De één kiest voor een combinatie van rood en goud, een ander houdt het bij zilver of hangt de boom vol met ballen in de kleur van de meubels. Je kunt kerstballen kopen in alle kleuren van de regenboog. En wie ballen te gewoontjes vindt, kan kiezen uit talloze alternatieven. Brigitte Leferink koos voor bijzondere ornamenten die te maken hebben met gebeurtenissen het afgelopen jaar. Zo heeft ze de kerstboom versierd met herinneringen.

Gesneuveld, weggegeven of bij kringloop

Na een zeven jaar durende opruimwoede, inclusief twee verhuizingen, bleek in 2020 mijn voorraad kerstspullen geslonken tot een doos met tafelkleden, kersthanddoekjes, een ieniemienie kerststalletje, kerstservies, twee slingers met vogeltjes en vier kerstboompjes. Eén kleine van verlicht ijzerdraad voor in het raam, een te gebruiken als standaard voor kerstkaarten, een exemplaar van staal inclusief kerstballen en één op doek, die je kunt ophangen. Al het andere is in de afgelopen jaren gesneuveld, weggegeven of bij de kringloop beland.

Tijd voor wat nieuws. Een vriendin die ieder jaar haar kinderen trakteert op een bijzondere kerstbal, bracht mij op een idee. Een verzameling kerstornamenten die een herinnering vormen aan het afgelopen jaar. Eerst graven in mijn geheugen. Wat zijn gedenkwaardige momenten en belevenissen om met kerst in een boom te hangen? Waar wil ik over tien jaar nog aan terug denken en waaraan beslist niet? En welke herinneringen vertalen zich in een ornament?

Met het lijstje in de hand begint de zoektocht op internet. Mijn favoriet is de website van Alles in Wonderland. Urenlang scroll ik langs de bijzondere figuren, dieren, planten, etenswaren en nog veel meer. Wat me bevalt zet ik op een bord in Pinterest zodat ik later een definitieve keuze kan maken. De ornamenten zijn duurder dan een gewone kerstbal. ’t Is niet dat je ze met tientallen tegelijk koopt. In 2020 kocht ik er vijf.

Herinneringen uit 2020 waarmee mijn kerstboom is versierd

Een voordeur herinnert aan mijn verhuizing. De deur is prachtig, veel mooier dan de eenvoudige deur van mijn appartement. Bovendien in kerstsfeer. Misschien ga ik mijn eigen deur wel zo versieren.

De witte caravan is gekozen omdat ik voor het eerst sinds 45 jaar een vakantie in een caravan doorbracht. Heerlijk aan het Sneekermeer. Een paar dagen bij een vriendin die daar een seizoensplek heeft.

Mijn werk voor Zonta bracht me in Londen en Parijs. De Big Ben en de Eiffeltoren zijn daardoor een makkelijke keuze.

Een stapel boeken kan natuurlijk niet ontbreken. Al een paar jaar op rij doe ik mee aan de uitdaging een boek per week te lezen. In 2020 is me dat opnieuw gelukt.

De eerste serie ornamenten waarmee kerstboom kan worden versierd met herinneringen is daarmee voltooid.

Naast de ‘makkies’ van Eiffeltoren en Big Ben, ook boeken en een caravan gevonden….

Maar wat te kiezen voor 2021?

Nu is er een nieuw keuzemoment. Het afgelopen jaar verzamelde ik al ideeën met kerst in mijn achterhoofd. Ik was regelmatig in de provincie Groningen, maar helaas heb ik niets wat daarmee verband houdt kunnen vinden. Naar aanleiding van het Frida Kahlo jaar hoopte ik op mooie ballen in de shops van het Cobra Museum en het Drents Museum, maar ook daar greep ik mis.

De kerstman met mondkap had ik vorig jaar laten liggen. Wie wil nu herinnerd worden aan corona? Dit jaar heb ik hem toch besteld. Bij een vage website, kwaliteit likmevestje. Ik heb wel een mooie kerstman, maar bij de eerste poging hem op te hangen viel het haakje eruit. Hij staat nu naast het kleine kerststalletje.

In Zeeland kocht ik dit voorjaar bij Ineke Otte een bijzondere oesterketting. Een mooi ornament in de vorm van een oester verwijst niet alleen daarnaar, maar ook aan de twee fijne vakanties die ik in Zeeland doorbracht.

Tot slot bestelde ik een kerstbal in de vorm van een auto. In november ruilde ik mijn vertrouwde Kia Picanto  met meer dan 239.000 kilometer op de teller in. Dat oude autootje heeft me naar zoveel plekken gereden en altijd veilig thuisgebracht, dat mag elk jaar worden herdacht.

Meer lezen

Een aantal van de herinneringen waarop Brigitte Leferink de aankoop van kerstornamenten baseerde verwerkte ze eerder in artikelen voor meerdanvijftig. Elke week een boek, precies op schema, bijvoorbeeld en Frida Kahlo in Nederlandse musea en op film. Kees Rooze bezocht tijdens zijn bezoek aan Drenthe ook de tentoonstelling over Frida Kahlo en kunstenares Ineke Otte werkte mee aan onze serie Hemd van het lijf.

Andere verhalen over kerst lezen? Haakliefhebster Marlies Mielekamp besprak een kersthaakboek en Karin de Lange vertelde hoe ze geniet van de drie generaties kerstboom En een vrolijk versierd kerstfeest door Kees Rooze.

Openingsfoto: © Brigitte Leferink