Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Op 18 januari start bij de EO een nieuwe reeks Telefilms met Triq Salama, ‘Reis in vrede’. Het regiedebuut van cabaretier Najib Amhali tovert een glimlach op het gezicht van de kijker.

Telefilms de droom van filmmakers en filmkijkers

Telefilms hebben een warm plekje in mijn kijkershart verovert. Het is een mooi concept: publieke omroep, overheid en filmfondsen leggen geld bij elkaar, waardoor het mogelijk is voor filmmakers hun droom te verwezenlijken. En het resultaat mag er zijn. Heel wat regisseurs en acteurs danken er hun doorbraak aan. In de eerste (morgen start de 21ste!) reeks werd de film Suzi Q van Martin Koolhoven onvergetelijk. Niet in het minst omdat er een beginnende actrice in speelde, waarvan we later meer zouden horen: Carice van Houten. Van regisseur Martin Koolhoven trouwens ook.

Ben dus benieuwd hoe de film van cabaretier -nu ook regisseur- Najib Amhali ontvangen gaat worden. Perfect is Triq Salama zeker niet, een tikje voorspelbaar ook, maar Najib weet met de verfilming van het verhaal van Nora Akachar wel een glimlach op het gezicht van de kijker te toveren.

Najib Amhali als regisseur op de set van ‘Triq Salama’.

Op weg naar Marokko

Want de problemen tussen kinderen en ouders in een Marokkaans gezin zijn niet anders dan in een Nederlands gezin. De 23-jarige Nadia Messaouidi  probeert in Triq Salama tevergeefs alles te doen om haar moeder Rachida te behagen. Ze probeert tevergeefs de geesten van haar ouders rijp te maken voor haar vriend Noffel met wie ze graag wil trouwen. Helaas blijkt er tussen de twee families de nodige wrijvingen te zijn. De oplossing moet komen door een ‘toevallige’ ontmoeting met de familie Messouidi op weg naar Marokko. Maar, u begrijpt het al, er gaat van alles mis. Zoals met het oude, gammele busje, het soort waarin we in de vakantieperiode zoveel buitenlandse families naar hun vaderland zien vertrekken.

Debutante Hajar Fargan

Triq Salama maakt ook nieuwsgierig naar wat de nieuwe reeks Telefilms nog meer voor ons in het vat hebben. Hoeveel andere talenten dan deze Marokkaanse acteurs, waarvan Hajar Fargan als Nadia de hoogste ogen gooit, zullen we tegemoet kunnen zien?

Kijken dus, vanaf 18 januari op NPO3 om 20.24 u. Ook terug te zien bij NPOStart, waar een aantal reeksen van vorige films ook nog zijn te zien.

Meer Kijk Eens Nederlands Drama

Stella Ruisch schreef ook over de Nederlandse inzending voor de Oscars, Sweet Dreams.  Pink Moon, film van een andere jonge vrouwelijke filmmaker, Floor Vermeulen. die we vorig jaar zagen, heeft soms iets absurdistisch maar het gegeven; euthanasie is bloedserieus. De Veroordeling is een waargebeurde ‘whodunnit’. De makers van Luizenmoeder, de film mikken op de lach net als ‘De beentjes van St.Hildegard’, een van de best bezochte Nederlandse films van de laatste jaren. Mi Vida, is voor veel generatiegenoten een eyeopener: kies ik voor mezelf of pas ik op de kleinkinderen…