Niet alleen voor Gert Nonnekes en zijn vrouw hoort een bezoek aan een Duitse kerstmarkt bij de kersttijd. Lekker struinen, wat eten en niet te vergeten een glühweintje. Dit jaar verbleven ze een paar dagen in Altenau, in de Harz. Vlakbij een van de sfeervolste kerstmarkten van Duitsland, in Goslar. Een schilderachtig stadje dat niet alleen in de kersttijd een bezoek waard is.

’s Zomers en ’s winters genieten

Wel eens in de Harz geweest? In Duitsland vlakbij de voormalige grens met Oost-Duitsland? Het is wel een beetje terug in de tijd. Maar je kunt er ’s zomers en ‘s winters genieten van prachtige oude dorpen en steden. Burchten en kastelen, oude mijnen en meren. Bergen en bossen. Zelfs kuren behoort tot de mogelijkheden. Het Nationale Park Harz heeft veel te bieden.

Voor de derde keer waren we bij vrienden in Altenau die daar een oud treinstation, Alter Bahnhof Altenau, hebben omgebouwd tot woning met daarbij een appartement voor logees. Op het voormalige rangeerterrein ruim 20 plekken voor campers! Het hele jaar door. Dus ook in de winter, zoals nu in december, met in de directe omgeving veel wintersportmogelijkheden. Vanaf de camperplaats kan je al langlaufen.

Wat een mazzel: sneeuw en zon in de Harz.

Niet groot maar wel een gezellige kerstmarkt

Wat hadden we een mazzel: er was veel sneeuw gevallen, de zon scheen volop en de temperatuur was zo’n 3 graden onder nul. Overdag weliswaar. ’s Nachts daalde die tot -13.
Wintersport is niets voor ons. Oké, wandelen in de sneeuw vinden we wel leuk. Maar het is ook tijd voor van die échte Duitse kerstmarkten. Even niet de bekende zoals in Münster, Düsseldorf of Keulen. Nee, dit jaar Goslar en Wernigerode. Ze zijn net even anders. Niet groot, maar heel gezellig. Kerstinkopen moet je gewoon in Nederland doen. Een kaars, een kerstbal, een warme muts, sokken en zeep zijn er nog wel. Voor lekker wat eten en gezellig wat drinken ben je op de juiste plek.

Een aaneenschakeling van monumentale pandjes.
Goslar is meer dan de kerstmarkt.

Monumentale panden in Goslar en Wernigerode

Om eerlijk te zijn, Goslar is net als Wernigerode, absoluut méér dan de kerstmarkt. Het is een aaneenschakeling van monumentale panden. Prachtige vakwerkhuizen met veelkleurige accenten en regelmatig bijzondere teksten op de houten balken. Maar ook een heel mooi stadhuis en andere historische panden. Een oude watermolen bijvoorbeeld. Daar hingen nu de ijspegels aan. Last but not least: de Kaizerpfalz, het in opdracht van Heinrich de Derde tussen 1040 en 1050 gebouwde keizerlijke paleis. Een bezoek waard!
Loop vooral even binnen bij de Tourist Information in het Stadhuis Met het boekje: Goslar an einem Tag: Ein Stadtrundgang in de hand kom je langs maar liefst 28 bezienswaardigheden!

Twee euro om herinnering te bewaren

Maar terug naar de kerstmarkt. In Goslar waren we in 2017 al een keer naar de kerstmarkt geweest en wilden er graag weer een keer naartoe. Onze jongste zoon was ook een paar dagen gekomen en met z’n drieën hebben we ons al slenterend over de markt te goed gedaan aan: broodjes worst, pretzels, gefrituurde bloemkoolstronkjes, Kartoffelpuffer mit Apfelmus, heerlijke Apfel Glögg met een hele kaneelstok erin, glühwein, een warm likeurtje met slagroom (Nönnchen) en warme chocolademelk. De leuke drinkbekers en glazen met Goslarse kerstafbeeldingen hebben we gehouden als aandenken. Wel voor betaald hoor: ‘Zwei euro Pfand für jedem’. De vers gebrande nootjes namen we mee voor in het appartement bij een lekker Altenauer biertje. Die hadden Willem en Monique van Alter Bahnhof Altenau voor ons in de koelkast gezet. Fijne Kerstdagen allemaal!

Lekker struinen, wat eten en niet te vergeten een glühweintje op de kerstmarkt.

Meer kerstverhalen lezen

Staat de kerstboom te schitteren? Bij Brigitte Leferink versiert hem met herinneringen aan het afgelopen jaar. Marlies Mielekamp maakt er een gehaakte Kerstmis van. Stella Ruisch vindt het heerlijk om bij de kerstboom televisie te kijken. Maar een heerlijke wandeling deze kerstdagen kan ook. Kies bijvoorbeeld de Kribkes-wandeling in Limburg daarvoor uit. Natuurlijk kunt u ook de benen strekken in Amsterdam, waar opnieuw het Light Festival wordt gehouden, dat vorig jaar in coronatijd een jubileum vierde. En sla het ontroerende kerstverhaal van Ellen Groenveld niet over: Elk jaar ontroert mijn Maria.

Alle foto’s: ©Gert Nonnekes