Het is een mooie dag als we in Nijmegen op de trein naar Zwolle stappen. We waren daar een jaar eerder al een weekend in maart, maar het was toen zo vreselijk koud – gevoelstemperatuur -15! – dat we meer van winkels naar restaurantjes liepen en eigenlijk te weinig van de Zwolse binnenstad hebben gezien. Daar gaan we met deze wandelroute vandaag verandering in brengen!

Portal: kunstwerk op de stoep

Als we in Zwolle aankomen, lopen we vanuit het station eerst linksaf en daarna  de tweede straat rechts om Grand Hotel Wientjes weer te zien. Daar logeerden we vorig jaar en sliepen er op het lekkerste bed ooit. In de gezellige ‘gelagkamer’ drinken we een heerlijke cappuccino met een glaasje water en maken gelijk van de gelegenheid gebruik om na de lange treinreis naar het toilet te gaan.

Zwolle
Een blauwe bronzen lijn voert langs audiokunstwerken in Zwolle

Daarna lopen we langs de stadsgracht en volgen Portal: de blauw bronzen lijn naar het centrum, waarbij we  diverse audiokunstwerken en museum De Fundatie passeren.

Zwolle
Audiokunstwerk langs de route.

Deze keer is er niet echt een tentoonstelling die ons kan verleiden, dus gaan we over de brug richting het Zwols Balletjeshuis, waar ook het Toeristisch Informatie Punt is te vinden. Daar krijgen we een kaart waarop we onze route voor vandaag uitzetten.

In Zwolle een van de mooiste boekhandels

We lopen langs de Grote of Sint Michaëlskerk en het Stedelijk Museum richting de stadsmuren. Onderweg passeren we het Hopmanshuis, waar in de 17e eeuw kooplieden handel dreven maar nu een restaurant is gevestigd. Langs de Stadsmuur is het fijn wandelen met mooie oude huizen, de Wijndragerstoren en de Pelsertoren en af en toen een  fijn doorkijkje naar de stadsgracht. Je komt ook langs de achterkant van Waanders in de Broerenkerk, samen met die van Maastricht een van de mooiste boekhandels van ons land.

St.Michaël beschermheilige van Zwolle

Zwolle
De gezellige Grote Markt. Foto: Flickr.com/Will Bakker

Langs een gezellige winkelstraat lopen we terug naar de Grote Markt, die zijn naam eer aandoet, want vandaag (vrijdag) is er markt. Voor de Grote of Sint Michaëlskerk staat het groen, glazen beeld van de aartsengel Michael, beschermheilige van de stad. Het beeld werd onlangs op televisie nog fel bekritiseerd door de Van Rossums, die het unaniem een wanstaltig beeld vonden! Wij vinden het wel meevallen. Bovendien zit achter het beeld winkel café De Engel en daar hebben we heerlijk geluncht, fijn dat het daar ook glutenvrij kon! In Zwolle moet je zeker naar de Peperbus ofwel de Onze Lieve Vrouwe Kerk we steken door via de Ossenmarktsteeg en brandden in de kerk een kaarsje bij het Maria altaar.

Met glaasje port afscheid van Zwolle

We lopen achter de Grote Kerk langs naar het stadhuis en vandaar naar de Sassenpoort. Als we door die poort zijn gegaan lopen we via de Burgemeester van Royensingel toch nog even naar Wientjes om met een glaasje port afscheid te nemen van Zwolle, voordat we weer met de trein naar Nijmegen vertrekken.

Plattegrond van de wandeling zoals Marlies Mielekamp die heeft gemaakt.

Zo leuk kan Nederland zijn:

Meerdanvijftig heeft nog lang niet alle mooie plekjes van ons land gezien maar een aantal wel! Die willen we u niet onthouden: Limburg heeft ons al meerder malen kunnen bekoren en het is nog net asperges-tijd! Heerlijk fietsen deed Marlies in de omgeving van haar eigen Nijmegen. dat kan ook heel goed in Drenthe of in Brabant, zoals Kees Rooze onlangs deed. Rotterdam blijft een fascinerende bestemming voor een stedentrip. Of het nabijgelegen oerhollandse Dordrecht.

Openingsfoto: Unsplash/Bart Ros