Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Deze week Crazy Days, documentaire van Sanne Rovers over De Nationale Opera tijdens de pandemie in 2020. Omdat kunst altijd gezien en gehoord moet worden. Ook tijdens een lockdown.

De moed der wanhoop

De 8 uitvoeringen zijn al gecanceld maar zal het nog lukken om in ieder geval wel de livestream van ‘Le Nozze di Figaro’ door te laten gaan? De persconferentie van premier Rutte staat precies gepland tussen repetitie en uitvoering. De Italiaanse dirigent Riccardo Minari is er niet gerust op. We zien hem in de documentaire Crazy days nerveus pratend, druk uit oefenen om de leiding van De Nationale Opera (DNO) te overtuigen het programma te vervroegen. Tussen hoop en vrees proberen cast en crew ondertussen zo goed mogellijk hun werk te doen.

3 jaar voorbereiding voor ‘Le nozze di Figaro’

De zogenaamde komische opera Figaro van Mozart stond op het programma in de Amsterdamse Stopera toen Nederland eind 2020 voor de tweede keer op slot ging. Voor DNO het moment om documentairemaakster Sanne Rovers (o.a. maakster van De Spelende Mens) te vragen om de penibele maar ook unieke situatie van de kunstensector in beeld te brengen. Onder de titel Crazy Days ging de documentaire tijdens het Nederlands Film Festival in première.

Paniek en angst regeren het leven van Davide Luciano die de graaf van Almaviva vertolkt in de opera.

De voorbereidingen voor een internationale opera als Le Nozze di Figaro kost zo’n drie jaar. Zangers, zangeressen, musici zijn uit alle windstreken van de wereld naar de Stopera in Amsterdam gekomen, als de besmettingen na de zomer van 2020 weer aan het oplopen zijn. We zien de spanningen oplopen bij Davide Luciano die de graaf van Almaviva zal spelen. “De Nederlanders in deze ‘corona-oase’ snappen niet hoe het is om 3 maanden opgesloten te zijn in je huis zoals in Italië,” zegt hij in Crazy Days, terwijl hij een sigaret opsteekt. Opvallend hoeveel mensen met een gouden keel buiten de Stopera staan te roken!

Musiceren met een mondkapje op

Ondertussen wordt er met alle beperkingen gerepeteerd. Afstand houden, niet met teveel mensen in het repetitielokaal en musiceren met een mondkapje op (!). Tegelijkertijd met de coronaperikelen wordt ook de wereld van beroepszangers en musici in beeld gebracht; de repetities, de aankleding, de grillen van de regisseur en de dirigent. Ver van hun geliefden brengen ze lange weken door in den vreemde. 

Crazy Days wordt in Nederland uitgebracht door Cinema Delicatessen.

Crazy Days

Operaliefhebbers zijn in Nederland niet dik gezaaid maar wie Crazy Days heeft gezien, boekt meteen een kaartje voor een voorstelling nu het weer kan. Elke eurocent telt voor de geplaagde kunstensector.

Crazy Days is tot en met 28 oktober nog te zien op Picl. Op 15 december zendt AvroTros de documentaire uit in het programma Close Up om 23.00 u op NPO2.

Meer tips over documentaires

Na Crazy Days nog meer documentaires zien? Op Meerdanvijftig.nl tippen we ze regelmatig. Zoals de prachtige dansfilm Cunningham of Woman. Of kijk nog eens naar Buddy, 100Up of No hay camino van de gelauwerde documentairemaakster Heddy Honigmann. Muziek staat centraal bij de documentaires over The Band, Charles Aznavour en Tina Turner.