Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Het is nog niet te laat om aan te haken bij de spannende eindfase van Het Perfecte Plaatje op reis, de zomereditie van de televisieserie die uitgegroeid is tot een begrip.

Spreektaal

Sommige televisieseries en radioprogramma’s hebben hun weg gevonden naar ons taalgebruik. Als ik wil weten bij een spelletje hoe ik ervoor sta, vraag ik nog steeds: ‘Mag ik de stand, Mieke?’ Ontleend aan een oeroude radioquiz van de AVRO ‘Hersengymnastiek’. ‘Een 1, een 2, of een 3’  bij meerdere keuzes refereert aaneen loterij-show van Rudi Carrell en later Ted de Braak. En zo is ‘Het Perfecte Plaatje’ zich sinds de eerste aflevering in 2016 ook aan het nestelen in onze spreektaal.

Geleerd van ‘Het perfecte plaatje’

“Het puntje van de gevel ontbreekt”, bekeek mijn vriendin haar eigen foto die ze tijdens het weekje weg in Bremen maakte. “Dat mag niet volgens Het perfecte plaatje…” Waarop ik zelf de rest van de reis ook checkte of er iets net buiten de foto viel. Toen ik in de televisiegids dus las dat er op woensdag een nieuw seizoen van het televisieprogramma te zien is, was mijn nieuwsgierigheid gewekt.

De zomerse editie van Het Perfecte Plaatje op reis, gepresenteerd door cabaretier Tijl Beckand speelt zich deze keer af in Thailand. Net zoals in andere series met een competitie, worden per aflevering deelnemers naar huis gestuurd. Wat Het Perfecte Plaatje onderscheidt, zijn de tips en trucs over fotograferen die je als kijker meekrijgt. En door onze mobiele telefoons zijn we daarmee inmiddels allemaal min of meer bezig.

Namen googelen

Ik haak aan als de serie net over de helft is (woensdagavond om 20.30 u op RTL4) en  inmiddels een aantal deelnemers al zijn afgevallen. Ik merk dat ik niet meer helemaal thuis ben in televisieland, want een aantal namen moet ik googelen. Zo leer ik dat Fresia Cousiño Arias bij sportzender ESPN presenteert. Haar collega Gallyon van Vessem bij RTL is inmiddels al verdwenen. Net als Powned-verslaggever Mark Baanders, rapper Leafs en musicalactrice en zangerers April Darby.

Inmiddels krijgen de overgebleven kandidaten de opdracht om beurtelings in een uur tijd de architectuur van het Thaise Phuket in beeld te brengen in combinatie met beweging en met modellen te werken die mooie stoffen moeten presenteren. We volgen bij deze uitdagingen.actrice Susan Visser die ik nog ken uit de serie Gooische Vrouwen, Voor eeuwig ‘Ciske de Rat’ -Danny de Munk en onbekende bekende Nederlanders als Kaj Gorgels, Sophie Bouquet uit de soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden en de al eerder genoemde Fresia Cousiño Arias.

Meer dan een snoepreisje voor bekende Nederlanders

Natuurlijk zijn de deelnemers aan Het Perfecte Plaatje ook uitgekozen omdat ze niet op hun mondje zijn gevallen en adrem zijn in hun reacties. Toch dwingen ze ook respect af door hun creativiteit, hun kijk op de onderwerpen als we hun foto’s beoordeeld zien door een jury, die uit een buitenlands jurylid en vaste kracht popfotograaf  en zilveren camerawinnaar William Rutten bestaat. Hulde voor de programmamakers die mijn vooroordeel doen wankelen dat het louter een betaald snoepreisje voor de deelnemers is waarnaar ik zit te kijken.

Skip de reclameblokken bij Het Perfecte Plaatje

RTL is een commerciële televisiezender dus worden we om de haverklap geconfronteerd met de programmasponsors en irritant lange reclameblokken die je alleen kan omzeilen als je het programma opneemt. De blokken skippen, komt Het Perfecte Plaatje zeer ten goede, merkte ik. De  ‘Op reis’-editie biedt bij deze temperaturen heerlijke zomerse televisie, waarvan je bovendien ook nog wat kan opsteken als je van fotograferen houdt.

In een van de eerdere afleveringen fotograferen de deelnemers olifanten in Thailand.

De aflevering van Het perfecte plaatje op reis 2024 van 26 juni is nog een week terug te zien, de laatste 2 afleveringen zijn 3 en 10 juli. Alle seizoenen terugkijken kan ook via streamingdienst Videoland.

Meer Zomerse Kijk Eens

Op televisie kunnen we ons ook weer verheugen op Zomergasten dat dit jaar door Adriaan van Dis zal worden gepresenteerd. Ook een zomerse film is ‘De laatste ronde’ over vriendschap. En dan zijn er die heerlijk Scandinavische series waarin het zomer is: zoals Midsommernatt op Netflix en Sandhamn Murders op NPOPLus. Zomers maar vooral tragikomisch is De Terugreis en nostalgisch zomers in zwart/wit (met het EK Voetbal als goede aanleiding) : ‘Toen wij van de Duitsers verloren.’

Openingsfoto: Presentator Tijl Beckand heet de deelnemers van Het Perfecte Plaatje op reis van harte welkom in Thailand. Still uit video Youtube.