Kies eens niet voor een zakje maar zoek de afwisseling buiten!

We hebben tegenwoordig allemaal diverse soorten thee in het keukenkastje staan. Earl Grey, rooibos, groene en thee met fruitsmaakjes. Sterrenmix is ingeburgerd geraakt als zoete kruidenthee en allerlei soorten yogithee ook. Keuze te over. Maar het is ook leuk om soms eens een ander smaakje te proberen. En vooral leuk als je dat gewoon voor één kopje uit je tuin of buiten kan halen. Zoals van bovenstaande lindebloesem die ik fotografeerde bij het VU-medisch centrum in Amsterdam.

Lindebloesem

Ooit zag ik een bejaard echtpaar van Turkse afkomst in de weer bij bomen bij mij in de buurt. De bomen waren me al opgevallen omdat ze in juni zoet geuren als ze in bloei staan. Ze hadden al tassen vol van de bloesem uit de bomen verzameld. Of ik er wat van wilde hebben? Ik kon er thee van maken, zeiden ze. Dat wilde ik wel. Thuisgekomen heb ik het meteen uitgeprobeerd en ik was enthousiast.

Een tijdlang kocht ik gedroogde lindebloesem bij de drogist of bij Simon Levelt. Maar goed voorbeeld doet goed volgen. Ik ging op zoek naar lindebomen in mijn buurt, want in mijn stadstuintje is geen plaats voor een lindeboom, helaas. Gelukkig staan ze ook in stadsparken. Dat is fijn, want als ik ze langs de weg zou moeten plukken, ben ik bang voor de gifstoffen uit uitlaatgassen die misschien op de bloemen zitten. Deze thee smaakt heerlijk zoet en is mijn favoriet. Een handjevol bloesem is genoeg voor een pot en als je het in de zon laat drogen of achter een raam op een bordje kun je er later ook nog van genieten. Hoef je niet elke keer een wandeling te maken voor één kopje lindebloesemthee.

Theepot met lindebloesem

Salie

Ik heb steeds meer soorten kruidenthee ontdekt. Mijn nieuwste aanwinst is thee van salieblaadjes. Het schijnt gezonde stoffen te bevatten maar ik hou het bij het feit dat ik het lekker vind. Op een zakje gedroogde salie voor bij het koken, ontdekte ik dat je van de blaadjes ook thee kon trekken. Bij het kopen van allerlei plantjes voor de tuin zag ik in het tuincentrum salie tussen de kruiden staan. Die kans kon ik niet laten schieten. De salie staat nu pal bij de tuindeur in een grote plantenpot en als ik zin heb pluk ik twee à zes blaadjes. Twee voor een kopje, zes voor een pot van driekwart liter. Het smaakt zoet en beetje anijsachtig. Je kunt recepten vinden waarin je salie kan combineren met munt of gember. Drink er niet teveel van. Niet meer dan drie kopjes per dag en drink het niet elke dag want dan kan het schadelijk zijn.

Langwerpige salieblaadjes

Munt

Zet het in je tuin en munt gaat woekeren. Daar is geen thee tegenop te drinken. Het beste is dus munt in een pot maar je kan de muntplant ook in toom houden met andere éénjarige planten zoals geraniums of lobelia’s. Munt staat bij mij net als de salie dus ook naast de tuindeur in een pot. Hoef ik bij regen niet ver de tuin in om aan mijn muntthee te komen. ITot op het caféterras is edereen inmiddels wel bekend met de mogelijkheid om muntthee te drinken. Gewoonlijk worden er een paar stengels in kokend water gehangen. Het moet Marokkaanse Nederlanders een doorn in het oog zijn. Zij drinken hun muntthee gecombineerd met zwarte tee en een heleboel suiker. Denk maar eens aan de beelden van de zilveren theepot waaruit ze van grote hoogte minuscule glaasjes volschenken. Wil je muntthee Marokkaanse stijl, dan vind je hier het recept. Overigens kun je ook andere soorten thee met munt combineren.

Munt in pot

Verveine

Op ons vaste vakantieadres aan de Côte d’Azur dronk ik geregeld verveinethee als ik genoeg had van de gewone zwarte thee. Verveine staat daar gelijk aan kruidenthee. Als je in Frankrijk kruidenthee vraagt, krijg je vaak verveine. Het staat op de menukaart als ’tisane’. Ik ben het in Nederland gaan zoeken en vond de gedroogde blaadjes bij de biologische winkel bij de kruidenafdeling. Net als de bovengenoemde kruiden kun je er thee van zetten, maar je kunt het ook in de keuken in allerlei recepten gebruiken tijdens het koken. Dit wordt de volgende plant naast mijn tuindeur maar voorlopig moet ik het nog doen met de gedroogde blaadjes van hetgeen officieel Aloysia Triphylla heet. De Nederlandse naam is citroenverbena.

Verveine of tisane Alle foto’s: Karin de Lange

Eerder beschreef Karin de Lange al hoe je van vlierbloesem siroop kan maken. Kookte ze kleurrijk vegetarisch en koos ze voor het Eliminatiedieet om van haar lichamelijke klachten af te komen. Daarnaast schrijft ze over films zoals Proxima en vroeg ze zich af of kamperen nog wel voor zestigplussers is….