Tegel eruit, groen erin: Kies voor een Vitis

De natuur begint in je achtertuin, met die boodschap wil de Vereniging Natuurmonumenten bereiken dat we breken met de trend het lapje grond bij ons huis te betegelen. Met een ‘tegel eruit, groen erin’ wordt je tuin of zelfs je straat aangenamer voor mens en natuur en bovendien veel mooier! Maar ja, als die tegel er dan uit is, wát zet je er dan in? Wiette van Klingeren doet niets liever dan tuinieren én maakt van de wereld graag een betere plaats. Daarom ziet ze ons regelmatig van tips. Zo gingen er al tegels uit voor de Vlinderstruik, de Stokroos, de Rode Valeriaan, Geitenbaard en Prachtige Papavers en Beukenblokken vooraf. vooraf. Vandaag verkeert ze in hogere sferen en plant ze een druif.

Na onze verhuizing verheugden we ons vooral op het inrichten van de tuin. De vorige eigenaar had links en rechts van het huis metalen hekwerken laten plaatsen. Ertegenaan en eroverheen groeide welige klimop. De ondiepe, brede achtertuin wilden we graag optisch ‘breken’ met nóg zo’n hekwerk. “Hum, dat zal lastig worden”, bromde de tuinman, die van nature veel beren op zijn weg zag. “Dat is niet te koop. Dat moet op maat gemaakt worden!”

Druivenranken krullen zich om lokaal hekwerk.

We rolden dan ook om van verbazing toen hij het hekwerk een paar dagen later al kon komen plaatsen. De plaatselijke  hekkenmaker had de mallen van de bestaande hekwerken nog op zolder liggen en hoefde alleen op de copy-paste (herhaal) knop te drukken.  Weer een bewijs dat je beter lokaal kunt winkelen. Toen het hekwerk eenmaal geplaatst was besloten we -heel romantisch- om er een druif tegen aan te laten groeien.

Paar tegels eruit voor een groots effect

De eenvoudigste manier om een tuin groener te maken is om de lucht in te gaan. Er hoeven dan maar een paar tegels uit voor een groots effect! Als je beschikt over een zonovergoten plek, dan is het superleuk om daar een druif -of een Vitis, zoals de Latijnse naam luidt- te planten.  Echte aanraders zijn de gemakkelijke Vitis Bianca met witte druiven of, als je meer van blauwe druiven houdt, de Vitis Frankenthaler. Zorg voor een gevel met steunpunten, een hekwerk of een pergola waarlangs de druif kan groeien.

Druivenstruik heeft maar weinig ruimte nodig.
Vitis Frankenthaler.
Onder afdak van druivenbladeren.

Het is het beste om te planten in het najaar, vóór de eerste nachtvorst. Zet de druif even in een emmer water om de wortels lekker nat te maken. Graaf ondertussen een flink gat, ongeveer twee keer zo groot als de pot waarin je de plant koopt, en vul dat met voedzame, rulle aarde. Spreid de plantenwortels voorzichtig bij het planten en vul het gat verder met potgrond en wat compost.

Snoei eind december

In het voorjaar, rond mei, gaat de druif uitlopen. Kies een sterke scheut als hoofdstam en bindt hem  stevig langs de gevel of het hekwerk waar je de druif wilt hebben. Vanuit de hoofdstam laat je enkele zijarmen groeien, en ook voor die scheuten kies je een goede positie. Over het snoeien van druiven wordt altijd erg ingewikkeld gedaan, terwijl je maar een paar dingen écht moet weten. Snoei eind december de takken terug tot ‘op twee ogen’. Snoei niet tussen half januari en april. In deze periode komt de sapstroom op gang en kan de plant gaan ‘bloeden’ en daar zelfs dood door gaan.

Als de druif eenmaal volop in het blad staat, kun je zonder enig risico te snel groeiende takken verwijderen. Doe dat gerust op gevoel, en naar je eigen smaak. Hoe strakker je de druif in het gareel houdt, hoe dikker de druiventrossen, die vanaf juni zichtbaar zijn, zullen worden. Als je de druif lekker weelderig over een prieel of pergola laat groeien, ontstaat er een prachtig afdak waar geen parasol tegenop kan!

Prachtig afdak, ook voor de auto. Alle foto’s:©Wiette van Klingeren

Meer lezen over tuinieren

Wiette maakte vorige week een rondgang door haar tuin’museum’ en stond nog even stil bij de prachtige bloemen die ze in haar tuin heeft zien bloeien. Ze legde eerder ook uit waarom je de tuinen van Mien Ruys zou moeten bezoeken. Karin de Lange drinkt thee uit eigen tuin en ontdekte de invloed van tuinarchitect Piet Oudolf in haar omgeving. Stella Ruisch ontdekte man/vrouw verschillen buitenshuis.