In de journalistiek hoor je veel verhalen, die je niet altijd kunt opschrijven. Omdat mensen niet onder hun eigen naam hun relaas op internet willen terugvinden of omdat de omstandigheden zich niet lenen voor een interview. Na vele jaren in het vak kan Brigitte Leferink heel wat vertellen. Dat doet ze onder de titel ‘Mijn geheim’. Omdat sommige verhalen voor velen van ons wel heel herkenbaar zijn. Of onze nieuwsgierigheid opwekken. Zoals dat van Manon. Ze heeft in het geheim een relatie met een veel jongere man, een van de beste vrienden van haar zoon.

mijn geheim

Oude bok lust een groen blaadje…

“Een vieze pedo. Zo noemt mijn zoon Timo mijn zwager die aan een tweede leg is begonnen met een veel jongere vrouw. Dat is vrij gewoon; er is niet voor niets een spreekwoord over een oude bok die een groen blaadje lust. Maar mijn zoon vindt het walgelijk. Tot een tijdje geleden zou ik het van harte met hem eens zijn geweest, al zou ik het woord ‘pedo’ niet in de mond hebben genomen. Ik begreep nooit iets van stellen met een groot leeftijdsverschil. Je zit in zulke verschillende levensfases. Tot Timo’s vriend Gijs mij op een avond diep in de ogen keek en zei dat hij me wilde zoenen.”

Gezellig die dertigers aan de keukentafel

“Timo was met een paar vrienden aan komen waaien voor een drankje. Hij doet dat wel vaker. Even gezellig bij moeders aan de keukentafel op vrijdagavond, net als vroeger, toen hij nog thuis woonde. Ik geniet er van. Een groepje dertigers dat door elkaar heen pratend de week doorneemt. Tien jaar geleden gingen ze daarna met zijn allen stappen, nu zijn sommigen al een brave huisvader en gaat iedereen naar huis als ze de deur bij mij dicht trekken. Deze keer liep het anders. Gijs had me de hele avond zitten observeren. Ik voelde me een beetje ongemakkelijk onder zijn blikken. Bij het weggaan draalde hij. Eerst bij de kapstok, later bij zijn fiets, tot iedereen weg was en hij vroeg of hij nog even binnen mocht komen.”

Zonder nadenken kusten we

“In de verwachting dat hij ergens mee zat en moederlijk advies nodig had, hield ik de deur voor hem open. Voor we gelegenheid hadden om te gaan zitten, pakte hij mijn hand en zei dat hij al jaren verliefd op me was en het nu niet langer voor zich kon houden. Hij had de hele avond naar mijn rood gestifte lippen zitten staren en wilde maar één ding: me zoenen. Ik keek hem stomverbaasd aan. Dit had ik nooit verwacht van een veel jongere man. Normaal gesproken zou ik er hard om hebben gelachen, maar in plaats daarvan voelde ik een kriebel in mijn buik en zonder nadenken kuste ik hem.”

Vieze pedo is nog vriendelijk gezegd

“Dat is nu drie maanden geleden. Die eerste avond bleef het bij die ene zoen. Ik was geschrokken van mijn reactie, maakte excuses en werkte Gijs zo snel mogelijk de deur uit. Maar hij stond twee dagen later weer op de stoep. Om erover te praten. Maar van dat praten kwam meer. We ontmoeten elkaar sindsdien regelmatig en ik maak me ondertussen grote zorgen dat iemand erachter komt. Rationeel gedacht vind ik onze relatie niet kunnen. Vanwege het leeftijdsverschil en omdat Gijs een vriend van Timo is. Voor de reactie van mijn zoon ben ik nog het meest beducht. ‘Vieze pedo’ is waarschijnlijk nog vriendelijk gezegd als hij erachter komt dat ik al maanden stiekem afspreek met Gijs.”

Patricia Paay of Brigitte Macron

“Alleen mijn beste vriendin weet het. Ze noemt me als we het erover hebben altijd Patricia Paay. Daar heb ik zo’n hekel aan. Ik vind Patricia Paay ordinair, bovendien is haar man 39 jaar jonger. Gijs is ‘maar’ 25 jaar jonger. Noem me dan Brigitte Macron. Vergeleken worden met de vrouw van de president van Frankrijk klinkt op de een of andere manier beter. Maar dan nog. Meestal voel ik me als de sculptuur die ik afgelopen zomer in Vigeland in Noorwegen zag: een mollige oudere vrouw met een jongere man die zich van haar afkeert. Hoewel ik inmiddels smoorverliefd ben, schaam ik me eigenlijk voor de hele situatie en ben ik bang dat we er over een tijdje uit gaan zien als de twee figuren van dat beeld. Het liefst wilde ik dat het nooit gebeurd was. Kon ik de tijd maar terugdraaien.”

Manon ziet haar toekomst in het beeld van dit stenen stel in Noorwegen. Foto: Pixabay.

Meer ‘Mijn Geheim’

Brigitte Leferink tekende eerder het verhaal op van stellen met een groot leeftijdsverschil, zoals dat van Annemieke, zij heeft spijt van haar huwelijk met een oudere man en van Kees die op zijn 68ste voor het eerst vader werd. Maar er zijn ook andere relatieperikelen. Jeffrey is jaloers op de man van zijn minnares, de broer van Laetitia wil een vrouw uit het verre oosten en de kinderen van Dolly en Lex zijn tegen hun nieuwe liefde.

Openingsfoto: Brigitte Macron en Emmanuel Macron, presidentspaar van Frankrijk, worden in Spanje ontvangen door premier Sanchez en zijn vrouw in het Prado. Foto: Flickr.com/La Moncloa