Neef Jeroen is jarig. Hij viert zijn 24ste verjaardag in Stadsbrouwerij Wittenburg in Zevenaar. Wij, de gasten, krijgen een lezing, een rondleiding en bier,… heerlijk écht bier! Ik verlaat zelden de Randstad, in mijn ogen the place to be. Maar eenmaal verlokt richting oosten, biedt het me een uitgelezen kans ook een bezoek te brengen aan museum MORE, museum voor Modern Realisme in Gorssel. “Al na één jaar 100.000 bezoekers”,  kopten de kranten in april en dat maakte mij razend nieuwsgierig.

Wittenburgs bier kleurt de omgeving

Wittenburgs bier

Wittenburgs bier werkt nog na, ik geniet van de mooie omgeving

En dus zet ik na de uitbundig gevierde verjaardag koers naar Gorssel in de Achterhoek. Misschien werkt de inname van het Wittenburgs bier nog wat na, want ik geniet volop van de omgeving. Bossen worden afgewisseld door weilanden. Een prachtig coulissenlandschap onder een stralende hemel. Veel ruimte, veel rust.

More ligt in mooi, levendig Gorssel

Gorssel blijkt een mooi, levendig dorp in de beschutting van volle, oude bomen. Een pleintje met horeca, een hotel, winkels, galeries en een heleboel (gratis!) parkeerruimte. Aan één zijde van het plein bevindt zich Museum More. In het oude gemeentehuis, uitgebreid met een paviljoenachtige aanbouw, is sinds juni 2015 de collectie van zakenman Hans Melchers ondergebracht. Het is een mooi, modern gebouw geworden. Met fraaie, lichte ruimtes, goed passend bij de kunst die hier getoond wordt.

Mijn ‘oude’ vrienden uit Spanbroek

Museum More

Museum More in het bomenrijke Gorssel

More heeft de grootste collectie Nederlands Modern Realisme. Deze kunststroming richt zich op het afbeelden van de werkelijkheid zonder deze letterlijk te kopiëren. In de collectie van het museum bevinden zich o.a. werken van Carel Willink, Jan Mankes, Pyke Koch en Charley Toorop. Ik ben vooral blij om veel ‘oude vrienden’ uit Spanbroek terug te zien, want hier bevinden zich ook 1.000 schilderijen uit de collectie van Dirk Scheringa, die door het faillissement van 2009 uit elkaar dreigde te vallen. Ik ben blij dat ze bijeen zijn gebleven, én te bezichtigen. Al mis ik wel mijn favoriete beeld: ‘De reuzenbaby’ van Carolein Smit.

Rein Draijer typisch Nederlands

Museum More

Schilderijen van Rein Draijer nog tot 25/9 te zien.

De bovenverdieping van Museum More is ingeruimd voor wisseltentoonstellingen. Ik heb geluk, want momenteel is hier een overzichtstentoonstelling te zien van het werk van schilder en beeldhouwer Rein Draijer (1899-1986). Mooie, sobere schilderijen met typisch Nederlandse afbeeldingen. Kassen, een polderlandschap en een flatgebouw. Herkenbaar en zo eenvoudig, dat het bijna abstracte werken zijn geworden. Deze tentoonstelling is nog tot 25 september te zien en maakt dan plaats voor een tentoonstelling van Johan van Hell.

Van More komt meer, in Ruurlo

Van al dit moois kan ik niet genoeg krijgen; ik wil meer! En ik word op mijn wenken bediend. In 2017 opent MORE een tweede locatie in Kasteel Ruurlo. Hier zal het werk en leven van schilder Carel Willink centraal staan. Als ik dáár op bezoek ga, neem ik mijn fiets mee én blijf ik langer, want er valt hier genoeg te beleven.

Ik sluit de dag af met een ‘beroemde’ biefstuk van Brasserie Loetje, die mét de kunst uit het westen des lands naar Gorssel kwam. Het leven is goed, ook buiten de Randstad.