Buiten waait het of regent het. Geen weer om erop uit te gaan deze Kerstmis. Maar wel om lekker knus op de bank voor de buis te zitten.  Gelukkig is het aanbod reuze deze ‘Kijk Eens met Kerst’. En met onze tips heeft u geen moeite met de keuze!

Nieuwe televisieseries

Natuurlijk zijn er de ‘gouwe ouwen’ met de kerst. Zoals de Top2000, All you need is love en Joris’Kerstboom die we eerder tipten. Maar een aantal omroepen grijpt de komende Kerstweek ook aan om met nieuwe series te starten.

In drie afleveringen Francis naar Lourdes neemt Francis van Broekhuizenons mee naar Lourdes, het bedevaartsoord voor katholieken (25-12, 20.45 u.,NPO2). De operazangeres die het hart stal van het kijkerspubliek door haar optreden in Maestro en De slimste mens, gaat al 18 jaar mee als begeleider van hulpbehoevende mensen. Je hoeft niet per se gelovig te zijn om ontroerd te raken door de verhalen die er in Lourdes verteld kunnen worden, weten wij sinds de mooie documentaire uit 2021.

Trailer van ‘Francis naar Lourdes’.

Zelf vind ik het een soort behangtelevisie maar gezien het succes moet ik het hoofd deemoedig buigen voor de serie ‘Rail Away’. In mijn omgeving zijn er veel kijkers die ‘volledig ontspannen’ bij het zien van eindeloze spoorwegen óf zich laten inspireren voor de volgende vakantie. Die gaat wat de EO betreft dan naar het hoge noorden van Engeland. Want deze week (29-12, 19.55 u, NPO2) vertrekken we in een nieuwe reeks met de Far North Line vanuit het Schotse Inverness.

Wat heeft kerstcircus te bieden?

Zoete jeugdherinneringen koester ik aan de uitzending van Billy Smart’s Christmas Circus , waar de afgelopen jaar overleden Engelse koningin Elizabeth een fan van was. Inmiddels heeft het circus zich aan de opvattingen over dierenbescherming moeten aanpassen. Dus zijn we benieuwd wat het 45ste Circusfestival van Monte Carlo ons te bieden heeft (25-12, 17.10 u. NPO1).

Een voorproefje van het cirus anno 2023.

Van de atleten in het circus naar de sporters die op bezoek gaan bij Hélène Hendriks die tijdens de vakantie van Voetbal Inside in De Oranjewinter (1-1, 21.30 u, SBS 6) de honneurs waarneemt. Wat ons betreft een verfrissende pauze van de drie heren die menig avond onveilig maken op televisie.

Kijk eens met de kerst naar deze films

Onze kersttijd kan niet zonder romantische of sprookjesachtige films. Om in de kerststemming te blijven valt ons oog onmiddellijk op A Christmas Carol (24-12, 22.00 u., net 5). Het aloude kerstverhaal van Charles Dickens over de bekering van de vrek Scrooge. Maar op kerstavond komt ook het mooi gemaakte verhaal van Hugo (24-12, 15.40 u, net5). Het verhaal van de weesjongen Hugo die in het station Montparnasse woont en daar samen met zijn peetvader voor de klokken zorgt, is de eerste 3D gemaakte film van Martin Scorsese.

Hugo, film voor familie en filmfans.

Het is een familiefilm maar met alle filmische kunstgrepen, ook een aanrader voor volwassen filmliefhebbers (zonder kinderen). Zeker leuk om met de (klein)kinderen te kijken is de stopmotionfilm Knor. De film won een gouden Kalf in 2022 en was ook de -vergeefse Nederlandse inzending bij de Oscars (27-12, 15.50 u, NPO3).

Speciaal voor Kerstmis 2023 is er de film van de succesvolle serie De Dertigers (25-12,21.55 u, NPO3). Het wel en wee van 9 vrienden werd als serie niet meteen omarmd maar met terugwerkende kracht keken uiteindelijk 5,3 miljoen mensen (!). Dat resulteerde in 3 seizoenen die nu worden bekroond met een tv-film bij BNN-Vara. Ben benieuwd of de film net zo leuk is als die van de andere hit-serie Oogappels.

Terugkijken op 2023

En dan begint komende week het grote terugkijken op 2023. Bij de Top 2000 ((start 26-12, 20.00 u, NPO1) doen ze dat zelfs 25 jaar terug, want zo lang bestaat het programma inmiddels. Tussen alle cabaretiers verstopt zit ook Het rad van het Jaar (31-12, 21.15 u, NPO1), voor de derde keer gepresenteerd door Frank Evenblij. Leuk idee, om mensen een rad te laten draaien op thema’s die in 2023 speelden.

Het derde seizoen van Sisi!

Hebben we dan alle tips voor deze ‘Kijk eens met de Kerst’ gehad? Nee, ik mis er nog eentje. Voorgaande jaren in kersttijd heerlijk weggedroomd met de feiten vermengd met fictie-serie over het leven van de Oostenrijkse Keizerin Sisi. Inmiddels is er al een derde seizoen maar wanneer zendt de KRO-NCRV die uit? Niet in deze kerstweek maar pas vanaf 5 januari. Gelukkig hoeven fans daar niet op te wachten. Sinds afgelopen week is de serie voor abonnees van NPOPlus al te zien.

Openingsfoto: scène uit de kerstfilm van De dertigers. ©BNN-Vara Hollands Licht Producties