Saai: dat is wat ik om me heen hoor als ik vraag om een oordeel over het afgelopen jaar. Een door het coronavirus en lockdowns ingekleurde mening. Maar is er in ons leven dan echt zo weinig gebeurd? In het kader van een leven lang leren, ging Stella Ruisch in haar eigen omgeving en bij haar zelf te rade welke wijsheid we in 2021 hebben opgedaan. De ene ervaring was minder bepalend in ons leven dan de andere maar uiteindelijk blijkt iedereen toch wel iets uit het oude 2021 mee te nemen naar het nieuwe jaar!

Marlies: ‘Niet meer andermans problemen de mijne maken’

“Als oudste van 8 kinderen kreeg ik altijd veel verantwoordelijkheid op mijn bordje. En besprak mijn moeder al jong haar problemen met me. Rond mijn elfde vertelde ze bijvoorbeeld dat ze geld nodig had en vroeg me mijn spaarbankboekje te verzilveren. Daar had ik elke week een zegel van een kwartje op geplakt. Ook daarna was ik altijd degene die alles regelde binnen ons gezin. Als er voor een cadeautje moest worden gezorgd, iets moest worden georganiseerd; altijd was ik degene die het voortouw nam. Daarmee ben ik in mijn latere leven doorgegaan. Tot dit jaar iemand tegen me zei: ‘Jij moet leren niet altijd de problemen van anderen tot de jouwe te maken. Leg ze neer waar ze horen en pieker er niet meer over. Als jij niet verandert, verandert er niets.’ Voor mij was dat een verhelderend inzicht dat ik nu zoveel mogelijk probeer toe te passen.”

Kees: ‘Blijven leren, ook al ben je met pensioen’

Het had wat voeten in de aarde maar Kees Rooze maakte zich dit jaar het muziekprogramma Jamulus eigen. Blijven leren, in zijn geval muziek maken, is de ervaring in 2021 die hij meeneemt naar het nieuwe jaar. “Mijn partner Ingrid is dit jaar met pensioen gegaan maar leest nog alles wat los en vast zit. Regelmatig word ik deelgenoot van een boek dat zij aan het lezen is. Van lezen word je wijs en het is goed voor je algemene ontwikkeling.

Kees’ vrouw oefent Engels en leert Italiaans….

Italiaanse cursus

Naast het vele lezen heeft zij twee maanden geleden besloten ook een cursus Italiaans-Engels (Italiaans-Nederlands was niet beschikbaar) met Duolingo te volgen. Dat is een handige website en app waarmee je talen kunt leren. Nu frist ze niet alleen haar Engels op maar leert er ook nog een nieuwe taal bij. De slimmeriken van Duolingo hebben een competitie-element toegevoegd, zodat je kan zien op welke plaats je staat tegenover medeleerlingen. Als je daarvoor gevoelig bent en dat is mijn vrouw, dan nodigt het uit tot nog een lesje. Wij spreken Engels met onze schoondochter en met Kerst kreeg Ingrid complimenten van kinderen en schoondochters over haar kennis! Als de Coronatijd voorbij is willen wij een lange vakantie in Rome doorbrengen. Ik ga er vanuit dat ik dan op haar kennis van het Italiaans kan steunen.”  

Karin: ‘Ik kan veel meer films zien dan ik dacht!’

“Dankzij mijn Cineville-kaart (een abonnement dat onbeperkt toegang biedt tot alle filmhuizen in Nederland) kon ik ondanks de sluiting van de bioscopen nog veel mooie films zien. Met die kaart had ik toegang tot de website Vitamine Cineville. Heel wat films in de bioscoop gingen ondanks mijn abonnement toch nog aan mijn neus voorbij. Door gebrek aan tijd. Hoewel het buiten kijf staat, dat op het grote doek in de bioscoop films beter tot hun recht komen, zag ik nu meer films dan ooit via de computer op mijn grote televisie. Zo kon ik allerlei gemiste films toch nog zien! Voor mij een ervaring in 2021, waarvan ik ook in 2022 ga genieten.”

Alle gemiste films thuis zien.

Brigitte: ‘Door schrijfcursus leerde ik veel over mezelf’

“De eerste keer dat ik de naam van de schrijfcursus Luisteren naar je pen las, was ik beducht voor de inhoud. Het klonk me wat zweverig in de oren. Intuïtief schrijven. Wat moest ik daar nu van denken? Een introductieworkshop van een ochtend leek me een mooi begin. Wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb. Dat was in september 2020. Daarna volgde ik de hele cursus en in 2021 gelijk het vervolg. Wat heeft het me veel gebracht. Nieuwe schrijftechnieken als sprintjes, woordgedichten en elfenbankjes en ik leerde vooral veel over mezelf. Aan de hand van een woord, een vraag of een voorwerp gewoon gaan schrijven. Je pen niet van het papier halen. Niet nadenken over mooie zinsconstructies zoals ik normaal gesproken doe. Geen synoniemen zoeken om herhaling van favoriete woorden te voorkomen. Alleen maar schrijven wat er in je opkomt. Het is intiem, verhelderend en verrassend. Ik vond het zo mooi, dat ik de oefeningen blijf herhalen. En er nog een online cursus reisverhalen schrijven achteraan deed. In het nieuwe jaar vervolg ik met een schrijftraining voor coaches. En dan nog tijd vinden om zelf weer schrijfworkshops te geven. Ik kan niet wachten deze ervaring in 2021 mee te nemen naar het nieuwe jaar.”

Stella: ‘Ik wist niet dat podcasts zo leuk waren’

“Door ziekte van mijn schoonmaakster ben ik samen met mijn man zelf in het huishouden aan de slag gegaan. En omdat ik al het nieuws over corona en de politiek op de radio onder het werk een beetje zat was, heb ik me eindelijk verdiept in het aanbod van podcasts. Het artikel dat Karin de Lange er vlak voor de vorige jaarwisseling over schreef, trok me over de streep. Ik ben nu begonnen aan ‘De goudschat van Serooskerke‘ dat via Pod.nl of Spotify te beluisteren is. Aanraders vond ik ook ‘Sorry voor mijn broertje’ en de afleveringen van ‘Andere Tijden, de podcast’. Ben zeker van plan de ervaring van 2021 mee te nemen naar het nieuwe jaar. En vaker dan alleen onder het strijken te luisteren!”

Jaap: ‘Ik hoop dat nieuwe liefde blijft in 2022’

“Door de lockdown zijn onze sociale contacten, met name op sportief gebied, een stuk minder geweest het afgelopen jaar. Mijn gezin is daardoor nog belangrijker geworden dan het al was. Daarom vind ik het zo leuk dat mijn zoon, inmiddels 35, na kortstondige relaties en een langdurig vrijgezellenbestaan, ons verraste met een nieuwe vriendin. Een leuke, lieve en humoristische jonge vrouw, een aanwinst bij ons aan tafel. Natuurlijk is de liefde pril maar ik hoop dat ze ook in 2022 voortduurt.”

dag van het hart
Liefde meenemen naar 2022.
Foto: Unsplash/Sharon Mccutcheon

Meer lezen over ervaring

Een leven lang leren…. Het houdt het brein scherp. Dat schreef Marlies Mielekamp al eerder. Een hobby hebben is ook leuk, bijvoorbeeld fotografie, wertelde hondenliefhebster Wendy Voois. Kees Rooze schreef over samen muziek maken tijdens de lockdown. In principe kunnen muzikanten over de hele wereld elkaar vinden door Jamulus. Of duik dieper in je geestelijk leven en leer hoe je in het leven staat, zoals Frits de Lange.

Openingsfoto: Engin Akyurt?unsplash