De komende twee weken is het weer herfstvakantie. Speeltuinen, pretparken, dierentuinen en overdekte zwembaden maken zich op voor de stroom (groot)ouders en (klein)kinderen. Musea hebben zich nadrukkelijk ook gevoegd bij de herfstuitjes. Stella Ruisch testte of haar kleinzoon (5) al kan worden aangemerkt als een ‘museumkid’.

Museum Boerhaave

Vorig jaar zijn we voor het eerst met kleuter kleinzoon naar een museum gegaan. Mijn dochter had toegangskaartjes gekregen voor de tentoonstelling ‘Besmet’ in het Leids museum Boerhaave. Een actueel thema met het coronavirus in Nederland maar of de 4,5 jarige daar nu voor open stond….Gelukkig wist ik dat het in 2019 tot Europees museum uitgeroepen Boerhaave zich met de vaste collectie ook op kinderen richtte.

Iets langer dan een minuut

Het was wel even wennen, een museumbezoek met een jongetje dat zich niet aan een looprichting hield en zich af en toe tussen uitstalkast en kijker wurmde. Maar een wetenschappelijk experiment met knikkers van een glijbaan af laten rollen, hield hem toch geboeid en ook de aderen in zijn arm fascineerde hem. Iets langer dan een minuut werd besteed aan het spel waarin op een maquette dijken en sluizen moesten worden aangegeven om overstromingen te voorkomen.

Na anderhalf uur aan knopjes en schuiven zitten, had kleinzoon er genoeg van. “Ach, we komen nog wel eens terug. Dan is hij toch vergeten”, zeiden dochter en ik tegen elkaar.

Plaatjes kijken en bijschriften lezen in museum Boerhaave is meer voor grote mensen….
Wel spannend om te zien hoe je arm er van binnen uitziet.
Gruwelijk leuk: als de kleine chirurgijn snel genoeg zaagt, blaft de hond…

Antwoord vinden in Nemo

Bijna een jaar later, blijkt de nieuwsgierigheid naar water, dijken, kranen en emmertjes in het Amsterdamse museum Nemo alleen maar gegroeid. Samen met een massa kinderen, overwegend in de leeftijd van 4-12 jaar bezoeken we het museum op een van de laatste dagen in de schoolvakantie. Omdat kleinzoon in de fase is gekomen dat hij eindeloos kan vragen naar het hoe, wat en waarom van dingen, leek Nemo ons een geschikte plaats voor antwoorden.

We gluren door lenzen, we wonen een presentatie bij over hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden. Zelfs opa en oma staan nog een beetje versteld van de ontwikkelingen. Maar het mooist is toch ontdekken wat je allemaal met water kan en hoe je het stromen kan beïnvloeden. Dammen bouwen, samen met andere bezoekertjes vindt kleinzoon het allerallerleukste. Nóg leuker dan het besturen van kranen en bevoorraden van auto’s met felgekleurde ballen door middel van computerspelletes. In zijn enthousiasme worden niet alleen wij maar ook andere ouders aan een arm naar de dammen getrokken om de bouwsels te bewonderen.

‘Hoe laat is het?’, het water in de bollen geeft antwoord…
Dammen bouwen.
Spelen met je spiegelbeeld.

Tegen sluitingstijd moeten we hèm naar de uitgang trekken. “Mag ik nog even kijken bij de watergestuurde klok?” Tuurlijk! Kleinzoon is een échte museumkid geworden…

Voor informatie over activiteiten in de herfstvakantie: ga naar www.museum.nl/museumkids.

Meer musea voor kleine maar vooral grote mensen…

Niet zozeer voor een museumkid maar wel voor zijn (groot)ouders zijn er leuke tentoonstellingen. De Mexicaanse schilderes Frida Kahlo staat dit jaar zowel in het museum in Assen als in Amstelveen centraal. Brigitte Leferink ging in Amstelveen kijken naar Frida&Diego. Realistische kunst is te zien in het museum More in Gorssel. Maar ook vanuit je stoel thuis kun je van het museum genieten. Loop bijvoorbeeld eens virtueel door het Mauritshuis in Den Haag….

.