Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Koester het Franse, zomerse gevoel vanaf deze week in de bioscoop maar pas op: Les amours d’Anaïs kan ook tot nadenken stemmen over liefde en relaties…

Wervelwind

Alleen de titel lal lokten ons naar de biosocoop. En het begin van de film doet ons al meteen naar adem happen. In hoog  tempo worden we meegenomen in het leven van hoofdrolspeelster Anaïs (Anaïs Demoustier). Op onnavolgbare charmante wijze pakt ze haar huisbazin in, terwijl ze onder de stroom woorden steeds de tijd aan haar vraagt. Om vervolgens deze sprakeloos achter te laten voor een feestje waar ze naar toe moet.

Gevoelens sterker dan verstand

Anaïs kan niet samenwonen met haar vriend Raoul, die niet met haar wil breken. Ook niet als ze tussendoor vertelt dat ze zwanger is maar al een afspraak heeft voor een abortus. “Een relatie gaat om interactie tussen twee personen, weet je dat wel? Waarom praat je niet met mij over je zwangerschap?” verwijt Raoul haar maar zijn gevoelens blijken toch weer sterker dan zijn verstand.

En dat geldt voor meer mannen die het pad van Anaïs kruisen. Stuk voor stuk vallen ze voor haar schoonheid, haar overstelpende levenslust en haar boude uitspraken. De oudere uitgever Daniël die Anaïs ontmoet op een feestje, wordt genadeloos op zijn nummer gezet als hij haar uitnodigt in zijn huis maar voor een vrijpartij de kamer van zijn zoon kiest.

Van gedroomd naar echte leven in Les amours d’Anaïs

Anaïs schuift het échte leven voor zich uit. Zoals het indienen van het tweede deel van haar scriptie, de ziekte van haar moeder en haar continue geldtekort. Liever doet ze er alles aan om de partner van de door haar afgedankte uitgever te veroveren. De schrijfster Emilie is de oudere versie van haar zelf immers. Ze delen dezelfde interesse, zelfs de liefde voor dezelfde boeken.

Een zomerfilm met de Franse slag, die aan het einde de smaak krijgt niet van een gedroomd leven maar van het échte leven, waarin  niet altijd alles even rooskleurig verloopt. En dat dankzij het uitstekende spel van actrices Anaïs Demoustier en Valerie Bruno-Tedeschi als de schrijfster Emilie.

Les amours d’Anaïs wordt in Nederland uitgebracht door Piece of Magic.

Liefde voor Frankrijk

Frankrijk is vol verhalen, schreef Wiette van Klingeren ooit al. En ben je er eenmaal over de Route de Soleil op vakantie geweest, dan kom je er niet meer van los, onthulde Karin de Lange. Stella Ruisch droomde weg in Essoyes, de woonplaats van de bekende schilder Renoir. Eenmaal terug halen we het Franse zomerse gevoel graag terug in de bioscoop. Zoals in Louise en hiver of Retour de Bourgogne. En wat kijken we graag nog een keer naar Catherine Deneuve!