Ze laten zich niet uit het veld slaan; een uit hobby geboren muziekbandje, bestaande uit mannen die volgens de overheid inmiddels tot de leeftijdsgroep ‘kwetsbare ouderen’ horen. Niet bij de eerste golf van het coronavirus en nu ook niet bij de tweede. Jammer, dat het van optreden niet komt maar dankzij het digitale programma Jamulus kunnen ze in ieder geval sámen repeteren. Onze fotograaf en muzikant Kees Rooze schetst de worsteling én het uiteindelijk bovenkomen van zijn groep Stage. Ter inspiratie van de vele amateurmuzikanten die het samen spelen missen.
We kunnen niet zonder muziek
Al vanaf maart hebben wij met onze akoestische band geen live repetitie meer samen in één ruimte gehouden. Daar moesten we iets op vinden, want een half jaar (of langer, blijkt nu) samen geen muziek meer maken is geen optie voor ons. Een aantal speelt al sinds de middelbare schooltijd samen gitaar. En we kunnen eenvoudigweg niet zónder.
Eén van onze bandleden wist van een muziekprogramma met de naam Jamulus. Nu hebben we wel wat met noten en akkoorden maar een digitaal programma is andere koek. Jamulus is ook niet alleen maar een kwestie van downloaden. Mijn mede-bandlid René zou zeggen: “daar krijg je klotsende oksels van”.
Partner hielp met installeren van Jamulus
Gelukkig heb ik een partner die mij digitale ondersteuning geeft, anders zou ik in een hoekje weg duiken. Ook de andere leden kregen thuis ondersteuning. Allereerst moesten we, om het programma goed werkend te krijgen, een speciale interface aanschaffen (kosten: vanaf €35) Het is een soort besturingsapparaat voor het programma en wordt door middel van een USB kabel verbonden met de computer. In deze zogenaamde interface sluit je dan een gitaar of een ander instrument en eventueel een microfoon aan. Vanzelfsprekend wil je ook de andere muzikanten met wie je samenspeelt horen. Daarvoor hadden we een hoofdtelefoon nodig. Voorwaarde is dat medemuzikanten natuurlijk ook het programma Jamulus op hun computer hebben staan en verbonden zijn met dezelfde server.
Samen jammen met muzikanten uit de hele wereld
Als je zover bent en nog niet badend in het zweet de computer een zet hebt gegeven…. Dan kun je nadat de volumes op elkaar zijn afgestemd muziek maken. Ten minste dat hoop je, want een goede verbinding van de computer met internet is zeer belangrijk. Dit alles komt het synchroon spelen ten goede. Niet zelden treedt er een tijdverschil tussen de verschillende muzikanten op. Af en toe is dat hilarisch en denk je dat je medemuzikant te laat invalt.
Jamulus gaat via internet en dat maakt het mogelijk verbinding te maken met muzikanten over de hele wereld. Het is een zogenaamd jam-programma of samenspeelprogramma. Als je op een open server speelt( toegankelijk voor andere muzikanten) kan het zijn dat er een drummer of gitarist mee gaat spelen, zoals wij een keer ervaren hebben. Jamulus organiseert ook zelf wekelijkse internationale concerten. Bandlid René heeft zich een paar keer hiervoor opgegeven en meegespeeld. En dat is dan weer een ontdekking in corona-tijd.
Goed voor gitarist maar voor een drummer…
Ik ben er toe overgegaan de verschillende gitaren en microfoon in een kleine mixer te pluggen, zodat niet elke keer voor een ander instrument ingeplugd te hoeven worden. De mixer wordt dan met de interface verbonden. Ik moet er altijd voor waken dat er in mijn kamertje geen gordiaanse knoop aan kabels ontstaat. Vooral als er ook nog gitaareffecten worden gebruikt, want voor al dat soort dingen zijn verbindingen met kabels nodig.
Voor een gitarist is het relatief gemakkelijk op deze manier met elkaar te musiceren. Voor een drummer is het alleen mogelijk als je een goed geïsoleerde ruimte hebt. De meeste Nederlandse woningen zijn vanwege de decibellen niet geschikt om op deze manier samen muziek te maken. Niet iedere buur kan het waarderen als er ’s avonds op blaas- of andere veel geluid producerende instrumenten wordt gespeeld. Wij plannen repetities met viool en fluit dan ook aan het begin van de avond. Gelukkig zijn er veel instrumenten zoals synthesizer, piano en drums ook elektrisch of elektronisch. Daarmee kan je prima muziek maken via Jamulus.
Niets boven repeteren met Coronabiertje dan met een virus…
Onze groep heeft er voor gekozen ook te repeteren met beeld en dat doen wij via Skype. Het maakt het oefenen via internet veel leuker maar je moet wel opletten dat er tijdverschil is. Visueel aangeven dat iemand moet invallen gaat niet, want diegene komt dan steevast te laat.
De eerste keer dat we zo weer konden samenspelen, voelde als een opluchting: ‘Ja, we kúnnen weer!’ Maar er gaat toch niets boven met elkaar live in een ruimte spelen met een ‘Corona’ biertje in plaats van een virus…
Kees Rooze raadde 50plussers al eerder aan de schroom af te gooien en muziek te maken. Hij is zelf fan van bluesmuziek en heeft meerdere concerten bijgewoond, zoals van Barrelhouse maar hij ging ook luisteren bij het -toen nog jonge- talent Rondé. Want Kees houdt van meer dan alleen blues. Zoals van Alderliefste. Bovendien keek hij voor Meerdanvijftig.nl vorige maand ook naar de première van The Band.
Hallo Kees – is het mogelijk om mij screenshots te sturen van instellingen van Jamulus. Het wil me niet lukken. Ik hoor mijn blues-maten wel, maar zij horen mij niet. Ik heb het nu op een Windows PC staan, maar kan ook overstappen naar mijn iMac met High Sierra.