Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Na achttien seizoenen komt er nog steeds geen eind aan de televisieserie Bed&Breakfast van omroep Max. Karin de Lange heeft alle afleveringen gezien en elke keer gaat ze slapen met het idee even op de bank met vakantie te zijn geweest. Een aanrader dus om nu terug te kijken!

Herhalingen van Bed&Breakfast ook leuk

Ook het achttiende seizoen eindigde elke van de tien afleveringen met een oproep aan Bed&Breakfast-uitbaters om zich op te geven. Dus wie weet start er dit najaar weer een nieuw seizoen. Tot die tijd stellen we ons tevreden met de herhalingen via NPO Start.

Alsof we met vakantie zijn geweest

Wij hebben tot nu toe alle seizoenen gezien, vanaf 2012. Sinds 2015 zijn er inmiddels twee series per jaar. Maar of dat ook voor 2024 geldt? Dat blijft nog spannend. We kijken het programma uitgesteld en als laatste op de avond. Zo gaan we ontspannen en vrolijk naar bed, alsof we op vakantie zijn geweest. Geen gereis, geen koffers inpakken. Koffie met iets lekkers en kijken maar. Steeds weer ploffen mede-B&B-gasten op bed en prijzen de kwaliteit van het bed. Maar een enkele keer bevalt het niet. Afhankelijk van de relatie betreuren sommigen het tweepersoonsbed en anderen de enkele bedden. Verder een gezamenlijke activiteit, niets spannends, een uitje in de streek, rondleidingen, tochtjes, musea en soms creatief bezig zijn. ’s Ochtends het copieuze ontbijt en dan het kistje met de enveloppen met de betalingen. Nog ouderwets in contant geld…..

Linda, Kim, Debby, Willem, Michel en Laura uit de eerste aflevering van Bed&Breakfast in 2012.
Foto:©Max

De nachtzoen

Mijn favoriete scène is de nachtzoen. Vast format is aankomst, activiteit en dan avondritueel en De Zoen voor de lampjes uitgaan. Voor mij altijd interessant, hoe kuis en netjes gekleed de stellen aan de nachtrust beginnen. Vrouwen goed gekapt en opgemaakt. En dan de zoen op de mond en het hartelijke “Welterusten!”. Nooit gaat er iemand topless slapen of in een gerafeld T-shirt. Mannen ook meestal met keurig bedekt borsthaar. Soms zie je nog iemand op pantoffels uit de badkamer komen. En rarara, hoe doen ze dat toch? Maar het haar zit altijd goed als ze wakker worden. Geen kringen of wallen en altijd goedgemutst wakker worden, ook al hebben ze, héél soms, niet goed geslapen.

Kraakhelder en modern

In het begin stoorde me de altijd perfecte inrichting en afwerking van de panden en kamers. Jaloezie was dat. Zo’n huis wilde ik ook wel, maar dat lukt me al in geen vijftig jaar. Nu kijk ik als vakantiegast. En dan is het heerlijk. Ik hoef niet te denken aan al het klussen en schoonmaken, waarmee de Bed&Breakfast zichzelf steeds weer moet bewijzen. En dan zijn ze ook nog de perfecte, creatieve ‘bijna binnenhuisarchitect’. Ik waardeer het meest de buitenopnames met de Nederlandse natuur, planten en beestjes. De camera zoomt ook in op wolken, maan, zonsopkomsten en – ondergangen. Cameravrouw lijkt mij een prachtig beroep. Beter dan eigenaar zijn van een B&B.

Zelden een 20 jaar oude Bed&Breakfast

Opvallend vaak is de B&B pas net een paar maanden in bedrijf of hooguit een paar jaar. Ik snap dat. Na achttien seizoenen valt me op dat er bijna geen eigenaren meedoen die het bedrijf al twintig jaar runnen. Wel komt het voor, dat de eigenaren net een B&B hebben overgenomen van ongetwijfeld volledig uitgebluste voorgangers. Wel is de serie zo vrij denkend dat er B&B’s zijn die gerund worden door een lesbisch of homostel. Of door twee collega’s. Of een moeder en dochter. Vader en zoon is nog niet voorgekomen. Dan mist waarschijnlijk de vrouwelijke toets. Ook heb ik nog geen aflevering gezien met B&B eigenaars met Marokkaanse of Turkse roots. Wel een keer een Surinaams vriendinnenpaar. Héél divers is het ook weer niet en dat is geruststellend voor conservatieve kijkers.

Trailer van Bed&Breakfast.

Koek en ei

Heerlijk provinciaals is de serie. En een mooi uithangbord voor toeristisch Nederland. Maar dan wel autorijdend Nederland. I Niemand arriveert op de fiets, wandelend of wordt door een taxi afgezet. Ik denk dat oud-premier Rutte ook een liefhebber is van de televisieserie Bed&Breakfast. Want Nederland komt tevoorschijn als ‘gaaf’ land, waar alles koek en ei is. Letterlijk als onderdeel van het ontbijt. Wij laten er ons graag door in slaap sussen.

Meer Nederlandse Kijk Eens

Een mooie locatie, een vleugje humor en een wedstrijdelement: de Nederlandse kijker kan er geen genoeg van krijgen. Zo schreef Stella Ruisch onlangs over RTL’s Het Perfecte Plaatje. Karin de Lange keek ook met veel plezier naar andere programma’s van omroep MAX. Wie de zomer graag met Nederlandse series doorbrengt kan ook de uitstekende serie Oogappels terugkijken.

Openingsfoto: keurig gekapt in bed in een scène uit Bed&Breakfast.