‘Doen jullie dan álles samen??’, roept mijn vriendin verbaasd uit, als ze mijn huis binnenstapt, waar ik mij net had genesteld met een boek op de bank, mijn hond stijf tegen me aan gedrukt. Eh ja, dat is inderdaad het geval. Waar ik ben, is mijn hond. Waar is ‘shadow’’?, vragen mensen dan ook, als ik ergens kom zonder mijn trouwe metgezel in mijn kielzog. En nu lezen we dus samen, op de bank, het nieuwste boek van Frans de Waal; Mama’s laatste omhelzing – Over emoties bij dieren en wat ze ons zeggen over onszelf.

Ontroerend filmpje chimpansee Mama

Het boek begint met een verslag van het emotionele weerzien van de 59-jarige chimpansee Mama, die op sterven ligt, met de 80-jarige bioloog Jan van Hooff, die elkaar veertig jaar van nabij hebben meegemaakt. Als Mama ziet wie haar komt bezoeken toont ze een immense vreugde. Het filmpje dat hiervan gemaakt werd is op internet miljoenen keren bekeken en heeft veel mensen diep ontroerd.

Nu schrijft Frans de Waal over emoties

Frans de Waal, bioloog, gespecialiseerd in de primatologie en de ethologie. Foto: Bob Bronshoff

Opnieuw een prettig, leesbaar boek zoals bioloog Frans de Waal (1948) er al vele schreef over zijn chimpanseeonderzoek. Daarin vergelijkt hij steevast het gedrag van mensen met andere diersoorten. Het zijn interessante verhalen over hoe zoogdieren -en dus ook mensen- omgaan met zaken als conflictoplossing, verzoening en moraliteit. Zijn laatste boek ging over intelligentie bij dieren. Zijn nieuwste boek, Mama’s laatste omhelzing,  richt zich op het rijke emotionele leven van het dier.

Dieren verplaatsen zich in anderen

In zijn boek beschrijft de Waal talloze situaties die laten zien dat dieren gevoelig zijn voor de emoties van anderen. ‘ Dat verklaart ook de band die we met onze huisdieren hebben’, zegt de sympathieke bioloog. ‘En zeker mensapen kunnen zich goed verplaatsen in de emoties van een ander. Mama, in het filmpje, begrijpt dat Jan van Hooff een beetje nerveus is als hij haar verblijf betreedt. Ze stelt hem duidelijk gerust!’

Frans de Waal’s boek vol met plakkertjes

Ik geniet van alle ‘weetjes’ en opmerkingen in dit onderhoudende boek. Zo leuk vind ik ze dat ik pagina’s voorzie van plakkertjes om ze nog eens terug te kunnen lezen. Ik kom al snel plakkertjes tekort! Zo weet ik nu waar ‘het  eeuwig streven van vrouwen om er jong te blijven uit zien, met hulpmiddelen als implantaten, facelifts en geverfde haren, vandaan komt. Het is het gevolg van de opvatting dat bij ‘onze soort’ jonge vrouwen waardevoller zijn vanwege de vruchtbare levensperiode die ze nog voor zich hebben.’ De natuur wordt bedankt!

Ik ben onverstoorbaar als roofdier

Mama’s laatste omhelzing wordt uitgegeven door Atlas Contact. Op de website van de uitgever kunt u 10 pagina’s uit het boek lezen.

Ook lees ik, dat ik waarschijnlijk zo goed met mijn hond , een in vacht gehulde vleeseter, kan opschieten door mijn grootte en mijn bijzondere vaardigheden. En mijn onverstoorbaarheid van een roofdier. en ik lees dat paarden, ezels en zebra’s over bijzonder expressieve gezichten beschikken. ‘Geen wonder’, volgens de Waal, ‘voor zulke sociaal en visueel ingestelde dieren.’

Frans de Waal rekent met af met instinct van dieren

En concludeert De Waal:  ‘De overheersende visie was dat dieren instincten hadden. Tegenwoordig zien we in dat dieren door emoties, zoals angst en woede worden gedreven. Net als wij!’ Ik heb genoten van dit boek en gezien de vele lovende recensies ben ik niet de enige. Een beter cadeau voor Vaderdag zou ik niet kunnen verzinnen!

Meer lezen over dieren én Vaderdag

Trouwe lezers van Meerdanvijftig.nl kennen Wiette als een groot hondenliefhebber, ook al schreef ze onder de titel ‘Dierendag, hondenbaan.‘ Maar ze miste ook haar verdwenen kattenvondeling. En ze gaf ook nog meer boekenkeuzes voor Vaderdag!