Het kampeerseizoen sluiten wij tegenwoordig af met een kampeerweekeinde. Samen met vrienden en dan bij voorkeur in het oosten van het land. Afgelopen keer was de bestemming Salland.

Smachtend kijken naar gehaktbal

Een combinatie van fietsen, uit eten en lekker kletsen. Wij zijn gewend te ontbijten, lunchen en dan een uitgebreide avondmaaltijd te nuttigen. Onze vrienden niet. Na het ontbijt is voor hen de volgende maaltijd het avondeten. Althans in het weekend. Tijdens de gezamenlijke fietstocht komen voor een kop koffie bij restaurant ‘het Oude Station’ in Dalfsen aan. Onze vrienden bestellen koffie en appeltaart. Min of meer uit solidariteit doen wij hetzelfde. Toch kijk ik verlangend naar hoe naast ons een voortreffelijk uitziende bal gehakt wordt opgediend.

Gemiste kans

Langs de Overijsselse Vecht.

Het is lunchtijd maar ik blijf sterk, ondanks dat ik gek ben op zo’n appetijtelijke bal. Na de koffie stappen wij op de fiets om vervolgens van Dalfsen langs de Overijsselse Vecht richting Ommen te peddelen. Wij treffen het, want de omgeving en het weer is prachtig. Dus we genieten van de Hollandse luchten. Onderweg denk ik stiekem toch nog even aan de bal gehakt in Dalfsen. Maar ja, gemiste kans.

Fietsen op eigen kracht door Salland

We komen langs een uitzichttoren met een panorama over de zonovergoten Vecht en de klim is de moeite waard. Een e-bike damesclubje heeft meer moeite om bovenin de uitzichttoren te geraken. Zou de fiets zonder ondersteuning dan toch voor een betere conditie zorgen? Aan de andere kant: beter te fietsen met ondersteuning dan helemaal niet fietsen. Stiekem vind ik zo’n fiets met ondersteuning ook lekker, ware het niet dat ik mij heb voorgenomen zo lang mogelijk op eigen kracht te fietsen.

Pontje zonder veerman

Salland

Elektrisch pontje.

Verder richting Ommen komen wij bij een stuw en sluis. Er staat een soort praatpaal en dat blijkt een genummerde verhalenpaal te zijn, dus er moeten meer van zulke palen zijn. Die zijn ons kennelijk ontgaan. Mijn vrouw vindt het de moeite waard en luistert het hele verhaal af. Uit nieuwsgierigheid nemen we daarna een elektrisch pontje-zonder-veerman over de Vecht. Het is eenvoudig te bedienen, alleen moet je even opletten op ander vaarverkeer. Met een druk op de knop gaat het klepje omhoog en met de volgende druk op de knop vaart het pontje aan de overkant. Ik moet aan de tekst van drs. P. denken: “We zijn hier aan de oever van een machtige rivier. De andere oever is daarginds, en deze hier is hier.”

Driegangen diner in Ommen

Salland

Schilderachtig Ommen.

De kaasboerderij die we onderweg passeren, kunnen we niet links laten liggen. Heerlijke kaasjes gaan mee in de fietstas voor bij de borrel. Eenmaal in Ommen belonen we onszelf met een driegangen diner.

Prachtige beeldentuin in Witharen

Het weer kan niet op. Nadat de dauwdruppels op de tent zijn gedroogd stappen we op de laatste dag opnieuw op voor een fietstocht. Natuurlijk nog even met het pontje naar de overkant met een omweg naar Ommen. En zo ontdekken we in Witharen een prachtige beeldentuin, waarin meerdere kunstenaars exposeren. De eigenaar en zijn vrouw schenken opnieuw koffie en appeltaart met slagroom. Terwijl ik aan iets hartigs denk….

Salland

Kunstwerk in Dalfsen.

De bal smaakt zo lekker als hij er uitziet

Na Ommen wordt het toch echt weer tijd om naar de Randstad terug te keren. Maar na enig overleg besluiten we om niet meteen al in de ingepakte auto te stappen. Het loopt al tegen zessen en onze maag begint al wat te rammelen. Direct springt de bal van Dalfsen weer in gedachte en zo begeven wij ons eerst naar ‘het Oude Station’. De lunchtijd is allang achter de rug maar er blijken nog genoeg ballen gehakt voorradig. En hij smaakt zo lekker als hij er uitziet! En zo is een weekeinde Salland in meerdere opzichten afgerond.