Travelbird, Sale bij Transavia, KLM-lastminutes, discounts bij Easyjet,  Expedia en Weekenddesk: ik klik op verwijderen van alle mails van reisorganisaties.  Zucht! Ik zou wel weg willen maar het kan niet. Mijn kind krijgt een kind. En als oma in spe moet ik in de buurt blijven.

Midden in een druk leven, krijgt Stella Ruisch te horen dat ze voor het eerst oma wordt. Hoe gaat een vrouw met een drukke baan, die na bijna 30 jaar opvoeden en verzorgen, net weer geniet van een vrij bestaan daarmee om? Dit is aflevering 14 van een serie blogs over de nieuwe generatie oma’s.

Lage score op oma-index

“Ga je naar Sneek???”Mijn zus zegt het oprecht verbaasd. Ik reageer even ongelovig: “Ja, waarom niet?” Stel je voor dat de vliezen breken, dat mijn dochter weeën krijgt, dat het kind kómt en ik ben 100 kilometer verderop! “Ik ben toch zo terug,” antwoord ik.  Ik zie aan het gezicht van mijn zus, dat ik laag scoor op de oma-index.  Maar ik ben toch echt niet van plan om wekenlang naast de telefoon te blijven zitten.

Het leven gaat door en gelukkig waggelt mijn dochter met dikke buik ook zo goed en zo kwaad als het nog kan overal naartoe. Hoewel ik nu wel een paar keer de telefoon heb opgenomen als ze belde met: “Zijn de weeën begonnen?” Wat me al op een reprimande is komen te staan.

Duitse ziekenhuizen zijn ook goed

Toen ze bijna acht maanden was, zijn we nog naar Hamburg geweest. Moet eerlijk zeggen, dat ik vantevoren wel alle scenario’s heb doorgenomen. Maar de zekerheid dat je binnen vier, vijf uur weer terug kan zijn in Nederland gaf de doorslag. En in Duitsland zijn de ziekenhuizen toch ook goed? Vantevoren had ik me erop verheugd. In het voetspoor van Sylvie Meis de Neuer Wall afstruinen en bij alle dure modemerken naar binnengaan. Of bij schoenenzaken voor mooie hakken te kijken.

Oma’s hebben ook nesteldrift

Maar uiteindelijk liep bij mijn dochter het water in de mond bij de knuffels van Steiff en konden we de winkel van Petit Bateau ook niet overslaan. Dus waren het geen tassen van Gucci of Hugo Boss maar gewoon van Kaufhof waar we in de uitverkoop -ik kan niet anders zeggen-  de allerschattigste babypakjes hebben gescoord. En ik vond het niet eens erg. “Oma’s hebben misschien ook last van nesteldrift”, legde mijn dochter het uit.

Maar ik kijk stiekem toch al op internet voor een stedentripje over 6 weken. Dan zal de baby er toch wel zijn?