Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Deze keer blikken we vooruit naar wat de feestdagen ons op de beeldbuis brengen.

Bovenaan op het lijstje Kijktips voor de feestdagen

Dé kerstfilm van 2021 is niet voor romantische zielen en lachebekjes, zoals ik. De Slag om de Schelde is een indrukwekkend epos over de ‘vergeten’ strijd die in Zeeland aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd geleverd tussen geallieerden en Duitsers. Het best komt hij tot zijn recht in de bioscoop maar op de levensgrote televisieschermen tegenwoordig thuis wordt het ook een bijzondere ervaring. Bovenaan onze kijktips dus voor de feestdagen (vrij. 24-12, NPO1, 20.35 u).

Last Christmas…

Buiten De Slag om de Schelde, hebben we het thema Kerstmis en feelgood tot uitgangspunt voor onze kijktips voor de feestdagen genomen. Zo’n suikerzoete film als Love Actually (ja, hij wordt weer uitgezonden, za 25-12 op Net 5, 20.30 u) kan ik rustig voor de zoveelste keer bekijken. Maar misschien kies ik deze keer voor de gulle lach door op ONS naar It’s a very Muppet Christmas te kijken op ONS (za 25-12, 22.00 u). Het liefdesleven van een gefrustreerde verkoopster die het hele jaar door als elf verkleed werkt in een kerstwinkel in Last Christmas (za. 25-12, Net 5 23.10 u) lijkt me een leuke Engelse feelgood-variatie.

De makers van Last Christmas hebben goed naar Bridget Jones gekeken maar wat geeft het…?

Geen wintersport in Oostenrijk? Troost u met Sisi

Suikerzoet? Mierzoet is natuurlijk Romy Schneider’s aloude Sissi (vrij. 24-12, 20.15 u, ARD), Dat maakt benieuwd naar de nieuwe televisieserie Sisi die vanaf vrijdag 24 december via NPOPlus is te zien en vanaf oudjaar op NPO 2 om 22.00 u.

Remake van Sisi maakt nieuwsgierig.

April, May en June in december

Ik mis dit jaar in de programmering trouwens feelgood-kaskrakers als Alles is liefde of Alles is familie, die in deze periode meestal op herhaling gaan. Wel kunnen we kijken naar Soof 2 (di. 28-12. 22.00 u) met Loes Visschedijk en Fedja Huêt en de komische worsteling met hun relatie. Herman Finkers en Johanna ter Steege doen dat ook nog eens op humoristische en ontroerende wijze dunnetjes over in De Beentjes van St. Hildegard(za. 25-12,  NPO1, 21.45 u). Ik heb hem inmiddels al twee keer gezien maar eerlijk gezegd, kan ik er geen genoeg van krijgen…

Elise Schaap is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een vaste waarde in de Nederlandse film. Ze speelt niet alleen in de Netflix-serie Undercover maar ook in de romcom Wat is dan liefde(di.28-12, NPO3, 20.28 u) en in de film April, May en June, die vorig jaar nog in de bioscoop was te zien (do.30-12, SBS6, 20.30 u).

April, May en June’ , vakbekwaam gemaakt door ‘Gooische Vrouw’ Will Koopman.

Sing-a-long!

Zingen is goed voor ons welbevinden. Dus mogen de afleveringen van de op NPO3 uitgezonden Sing-a-long quiz niet ontbreken bij onze kijktips voor de feestdagen. Met als hoogtepunt de Abba-sing-a-long (vr. 31-12, 20.45 u, NPO3). Daarvoor hoeft u het slot van de 6 afleveringen van de Top2000a-gogo overigens niet te missen (vr.31-12, 19.25 u, NPO3). We schreven al eerder dat Matthijs Gaat Door een pareltje is op  televisie. Op oudjaar gaat het in een speciale aflevering over geliefde Franse chansons (vr.31-12, 20.30 u, NPO1)

Familieprogramma’s horen ook bij onze kijktips voor de feestdagen

De familie kunnen we niet uitnodigen maar op televisie is het wel mogelijk mee te leven met andere families. De Meilandjes bijvoorbeeld, die op vrijdag 24/12 een speciale kersteditie beleven (SBS6, 20.30 u). Maar wij kiezen voor All you need is love, de terugkerende kerstspecial op RTL 4. Omdat ik meer geïnteresseerd ben in door het lot gescheiden geliefden die o, wonder toch bij elkaar komen.. En eerlijk gezegd is Robert ten Brink al jaren een innemende presentator. Maar dat geldt ook voor Joris Linssen die deze kerstdagen zijn serie afleveringen van Joris’ Kerstboom voltooit (vrij 24-12, za 25-12, zo 26-12, NPO2). Verhalen voor onder de boom. Toepasselijker kan niet.

Bijzondere verhalen, deze van vorig jaar, voor onder de kerstboom, gepresenteerd door Joris Linssen.

Meer lezen over kijktips voor de feestdagen?

Zondag 26 december zendt KRO?NCRV de documentaire Lourdes uit. Stella Ruisch werd eerder dit jaar geroerd door het geloof dat mensen helpt de pech in hun leven te verwerken. Niet alleen Love Actually is een film die altijd op herhaling kan. Vorig jaar maakten we een lijstje van films die je rustig nog een keer kunt zien. Traditie met oudjaar is voor Brigitte de korte film Dinner for One.

Openingsfoto: Opnamen voor Joris’ Kerstboom. Foto: KRO/NCRV