaren geleden. Haar zoon zorgde ervoor dat het verhaal met in de hoofdrol detective Jazz alsnog verscheen. De stijl van Riley, die vooral bekend werd door haar de boekenserie De Zeven Zussen, is herkenbaar en toch is dit een heel ander genre. Jammer, dat ze nooit meer de gelegenheid heeft gehad rondom Jazz een serie boeken te schrijven, want dit spannende boek smaakte beslist naar meer.

Meer lezen over boeken

Natuurlijk kunt u naast de boeken top 5 van 2023 ook nog even kijken naar Brigitte’s top van vorig jaar. Toen gaf ze ook Voorleestips voor de kerstvakantie. En ze deed dit jaar weer de nodige ontdekkingen. Zoals ‘Schemerleven’ van Jaap Robben. Een Literair stripboek past ook in de boekenkast, Van de zomer maakte ze ook een zonnige top 5. Ze schreef ook over non-fictie zoals Het verborgen leiderschap van oudste dochters, het heerlijke kijkboek Smaakpalet van de Lage Landen en Ondernemersdochters pik je er zo uit, Ook anderen schreven op Meerdanvijftig.nl over boeken. Nieuwsgierig? Klik dan hier.

Openingsfoto: © Stella Ruisch