Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Bezoek Tapis Rouge in Amsterdam, Den Haag of Maastricht. Met 23 films een klein maar fijn festival van de Franse film.

In de schaduw van het internationaal vermaarde documentairefestival IDFA bloeit voor het vierde jaar Tapis Rouge, de Rode Loper. Tussen 10 en 15 november (in Den Haag in het weekeinde van 19/20 november) worden 23 Franse films vertoond. Van kinderfilm zoals de bekende Ernest&Célestine tot komedie, drama en romances. Hoogtepunt is de uitreiking van de ‘Tapis Rouge’, de beste verfilming van een Frans boek op 11 november.

Voorvertoning tijdens Tapis Rouge

Speciale aandacht is er voor de aanslagen in Parijs, dit weekeinde precies 7 jaren geleden. ‘Revoir Paris’ en ‘Vous n’aurez pas ma haine’ worden de komende dagen vertoond, terwijl ze pas over een paar maanden in de bioscoop worden verwacht.

De openingsfilm is ‘C’est mon homme’, met Leïla Behkti (bekend uit Un Prophète) in de rol van Julie Delaunay. Julie’s man is verdwenen in de Eerste Wereldoorlog. Als in de krant melding wordt gemaakt van een verdwaalde soldaat met geheugenverlies, meent ze haar man Julien te herkennen. Alleen blijkt een andere vrouw het zelfde te denken…Een boeiend gegeven. Jammer dat aan het eind van de film de keuze van de man in kwestie (Karim Leklou) niet helemaal overtuigt. 

Leïla Behkti en Karim Leklou als Julie en de man die ze voor haar echtgenoot houd in ‘C’est mon homme.’

Mijn haat krijgen jullie niet

Nee, dan ‘Vous n’aurez pas ma haine’, mijn haat krijgen jullie niet, in het Nederlands vertaald. Wat ons betreft dé kanshebber voor de prijs die aan het filmfestival Tapis Rouge is verbonden. Kilian Riedhof (aanwezig tijdens Tapis Rouge) maakte de film, gebaseerd op het boek dat Antoine Leiris schreef over zijn ervaringen. Vanaf het eerste moment wordt de kijker meegesleurd in de gebeurtenissen rond de aanslag in De Bataclan in Parijs in 2015. Een schrijver die tobt met zijn eerste roeping, een vrouw die als styliste de centjes bij elkaar harkt en de zorg voor hun peuterzoontje. In een paar rake scènes schetst Kilian Riedhof een herkenbaar jong gezin. En dan heeft de vrouw behoefte aan ‘me-time’. Samen met een bevriende collega gaat ze naar een optreden in De Bataclan, terwijl haar man Antoine op het kind past.

Trailer van de film ‘Vous n’aurez pas ma haine’.

Facebookbericht

De angst, de verbijstering, het verdriet als Antoine beseft dat zijn vrouw tot de slachtoffers hoort, worden aangrijpend gespeeld door Pierre Deladonchamps. Terwijl zoontje Meivil meteen het hart steelt. Na de aanslag schrijft Antoine op Facebook een bericht waarin hij, ondanks het verdriet,  samen met zijn zoon kiest voor een leven aan de zonzijde. “Mijn haat krijgen jullie niet,” schrijft hij aan de fanatici achter de aanslag. Een bericht dat daarna 220.000 keer wordt gedeeld. Terwijl zijn familieleden proberen de begrafenis van zijn vrouw Hélène te regelen, wordt Antoine gevraagd in actualiteitenprogramma’s en talkshows aan te schuiven. En komt hij samen met Meivil in een achtbaan van emoties terecht.

Prijzen

Antoine Leiris verwerkte zijn ervaringen in een boek dat in Frankrijk diverse prijzen won en het zou me niet verwonderen als ook de film de nodige onderscheidingen gaat oogsten. Leuk om de film te zien vóór dat hij overal in de bioscoop is te zien. En het maakt nieuwsgierig naar de andere film op Tapis Rouge over de aanslagen: Revoir Paris. Maar ook naar Kompromat, een actueel drama over een expat in Moskou die van spionage wordt beticht. Genoeg te zien dus de komende novemberdagen.

De aankondiging van het filmfestival Tapis Rouge.


Meer mooie Franse films

Ook over de voorgaande edities van Tapis Rouge schreven wij in ‘Films in de beste Franse editie’ en Catherine Deneuve prachtig voorafje van festival. Maar ook buiten Tapis Rouge verschijnen er mooie films. Zo tipten we deze zomer nog ‘Les amours d’Anaís’ en vonden we Police een film om over na te denken. Wiette van Klingeren tipte jaren geleden al Franse films om in weg te dromen. En heeft u Le Grand Bain nog niet gezien? De moeite waard om hem via streaming diensten op te zoeken. Net zoals de televisieserie Lupin.

Openingsfoto: de Franse zanger Patrick Bruel was vorig jaar een van de Franse gasten op Tapis Rouge.