Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Morgen, 15 januari start op HBOMax het vierde seizoen van True Detective. De verwachtingen zijn na drie internationaal hoog gewaardeerde seizoenen hoog gespannen. Stella Ruisch bekeek alvast de eerste aflevering.

Rillend op de bank

Buiten is het koud in Nederland maar binnen op de televisie is het nog veel kouder in het nieuwe seizoen van True Detective. De vierde serie speelt zich af in het winterse Alaska. Om precies te zijn in het uiterste puntje ten noorden van de poolcirkel, in het plaatsje Nutqaq waar de zon dagen achtereen niet te zien is. Maar zelfs in de vorige afleveringen die zich in warmere gedeelten van de VS afspeelden, zaten we al te rillen op de bank…. van spanning!

Sterrencast in True Detective

De vier seizoenen van True Detective zijn los staande verhalen, die telkens ook andere hoofdrolspelers hebben. In het eerste seizoen gingen Matthew McConaughey en Woody Harrelson als de politiedetectives Cohle en Hart in 2012 opnieuw aan de slag met een 17 jaar oude moordzaak. Collin Farrell speelde in het tweede seizoen detective Ray Velcoro, die in Californië aan lager wal is geraakt. Een dode man op een bankje brengt hem samen met collega’s Ani Bezzerides (Rachel McAdams) en Paul Woodrugh (Taylor Kitsch). In het derde seizoen wordt het leven van detective Wayne Hays (Mahershala Ali) beheerst door de verdwijning van een broer en een zus.

En dan kunnen we nu kijken naar filmveteraan Jodie Foster. Als de bitcherige inspecteur Liz Danvers krijgt ze te maken met een verdwenen team van wetenschappers uit het onderzoeksstation Tsalal. Ze zijn spoorloos geraakt op de dag dat de zon in het winterse Alaska voor de laatste keer dat jaar is ondergegaan.

Niet zomaar een ‘whodunnit’…

De televisieserie bevindt zich in de categorie ‘thriller’ maar de horror is niet ver weg. De regisseur van deze serie, Issa López, heeft haar sporen verdient in dat genre. En dat is te merken. De verhalen van de vier seizoenen worden hoog maar wisselend gewaardeerd door het internationale publiek. Eén overeenkomst hebben ze: ze zijn allemaal prachtig en sfeervol verfilmd. Daarnaast zijn het niet alleen whodunnits maar krijgen we ook inzicht in de persoonlijkheid van de hoofdrolspelers en hun onderlinge verhoudingen.

True Detective Night Country (dan wel met ondertiteling) is vanaf maandag 15 januari te zien bij HBOMax

Meer Kijk Eens

Het is moeilijk om even spannende televisieseries te vinden als True Detective maar Black Space komt in de richting schrijft Brigitte Leferink. Horror biedt ook de -waargebeurde- televisieserie The Serpent; het bracht haar op het puntje van de stoel. Na een auto-ongeluk zocht Wiette van Klingeren een aantal jaren geleden de ontspanning in spannende televisieseries. Nog meer andere Kijk Eens-tips lezen? Klik dan hier.

Openingsfoto: Jodie Foster is op dreef als inspecteur Liz Danvers die een probleem in het verleden deelt met haar collega Evangeline Navarro (Kali Reis).