Fête de Famille, FR, 2019

Volgende week woensdag is de aftrap van een festival van de Franse film, Tapis Rouge. Het is de eerste keer, dat in een aantal grote steden in ons land dit festival wordt georganiseerd. Het is een initiatief van de stichting L’Echappée Belle in samenwerking met de Alliance Française Amsterdam en filmdistribiteur Cinéart Nederland.

Van de makers van Intouchables

Het festival van de Franse film opent met ‘Hors Normes’ van Éric Toledano en Olivier Nakache, beter bekend als de makers van de succesfilm Intouchables. De film vertelt het bijzondere verhaal van Bruno en Malek. De eerste (gespeeld door Vincent Kassel) vangt autistische kinderen op, Malek (Reda Kateb) leidt jongeren uit moeilijke buurten op tot begeleiders van deze kinderen. Daarnaast zullen o.a. ook Amanda en Chanson Douce te zien zijn. Tv-presentator Philip Freriks treedt als ambassadeur op.

‘Hors Normes’ is de nieuwste film van de makers van Intouchables

Een festival voor liefhebbers

Als liefhebster van film én Frankrijk, kan Wiette van Klingeren dus haar hart de komende week ophalen. In de stemming is ze al; want nog voor de start van Tapis Rouge, genoot ze van Franse filmdiva Catherine Deneuve in Fête de Famille die vanaf deze week al in de bioscopen draait.

Fête de Famille

Twee jongetjes openen een ouderwets ijzeren hek. Bloeiende rozen aan weerszijden. Een auto rijdt, tussen hoge bomen door, over een begroeide oprijlaan naar het statige landhuis in de verte. De deur staat uitnodigend open. Op de achtergrond een vrolijk muziekje van Chopin. Wanneer een film zo idyllisch begint, kun je je als kijker beter schrap zetten. Zoveel moois voorspelt meestal een boel ellende. Zoals ook de vrolijke titel –Fête de Famille– de wenkbrauwen omhoog doen gaan!

Als een film zo harmonieus begint, kun je je als kijker beter schrap zetten.

Catherine Deneuve speelt weer prachtig

Mater familias Andrea, uiteraard prachtig gespeeld door Catherine Deneuve, viert haar zeventigste verjaardag. “Vandaag is mijn verjaardag. Laten we alleen over vrolijke dingen praten!”, verzoekt Andrea haar gezinsleden. Een enigszins naïeve wens, want oudste dochter Claire  is na een afwezigheid van drie jaar onverwachts komen opdagen.

Ondanks alles l’amour, l’amour, l’amour

En zoals in elke familie, is ook hier sprake van ongewenste gebeurtenissen, onbesproken verdriet en tegenstrijdige belangen. Regisseur Cédric Kahn, die zelf de rol speelt van succesvolle broer Vincent, brengt die familieperikelen mooi gelaagd tot leven. Ook de liefde,- l’amour, l’amour, l’amour- die de familieleden desondanks voor elkaar voelen. Want zo complex zitten families in elkaar.

familieperikelen komen mooi gelaagd tot leven.

Prachtig voorafje festival van de Franse film

Een prachtige Franse film, met goede acteurs, die me nog lang bijblijft. Niet in de laatste plaats door de prachtige muziek.

Fête de Famille wordt in Nederland gedistribueerd door Cherry Pickers.

Lees meer over de liefde van Wiette voor alles wat Frans is: over een andere rol van Catherine Deneuve in Claire Darling, Frankrijk is vol verhalen, en ook in haar filmtips en filmverhalen figureren veel Franse titels.