Lezers geven Carla uit Mijn Geheim advies

In de laatste aflevering van Mijn Geheim vertelde 40plusser Carla aan Brigitte Leferink over het jaarlijkse uitje met haar moeder dat met het klimmen der jaren is veranderd. Uitkijken naar is tegenop zien geworden. Stella Ruisch heeft slechts sporadisch een dagje uit -alleen- met haar moeder gemaakt. Ze is nu zelf moeder van volwassen dochters met wie ze dat wél regelmatig doet. En ze hoopt er nog lang van te mogen genieten.

Houd dagje uit met moeder vol!

Met veel belangstelling las ik de reacties op het verhaal in de rubriek van Brigitte Leferink, Mijn Geheim. En ik deelde ook de mening van de meesten. Net zoals zij zou ik Carla willen adviseren: “Vul het uitje met moeder anders in maar houd vol!”

Carla’s moeder heeft een tia gehad en daardoor is haar gedrag veranderd. “Pas de uitjes daarom aan”, adviseert ook Herma Lambers uit Spier. “En koester ze zolang ze nog leeft. Maak een boottocht, een georganiseerd busreisje of beperk het tot een halve dag of alleen een etentje. Door leeftijd en hersenletsel heeft ze vast minder energie.”

moeder-dochter uitje uitje met moeder
“Zorg gewoon dat ze een onvergetelijke dag heeft!” Foto: Pixabay

Ook Petra Gommer vindt dat alles mogelijk is met een paar aanpassingen aan het uitje. “Zorg gewoon dat ze toch een fijne, onvergetelijke dag heeft!”

Judy Kelch zou graag op stap gaan met haar kinderen….maar ze heeft alleen maar zonen. “En die vonden mij al te oud toen ze 15 en 13 waren en ik 37!”

“Ze gaat nu nergens meer heen. Zo jammer!”

Jeanette Franssen-Timmers maakt niet langer uitstapjes met haar moeder. Maar ze mist ze wel. “Ze is ermee gestopt, toen mijn pa is gestorven. Het hoefde voor haar niet meer. Ze gaat nu nergens meer heen. Zo jammer!”

Onderschat de waarde van sociale contacten voor de oudere niet. Ze zijn zelfs van levensbelang.  Dat heb ik gezien aan mijn eigen bejaarde vader, die elke keer weer uitkeek als hij werd meegenomen door mijn zus en echtgenoot. Met rolstoel en al in de auto ging hij zelfs mee naar Antwerpen. Maar hij vond het ook leuk als wij een eindje op zondagmiddag met hem gingen wandelen. Wij weten zeker, dat hij ondanks ziekte en ernstig fysiek ongemak, daardoor de laatste jaren genoten heeft en zelfs zo oud is geworden.

Uitje met moeder van levensbelang

De bevestiging daarvan las ik ooit ook in het verhaal dat Marlies Mielekamp ooit schreef over het aantal jaren geleden populaire Pioppi-dieet. De Britse cardioloog Aseem Malhorta schreef een bestseller over het Italiaanse plaatsje en zijn bewoners die uitzonderlijk oud worden. Dat lag niet alleen aan hun gezonde eetpatroon. Het pure feit dat mensen naar elkaar om keken, zich met elkaar bemoeide speelde ook een rol, ontdekte hij.

Ik weet zeker dat de moeder van Carla, ondanks de problemen met voorgaande uitjes, ernaar uitkijkt. Ik hoop inmiddels zelf ook dat ik het op mijn leeftijd nog volhoud. Misschien dat ik tussendoor even op een bankje moet uitrusten. Maar ik verheug me enorm op de afspraak binnenkort een dag lang te gaan winkelen met mijn twee dochters! En zijn gelukkig ook naar dit uitje met moeder.

mijn geheim

Meer ‘geheimen’

Het verhaal teruglezen dat Carla aan Brigitte Leferink in de vorige aflevering van Mijn Geheim vertelde? Klik dan hier. Brigitte schreef eerder het verhaal op van een vrouw over de perikelen van daten in coronatijd. Grootouders vertelden haar het verhaal over hun kleinzoon die door de politie is opgepakt. Een spijtoptante deed het relaas over getrouwd zijn met een oudere man. De oma van Estelle maakte zich druk over het huwelijk van haar kleindochter met een foute man. En hoe voelt het als je man zich beter verzorgt dan jij jezelf? Het geloof van Non Josefien wankelt. En wat als je man door het coronavirus een gezondheidsfreak is geworden? Komende zaterdag verschijnt er weer een nieuwe aflevering van Mijn Geheim!

Openingsfoto: Maak een boottochtje met moeder, zoals met dit cruiseschip, gelegen aan in de Lek. Foto: Elsemargriet/Pixabay