Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Schakel vrijdagavond in op de Oudejaarsconference van Najib Amhali en/of Peter Pannekoek. Omdat je het jaar met een lach moet afsluiten, vindt Stella Ruisch.

Oliebollen, appelflappen en Oudejaarsconference

Zingend het jaar uit, vinden de programmakers. Of het nu met Matthijs gaat door is -als je van Franse chansons houdt- (NPO1, 20.30 u) , met de Abba Sing-a-long ( of natuurlijk met de Top-2000 a gogo is. Trouwens heel NPO3 staat op 31 december ’s avonds in het teken van muziek. Maar of het nu zingen, quizzen of televisieseries kijken is; dat kunnen we straks een heel nieuw jaar doen. Een oudejaarsconference is er maar één keer per jaar. En het is net zo’n Nederlandse traditie als oliebollen en appelflappen eten.

Ja, BNN/Vara zendt het hele jaar door cabaretvoorstellingen uit, ik weet het. Maar voor mij hoort cabaret er vooral bij op oudjaar. Het zal wel door mijn jeugd komen. Opgegroeid met de oudejaarsconference van Wim Kan en Fons Jansen die bij gebrek aan meer dan 2 televisiezenders, de aandacht van gans het volk kregen. Sindsdien heb ik traditiegetrouw naar Seth Gaaikema, Freek de Jonge, Herman Finkers en Youp van ’t Hek gekeken.

(Bijna) tijdloze woordkunst van Fons Jansen.

Spoor bijster in Oudejaarsconferences

Gelukkig heeft het coronavirus het dit jaar overzichtelijk gemaakt, want voor 2020 dreigde ik het spoor bijster te raken tussen de vele conferenciers die zich over het rijke zenderlandschap van Nederland verspreidden. Volgens mijn kinderen zou Guido Weijers het aanzien meer dan waard zijn maar helaas kan ik dit jaar geen kennis met hem maken. Vlak voor de regering nog verdergaande maatregelen aankondigde, trok hij zelf de stekker uit zijn Oudejaarsconference.

Peter Pannekoek en Najib Amhali

In 2021 gaat het nu tussen Peter Pannekoek op NPO1 (22.25 u) en Najib Amhali op SBS6 (20.30 u). Met 10 minuten overlap, dus als we willen kunnen we na het nieuws tot 12.00 u blijven kijken! Mijn voorkeur gaat uit naar Najib Amhali.

Peter Pannekoeks revolutionaire kijk op seks belooft wat voor zijn visie op 2021.

Jarenlang stond hij op mijn verlanglijstje om naar een voorstelling te gaan. Telkens waren zijn optredens uitverkocht. En toen mijn leven meer ruimte bood om maanden van tevoren kaartjes te reserveren, bleek hij met een drank- en drugsverslaving te worstelen. Iets waar de cabaretier geen geheim van heeft gemaakt. Eind 2019 kwam hij zelfs met een nieuwe voorstelling waarin hij het onderwerp tot thema had gemaakt. Helaas stak toen het coronavirus de kop op.

Trailer van Najib’s voorstelling ‘Waar was ik’,

Kijken dus naar Oudejaarsconference

Afgelopen september vertelde Najib bij Jinek over de hulporganisatie die hij met een andere oud-verslaafde en ervaringsdeskundige Reda Saleh heeft opgezet. En zo wekt hij niet alleen mijn lach maar ook mijn sympathie op. Kijken dus, komende vrijdag.

Meer lezen over kijktips

Vorige week gaven we meer kijktips voor deze feestdagen. Brigitte Leferink had oog voor een andere Duitse oudejaarstraditie.