Wie denkt dat haken voorbehouden is aan vrouwen, heeft het mis. Er zijn inmiddels heel wat mannen die deze hobby delen. En zo belandde bij onze haakdeskundige Marlies Mielekamp Het grote kersthaakboek geschreven door mr. Cey uit Pijnacker.

Boek op haakniveau

De titel Het grote kersthaakboek is volkomen op zijn plaats, want het boek beslaat 143 bladzijden in groot formaat en bevat ‘33 projecten voor een magische kerst’ zoals op de cover staat. Na een voorwoord volgen voorbeelden van gebruikte haaksteken met duidelijke foto’s. In de inhoudsopgave zijn de ontwerpen verdeeld in: Decoratie, Aan tafel, Cosy by the fireplace en Kerstkleding.

De stoere ontwerpen verraden een mannenhand. Geen zoete kleuren, maar beige, terra, donkerbruin, oranje en af en toe een vleugje wit. En natuurlijk in de traditionele kerstkleuren donkerrood en donkergroen. Naast patronen van ‘klassieke’ kerstballen staan in Decoratie ook  een kerstmanhanger, een rendierhanger en een rendierkerstbal. Verder kan je amigurumi’s (kleine gehaakte dieren en/of mensen) haken van een kerstman, een kerst-elf of een notenkraker.

Voorbeelden van gehaakte kerstdecoraties.
Foto: website mr. Cey

Het is fijn dat bij elk patroon met één tot drie sterren wordt aangegeven welk haakniveau het is.

Mr. Cey denkt ook heren

In het deel Aan tafel staan onder andere een placemat met rendier en kerstster, een theelichthouder en een windlichthouder. Alles weer in stoere kleuren. In Cosy by the fireplace onder andere een kerstdeken in prachtige gedempte oranje, beige en bruintinten. Eigenlijk houd ik persoonlijk niet van gehaakte kerstbomen, maar in dit deel staat een wonderschone ‘laagjes kerstboom’ voor op tafel.

In het laatste deel is het fijn dat er vooral aan heren is gedacht. Twee geinige ‘foute kersttruien’ een kerstmuts en stoere mannensjaals krijgen allen twee tot drie sterren (iets moeilijker) qua haakniveau. De kers op de taart is de trui die je voor je hond kan haken. Helemaal in harmonie met de kersttrui met rendier als je hem met restjes wol van die trui haakt.

Mr. Cey in de starthouding voor….een nieuwe foute kersttrui?

Prachtige illustraties in Het grote kersthaakboek

Het boek bevat voor zowel de beginnende als gevorderde haakster tal van patronen. En iedere stap wordt goed uitgelegd. Vertederend is het dankwoord aan onder andere zijn moeder Necmiye; ‘die mij als kleine jongen leerde haken’. De dikke pil is met 17,50 euro goedkoop te noemen, je krijgt voor dat bedrag echt waar voor je geld. Want het boek van Mr.Cey heeft prachtige illustraties en straalt kwaliteit uit.

Meer lezen over haken

Marlies Mielekamp heeft een passie voor haken, die ze graag met de lezers van Meerdanvijftig.nl deelt. Zo schreef ze onlangs over het haakboek van Karin Bloemen. En begin dit jaar Winters haken geeft een warm gevoel, Ze interviewde Wendy van Delden die met haar boeken probeert haken uit de ‘vertrutting’ te halen. En ze gebruikte net als zo veel creatieve hobbyisten corona om zelfs een deken te haken. ‘Heel holland haakt’ , schreef ze al met een woordspeling. Niet alleen maar granny squares maar ook vesten, omslagdoeken en amigurumi!

Foto”s: afkomstig uit Het grote kersthaakboek