Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Vandaag extra veel kijktips voor de Kerst. Er vallen genoeg programma’s, serie en films te zien voor wie wil uitbuiken op de bank bij de kerstboom.

Terugblikken

We zijn een beetje aan de late kant met onze kijktips voor de Kerst, want op televisie sneeuwt het al kerstprogramma’s.  Vanavond, 22 december, is zelfs al de laatste aflevering van de succesvolle serie Joris’ Kerstboom (NPO2, 22.20 u.). Daarin laat Joris Linssen mensen met een bijzonder verhaal terugblikken op het afgelopen jaar. Gelukkig kunnen wij dat ook, want de serie is voor de liefhebbers te zien (via NPOStart).

Feestdagen beginnen met ‘Kerstappels’

Voor Meerdanvijftig trappen de televisie-kerstdagen echter vanavond pas écht af met een speciale editie van de serie Oogappels, Kerstappels (22-12, NPO1, 20.35 u.). De lotgevallen van de tieners en hun (groot)ouders staan natuurlijk in het teken van de feestdagen en de trailer maakt al duidelijk hoe groot de stress is.

Een voorproefje van Kerstappels.

Go Top2000 a gogo

Er is veel te doen over de manier waarop Matthijs van Nieuwkerk met zijn medewerkers omging en daardoor was het even onduidelijk hoe het verder zou gaan met de Top2000 a gogo. Wij hebben er alle vertrouwen in dat muziekkenner Leo Blokhuis samen met Herman van der Zandt er nog steeds een leuk programma van maakt. Ook al mist de bijbehorende quiz (vanaf 26-12 op NPO1, 22.15 u).

Gedeelde smart

Wie van vrolijkheid en zang houdt, noteert ook 24 december, NPO 1, 22.15 u in de agenda. Dan wordt de televisie-registratie uitgezonden van ‘Gedeelde Smart’. Jenny Arean is inmiddels 80 maar beschikt nog steeds over een gouden strot. Het optreden samen met cabaretière Brigitte Kaandorp smaakt inmiddels naar meer en de twee gaan nog even verder als duo.

Het slotnummer van Gedeelde Smart om keihard mee te zingen!

Voor een goed kerstgevoel

Meer feelgood doen we natuurlijk op bij de evergreen All you need is love (24-12, RTL4, 22.15 u, waarmee Robert ten Brink bewijst nog lang niet aan zijn pensioen toe te zijn.  Entertainment kunnen we ook verwachten in de oudejaarsspecial van Mindf*ck (31-12, NPO1 21.30 u) waarin Victor Mids weer ongelooflijke trucs laat zien, samen met Nicolette van Dam en Bas Smit. Op die zender kunnen we later op de avond (22.20 u) ook de oudejaarsconference zien van Claudia de Brey. Ze laat inmiddels de concurrentie op andere zenders ver achter zich.

Sisi of Margrete?

Van geheel andere orde, maar helemaal passend in de kersttijd is het nieuwe seizoen van Sisi, de remake die we vorig jaar ook voor de Kerst tipte. Een hele week smullen (vanaf 26/12, NPO2, 20.30 u) van de verwikkelingen in het leven van de Oostenrijkse keizerin die onsterfelijk gemaakt is door actrice Romy Schneider. Kunnen de Denen de concurrentie aan met Margrete, Queen of the North? De duurste film aller tijden wordt vanaf Tweede Kerstdag uitgezonden als driedelige miniserie op NPO2, om 23.25 u.

Smullen van het tweede seizoen van Sisi.

Mooie films als kijktips voor de Kerst

En wat zijn kerstdagen zonder kerstfilms? Alle streamingdiensten pakken uit met komische en romantische en vertederende films. Voor ons steken er een paar films boven uit, waarmee u een genoeglijke avond kunt beleven. Zoals de stop-motionfilm van Guillermo del Toro  Pinocchio die bij Disney+ en Netflix is te zien. Netflix-film, Ook Knives Out, een onderhoudende whodunnit met o.a. James Bondacteur Daniel Craig, is te zien bij Veronica  (24-12, 20.00 u). Wijs de (klein)kinderen erop dat hun filmopvoeding niet compleet is als ze niet op 31-12 op SBS 6 om 20.30 u inschakelen. Gone with the Wind is bijna 85 jaar oud, maar de film met Vivien Leigh als Scarlett O’Hara blijft fantastisch om te zien. Zeker voor wie bezig is met het slavernijverleden.

Pinocchio zoals u hem nog niet eerder heeft gezien.

Meer kijktips voor de Kerst…

Scherp opgemerkt dat dit geen uitgesproken kerstfilms zijn, maar echte spraakmakende kerstfilms ontbreken dit jaar. Nu vooruit dan maar: het derde deel van de Familie Claus (Netflix) blijft leuk. Voor de rest verwijzen we naar de evergreens die we al eens bespraken in  ‘Kerstfilms die je gerust nog een keer kan zien’.

Openingsfoto: still uit ‘Kerstappels’, foto: BNNVara