Deze vrouwelijke filmmakers behoren tot de top

Wat mij betreft staat de 41ste editie van het Nederlands Filmfestival (NFF) in het teken van twee vrouwen: Antoinette Beumer en Heddy Honigmann. Antoinette Beumer, omdat ze na een burnout in 2015 het toch niet kon laten om een film te maken. Heddy Honigmann, omdat ze ondanks de ziekte MS de ene na de andere mooie documentaire blijft maken. Beide vrouwelijke filmmakers horen onbetwist tot de top van de vaderlandse filmbranche.

Mijn vader is een vliegtuig van Antoinette Beumer is de  -terechte- openingsfilm van het NFF. Van Heddy Honigmann verschijnt  No hay camino (Er is geen weg), een ‘roadmovie’ die ze maakte toen ze te horen kreeg dat ze niet lang meer heeft. Daarom keert ze terug naar haar geboortehuis in Lima, waar ze in 1951 het levenslicht zag.

‘Mijn vader is een vliegtuig’ wordt in Nederland uitgebracht door Septemberfilm.

Liefde voor mensen

“Er is geen weg. De weg maak je zelf door te gaan,” wordt de titel van Heddy Honigmanns mogelijke slotakkoord van haar filmleven verklaard. Vorig jaar verscheen nog 100Up, waarin Heddy honderdjarigen het geheim liet ontsluieren van een lang -en gelukkig- leven. Net als het daarvoor verschenen Buddy ademen eigenlijk alle documentaires die ze heeft gemaakt de liefde voor mensen. Maar ook de speelfilms van haar hand mogen er zijn. Karin de Lange haalde nog onlangs de herinnering op aan Hersenschimmen, waarin Joop Admiraal een prachtige hoofdrol speelt.

Delicatessen is de distributeur van ‘No hay camino.’

Afscheid van twee vrouwelijke filmmakers…?

Ook Mijn vader is een vliegtuig is het afscheid van Antoinette Beumer als filmmaakster. Begin deze maand is bekend geworden dat de maakster van films als Komt een vrouw bij de dokter, Soof en Jackie nu voor Netflix Nederlandstalig drama gaat ontwikkelen. Mijn vader is een vliegtuig  is de verfilming van haar eigen boek dat ze in 2015 schreef en diverse onderscheidingen oogstte. Het gaat over het leven van een vrouw die tot de ontdekking komt dat haar jeugd omgeven is door leugens en bedrog. Het is gebaseerd op haar eigen leven. De vader van Beumer werd als 40-jarige opgenomen in een psychiatrische inrichting met een bipolaire stoornis.

Binnenkort op Netflix

“Ik hou het meest van films waarin je als kijker in een rollercoaster van emoties terechtkomt. Waar je gelouterd de bioscoop verlaat, omdat je gelachen, gehuild en in spanning hebt gezeten. Waarbij je met elkaar kunt napraten, omdat de makers je een spiegel hebben voorgehouden,” is de ambitie van de 59-jarige Beumer. Dat belooft wat, niet alleen voor Mijn vader is een vliegtuig maar ook voor ‘binnenkort op Netflix’!

Meer films

In Kijk Eens! schreven we eerder over de Nederlandse film ‘De Veroordeling‘ die nu in de bioscopen draait. Karin de Lange noemde de film ‘Hersenschimmenin haar kijktip vorige week over films met dementie als thema. Brigitte Leferink tipteDe beentjes van St. Hildegard. Stella Ruisch zag ‘Luizenmoeder de film’ en de kaskraker ‘De slag om de Schelde’.

Openingsfoto: filmposter Nederlands filmfestival uit 2017. Foto: Menno de Jong/Joenomias/Pixabay